«Somerton-mannen»

Mysteriet løst

En 74 år gammel gåte er endelig løst, men spørsmålene er fortsatt mange i saken som har blitt omtalt som en av Australias største mysterier.

FUNNET DØD: Det som angivelig skal være Carl Webb ble i 1948 funnet død på en strand sør i Australia. Foto: Wikimedia
FUNNET DØD: Det som angivelig skal være Carl Webb ble i 1948 funnet død på en strand sør i Australia. Foto: Wikimedia Vis mer
Publisert

I flere tiår har mennesker undret seg over hvem og hva som skjedde med mannen som har fått kallenavnet «Somerton-mannen». Mysteriets første kapittel startet 1. desember i 1948 da en velkledd mann ble funnet flytende opp på Somerton-stranda i Adelaide, sør i Australia.

Legen som utførte obduksjonen på tidspunktet for oppdagelsen mente at mannen hadde dødd av hjertesvikt på grunn av forgiftning, og rettsmedisineren utelukket ikke drap.

Nå hevder imidlertid professor Derek Abbott fra Abelaide University at han har funnet identiteten til mannen. Det skal være Carl «Charles» Webb, en 43 år gammel elektroingeniør fra Melbourne.

Sammen med slektsforsker Colleen Fitzpatrick fikk Abbott en DNA-match med det som skal være søskenbarnet til Webb. Derifra startet de en lange og krevende prosessen med å lage slektstreet til familien.

- Treet inkluderer rundt 4000 personer, sier Fitzpatrick til The Guardian.

KJEMPEPLASK: En knølhval kaster seg over en fritidsbåt i Massachusetts i USA. Reporter: Håvard T.-L. Knutsen/Dagbladet TV Vis mer

De skal ha funnet ut at Webb ble født i 1905 og at han aldri skal ha hatt en dødsattest. Hvorfor Webb befant seg i Adelaide, over 700 kilometer fra Melbourne, forklarer Abbott slik:

- Vi har bevis på at han hadde blitt separert fra sin kone, og at hun hadde flyttet sør i Australia. Så det er en mulighet for at han hadde kommet for å finne henne.

- Dette er et fantastisk mysterium å løse. Det har vært en av Australias mest interessante saker gjennom tidene. Det handler om mye mer enn å bare identifisere «Somerton-mannen» som Carl Webb. Det handler også om å finne ut hvordan og hvorfor han døde - det kan ta mange år, sier Fitzpatrick.

På 1970-tallet blusset det opp en teori om at Webb kan ha vært en russisk spion - det er en teori som altså nå er motbevist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer