Mysteriet med hule­pengene nær en løsning

Kriminelt utbytte eller ikke - nå har politiet i Telemark fått flere tips om funnet til Ole Didrik (13).

GAMME, INNPAKKET PENGEBUNKE: I hula under denne steinen i skogen i Kviteseid fant 13 år gamle Ole Didrik Fosse Didriksen de mystiske pengene torsdag før påske. Foto: Tone Tveit, Vest-Telemark Blad.
GAMME, INNPAKKET PENGEBUNKE: I hula under denne steinen i skogen i Kviteseid fant 13 år gamle Ole Didrik Fosse Didriksen de mystiske pengene torsdag før påske. Foto: Tone Tveit, Vest-Telemark Blad.Vis mer

Lenge var hulepengefunnet i Telemark et åpent mysterium med spørsmålstegn i alle himmelretninger.

Tolv dager etter at 13 år gamle Ole Didrik Fosse Didriksen fant et «betydelig pengebeløp» i en sprekk under steiner i skogen i området rundt hjemmet i Kviteseid, er mysteriet ennå ikke helt oppklart.

GAMMEL MODELL: Ole Didrik og en smaksprøve av tusenlappene han fant før påske. Foto: Privat.
GAMMEL MODELL: Ole Didrik og en smaksprøve av tusenlappene han fant før påske. Foto: Privat. Vis mer

For hvordan i all verden har en «stor bunke» godt innpakkede tusenlapper, så gamle at de har gått ut av sirkulasjon, havnet i skogen der?

Nå har politiet fått flere uavhengige tips - seinest tirsdag - som peker i samme retning. Det endelige svaret på gåten kan bli klart om kort tid.

- Tipsene peker i retning av samme kilde. Vi etterforsker ut fra teorien om at kilden ikke lenger er i live, sier politioverbetjent Bjørn Håvard Olsen ved Kviteseid lensmannskontor til Dagbladet utpå dagen tirsdag.

Død

Han vil av hensyn til etterforskningen av den spesielle saken ikke konkretisere hva som ligger i begrepet «kilde», annet enn det dreier seg om en person som er død.

Politiet har rost 13-åringen og familien for å komme rett til dem med det sjeldne funnet.

Det første Ole Didrik tenkte på da han fant pengebunken, var ifølge Vest-Telemark Blad om pengene var gjemt unna fra ran eller narkotikatrafikk.

OVERRASKELSE: På et soverom i Vietnam ble det gjort et ubehagelig funn i en skuff i klesskapet. Video: ViralHog Vis mer

Ikke kriminelt

Nå kommer politiet med en avklaring på de to åpenbare innfallene:

- Det er ikke noe som peker mot at pengene stammer fra kriminell virksomhet. Av hensyn til etterforskningen går vi ennå ikke ut med hvor mye penger det er - bortsett fra at det er et «betydelig beløp», som ikke er over 100 000 kroner, sier politioverbetjent Bjørn Håvard Olsen.

- Har noen gjort krav på pengene?

- Nei, ikke per nå.

NØRMER SEG LØSNINGEN: Politioverbetjent Bjørn Håvard Olsen ved Kviteseid lensmannskontor. Foto: Toner Tveit, Vest-Telemark Blad.
NØRMER SEG LØSNINGEN: Politioverbetjent Bjørn Håvard Olsen ved Kviteseid lensmannskontor. Foto: Toner Tveit, Vest-Telemark Blad. Vis mer

10 eller 33 prosent

Dersom noen har krav på pengene, må de melde seg i løpet av tre måneder. Da har 13 år gamle Ole Didrik krav på 10 prosent finnerlønn.

Dersom ingen har krav på det mystiske pengefunnet, går en tredel til finneren og resten til statskassa.

Hva som blir verdien av utgåtte pengesedler, har ikke politioverbetjenten oversikt over, bortsett fra at bankvesenet vil påregne et «vekslingsgebyr».