Mysteriet i massegraven løst etter 200 år: Slik døde de 3000 soldatene til Napoleon

Felttoget mot Moskva.

MASSEGRAV: De 3000 soldatene som ble funnet i en massegrav i Litauen har lenge vært et mysterium for forskerne, men nå har en gruppe arkeologer fra Universitetet i Florida konkludert med at det var sult som tok livet av Napoleons tropper. Foto: NTB Scanpix
MASSEGRAV: De 3000 soldatene som ble funnet i en massegrav i Litauen har lenge vært et mysterium for forskerne, men nå har en gruppe arkeologer fra Universitetet i Florida konkludert med at det var sult som tok livet av Napoleons tropper. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De 3000 soldatene som ble funnet i en massegrav i Litauen har lenge vært et mysterium for forskerne, men nå har en gruppe arkeologer fra Universitetet i Florida konkludert med at det var sult som tok livet av Napoleons tropper.

Det skriver Forbes.

Det var nesten 700 000 som startet marsjen mot Moskva i juni 1812, men da nederlaget var et faktum og retretten nesten unnagjort seks måneder senere var det bare 40 000 som hadde overlevd.

3000 av disse ble ifølge BBC funnet i en massegrav i den litauiske hovedstaden Vilnius i 2001.

Ifølge Forbes viser utgravingene i området også at de døde soldatene kom fra 40 ulike regimenter. Beregningene tilsier at 20 000 soldater møtte sitt endelikt i den baltiske staten.

Detaljerte undersøkelser av likene viser i detalj hvor dårlig helsetilstanden var.

Mange manglet flere tenner, og det er antatt at omlag en fjerdedel av de døde hadde tyfus. Den høye feberen, sammen med diaré, førte til væskemangel som var en medvirkende faktor.

Soldatene sleit også med å finne mat på landsbygda, og kostholdet besto ofte av deres egne hester.

Levningene av de 3000 soldatene er nå flyttet fra massegraven og lagt til hvile på Antakalnis militærkirkegård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer