Mysteriet om «den lilla sokken» i havet er løst

I mer enn 60 år klarte ikke forskerne å forstå hva det var.

NYE FORSKERFUNN: Det ser kanskje ut som en lilla sokk, men Xenoturbella er en av havets underligste skapninger. Foto: Monterey Bay Aquarium Research Institute
NYE FORSKERFUNN: Det ser kanskje ut som en lilla sokk, men Xenoturbella er en av havets underligste skapninger. Foto: Monterey Bay Aquarium Research Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I siste utgave av det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature avslører ei gruppe forskere at de endelig har løst mysteriet om det sokkeliknende dyret som lever på store havdybder, skriver BBC.

Dyret, som bærer navnet Xenoturbella, er så underlig at forskere gjennom flere tiår ikke helt klarte å forstå hva det egentlig er og hvor det skal plasseres i dyrerikets evolusjon.

Det første eksemplaret av det sokkeliknende dyret ble funnet utenfor kysten av Sverige for litt mer enn 60 år siden, skriver Telegraph.

Tidlig livsform Nå har funn av fire nye arter i Stillehavet gjort det mulig for forskere å fastslå at Xenoturbella har slektskap til en av de tidligste livsformene på planeten vår.

Forskningsleder og professor Greg Rouse ved Scripps Institution of Oceanography i USA forteller at kjælenavnet «lilla sokker» er nærliggende.

- Hvis du ser for deg en sokk som er dratt av og kastet på gulvet, så er det faktisk slik de ser ut. Eller en ballong som lufta har gått ut av, sier Rouse om dyret som første gang ble beskrevet i 1949.

Den rare havskapningen har ingen øyne, ingen hjerne og intet tarmsystem. Bare en liten gapende munn hvor mat kommer inn og avfall kommer ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer