<strong> Klirrende mynt:</strong>  Myntproduksjonen gir ikke de store overskuddene for Det Norske Myntverket. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
Klirrende mynt: Myntproduksjonen gir ikke de store overskuddene for Det Norske Myntverket. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

Myntverket tjener nesten ikke penger

Det Norske Myntverket har hatt flere gode år etter privatiseringen i 2001. Men de siste årene har overskuddene krympet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): - Om fem år skal vi ha en omsetning på mellom 150 og 200 millioner kroner, og vi skal levere en bunnlinje på mellom 5 og 8 prosent, sier Jan-Eirik Hansen, adm. direktør ved Det Norske Myntverket på Kongsberg, til Finansavisen.

På TV-spots de siste par månedene har han med myndig røst anbefalt kjøp av den norske grunnlovsmedaljen for 1814-jubileet.

Normalt skal man være forsiktig med å godta tilbud fra fremmede som påstår å selge edle metaller, men så er det heller ikke alle som kan føre historien for virksomheten tilbake til etableringen av Kongsberg Sølvverk i 1686.

Mens produksjonen av norske kronesedler foregår i utlandet, driver selskapet fortsatt virksomheten sin på Kongsberg. På oppdrag for Norges Bank produserer selskapet all mynt som er i sirkulasjon i Norge, skriver Finansavisen.

Men produksjonen av kronestykker, femmere, tiere og tyvekroninger utgjør bare 20 prosent av omsetningen for selskapet. Resten av omsetningen kommer fra eksport, og dermed produksjon av enten andre lands sirkulasjonsmynt eller av ulike former for minnemynter og medaljer uten pålydende verdi.

Overskuddet har imidlertid dalt. I 2012 satt selskapet igjen med 2,5 millioner kroner, mens det i 2013 satt igjen med tynne 800.000 kroner.

- Hvor vellykket har privatiseringen vært?

- Det er ingen tvil om at bedrifter går gjennom epoker og faser. Vi har vært gjennom en fantastisk omstillingsprosess, med en betydelig internasjonalisering og kraft til å vinne posisjon på det internasjonale markedet, sier Hansen til Finansavisen.

Flere nyheter Rentedommen fikk fart på kronen
200.000 «glemte» bitcoins funnet i Japan
Bitcoin-børs ber om konkursbeskyttelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer