Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner igjen, men:

Mysteriet fortsetter: - Kriminell aktivitet, sikkerheten truet

Norsk professor: - Alle er like forbauset og overrasket.

GJENÅPNER - MEN FORTSATT MYSTISK: Selv om solobservatoriet i New Mexico ble gjenåpnet mandag med verdens mest avanserte solkikkert, er det fortsatt et mysterium hvorfor FBI evakuerte og stengte i ti dager. Foto: Science Photo Library.
GJENÅPNER - MEN FORTSATT MYSTISK: Selv om solobservatoriet i New Mexico ble gjenåpnet mandag med verdens mest avanserte solkikkert, er det fortsatt et mysterium hvorfor FBI evakuerte og stengte i ti dager. Foto: Science Photo Library. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble den mystiske avsperringen av forskningsanlegget Sunspot Solar Observatory i New Mexico opphevet.

Forskere, ansatte og deres familier blir sluppet inn på jobb igjen og kan flytte hjem til nabolaget på fjellplatået Sacramento Peaks, 2 800 meter over havet.

Men det er fortsatt et lite mysterium hvorfor USAs nasjonale og mektige politiorgan FBI plutselig evakuerte og stengte det verdensledende instituttet på solforskning 6. september.

«National security» - nasjonal sikkerhet - er eneste begrunnelse FBI har gitt.

- Den mystiske stengningen er avsluttet, men spørsmål står ubesvart, oppsummerer Washington Post.

- Alle er like forbauset

Nordmannen som trolig kjenner solobservatoriet og folkene der best, er professor emeritus Oddbjørn Engvold (80) ved Institutt for astrofysikk på Universitet i Oslo.

FORBAUSET OG OVERRASKET: professor emeritis Oddbjørn Engevold har jobbet og bodd ved solobservatoriet i New Mexico.
FORBAUSET OG OVERRASKET: professor emeritis Oddbjørn Engevold har jobbet og bodd ved solobservatoriet i New Mexico. Vis mer

Han arbeidet og bodde der med familien i 1974-75, og har vært tilbake en rekke ganger etter at han flyttet hjem.

- Jeg har vært i kontakt med kolleger der flere ganger siden evakueringen og stengningen ble kjent. De visste ikke noe om hva som ligger bak. De var like forbauset og overrasket som alle oss andre, sier Engvold til Dagbladet.

Forskningskoordinatoren AURA har lettet litt på sløret, men bare litt, i forbindelse med gjenåpningen og tilbakeflyttingen.

En mistenkt

- AURA har samarbeidet med en pågående etterforskning av kriminell aktivitet. Vi ble bekymret for at en mistenkt i etterforskningen skulle framsette en trussel mot sikkerheten mot ansatte og beboere, skriver AURA i forbindelse med opphevingen av den 10 dager lange evakueringen.

Professor emeritus Oddbjørn Engvold regner med at det vil bli kjent og avklart i løpet av noen dager hva som ligger bak «mysteriet».

- Det er et hyggelig sted, både faglig og sosialt, 30-40 familier bor der, og noen vil snart vite hva som har skjedd, sier han.

Han tror ikke, men understreker at han ikke vet, at de heftigste spekulasjonene om spionasje via solobservatoriet mot to militæranlegg i nærheten har noen rot i virkeligheten.

Riktignok ble klodens første plutonium-atombombe testet og prøvesprengt i et ørkenområde lengre nord i staten New Mexico før originalen ble sluppet over Nagasaki i Japan 6. august 1945.

Nagasaki-bomben

Operasjonen med verdens første plutonium- bombe gikk under kodenavnet Trinity.

Dette er fortsatt en sentral base for det amerikanske luftforsvaret med mange rakettforsøk.

- Men i mange år har det i hovedsak raketter til forskningsformål som har blitt testet, ikke militære hemmeligheter. Virksomheten har vært åpen og tilgjengelig for publikum. Jeg ser fram til at bakgrunnen for stengningen blir snarlig avklart, sier Engvold til Dagbladet.

Fjelltoppen sør i delstaten New Mexico har i mange år hatt verdens mest avanserte soltelescop, Richard B. Dunn Solar Telescope, som registrerte bevegelser og og strukturer på soloverflaten med svært stor skarphet.

Nå er ny, avansert teknologi til samme formål i ferd med å bli etablert i 3 000 meters høyde på øya Maui i Hawaii. Daniel K. Inoye Solar Telescope skal etter planen tas i bruk neste år, ifølge Engvold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!