Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Myntpassering kan forsvinne

Statens vegvesen ønsker at norske bomstasjoner skal kunne bli helautomatiske. Skjer det, vil det bli umulig å bevege seg anonymt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det reagerer Datatilsynet på.

-  Det norske Vegdirektoratet ønsker å tilrettelegge for et system som likner det britiske og som ikke er sporfritt. Alle som abonnerer på Autopass kan i prinsippet spores opp når som helst og hvor som helst. Vegdirektoratet er lite villig til å utvikle et anonymt alternativ, slik vi i dag har med myntene, sier Datatilsynets direktør Georg Apenes.

Et helautomatisk system bygger på dagens Autopass-system og vil øke effektiviteten og redusere kostnadene.

-  Vi går inn for et elektronisk ihendehaverkort som gjør at det kommer en elektronisk hånd ut og tar ut et antall elektroniske kroner uten at noen registrerer hvem som har passert og når. Vegdirektoratet har klaget på vårt standpunkt og spørsmålet ligger i personvernnemnda, sier Apenes.

-  I Norge bør de som selv måtte ønske å ikke etterlate seg spor kunne ferdes anonymt. Autopass vil etter hvert dekke bruer, tunneler, ferjer og, parkering. Systemet bygger på at man kjører på kreditt og får regningen etterpå. Og da vil systemet nødvendigvis vite hvor man har beveget seg.

-  Hva synes du om omfanget av det britiske systemet?

-  Britene har hatt opplevelser i sitt hjemland som har gjort dem vettskremte. Da er det lettere for myndighetene å selge inn ting som truer personvernet.

-  Det er bare et spørsmål om tid før vi går like langt?

 OVERVÅKES:  Norske bilister legger daglig igjen mange spor som viser deres bevegelser. Foto: Ole C.H. Thomassen
OVERVÅKES: Norske bilister legger daglig igjen mange spor som viser deres bevegelser. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  For å være kynisk er det vel et spørsmål om hendelser. Hvis noen hadde fortalt folk at de ville blitt tryggere hvis politiet hadde kunnet lese e-post, er jeg temmelig sikker på at svært mange nordmenn hadde sagt at det er greit. Folk er jo vilt begeistret over å være overvåket av kameraer.

-  Da oppnår terroristene mye ...?

-  Selvfølgelig. De vil margstjele demokratiet og rettsstaten innenfra. Men jeg tror vi har fått en justisminister som forstår en del av dette, og det er bra, sier Apenes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media