Mysteriet Derrida

Filosofen Jacques Derrida døde i fjor. Høyt aktet - og trolig lite forstått. For hva er egentlig dekonstruksjon?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ DAGBLADETS arkivkonvolutt med klipp om den algerisk-franske filosofen Jacques Derrida (1930- 2004) har noen skrevet «tenker», i anførselstegn. Jeg vet ikke hva den som har gjort det, har tenkt. Kanskje har ikke vedkommende reflektert i det hele tatt. Kanskje er det satt der i svime. Kanskje er det ment som språkkritikk. I så fall kan det til og med hende vedkommende har handlet i Derridas ånd. Den franske filosofens skepsis til ordene var så vidt vi har forstått uten grenser. Jeg vil tro at et ord som «tenker» også ville fått gjennomgå dersom det var havnet under Derridas mikroskop.

AGORA, tidsskrift for metafysisk spekulasjon, er ute med et spesialnummer om Derrida - spekket med artikler av og om mannen, dessuten et lengre intervju. Derrida var kjent som en nådeløs språkkritiker. Han motsatte seg tanken på at språk og setninger hadde en objektiv betydning. Språket er alltid ladet, aldri nøytralt. I rundt 400 bøker gikk han glupsk inn i de språklige argumentene og retorikken både i litteratur, kunst, filosofi og vitenskap og dissekerte dem. Hans omstridte metode ble kalt «dekonstruksjon». Mange ville nok gitt i hvert fall venstre arm for å få vite hva det egentlig betyr. Han fikk mange epigoner og kritikkløse disipler. Som den filosofisk skolerte Nina Witoszek har uttrykt det:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer