NYE FORSKERFUNN: Det ser kanskje ut som en lilla sokk, men Xenoturbella er en av havets underligste skapninger. Foto: Monterey Bay Aquarium Research Institute
NYE FORSKERFUNN: Det ser kanskje ut som en lilla sokk, men Xenoturbella er en av havets underligste skapninger. Foto: Monterey Bay Aquarium Research InstituteVis mer

Mysteriet om «den lilla sokken» i havet er løst

I mer enn 60 år klarte ikke forskerne å forstå hva det var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I siste utgave av det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature avslører ei gruppe forskere at de endelig har løst mysteriet om det sokkeliknende dyret som lever på store havdybder, skriver BBC.

Dyret, som bærer navnet Xenoturbella, er så underlig at forskere gjennom flere tiår ikke helt klarte å forstå hva det egentlig er og hvor det skal plasseres i dyrerikets evolusjon.

Det første eksemplaret av det sokkeliknende dyret ble funnet utenfor kysten av Sverige for litt mer enn 60 år siden, skriver Telegraph.

Tidlig livsform Nå har funn av fire nye arter i Stillehavet gjort det mulig for forskere å fastslå at Xenoturbella har slektskap til en av de tidligste livsformene på planeten vår.

Forskningsleder og professor Greg Rouse ved Scripps Institution of Oceanography i USA forteller at kjælenavnet «lilla sokker» er nærliggende.

- Hvis du ser for deg en sokk som er dratt av og kastet på gulvet, så er det faktisk slik de ser ut. Eller en ballong som lufta har gått ut av, sier Rouse om dyret som første gang ble beskrevet i 1949.

Den rare havskapningen har ingen øyne, ingen hjerne og intet tarmsystem. Bare en liten gapende munn hvor mat kommer inn og avfall kommer ut.

Primitivt Tidlige genetiske tester viste feilaktig at den marine sokken var en mollusk, et bløtdyr.

- Det viste seg at DNAet stammet fra hva dyret hadde spist, sier professor Rouse.

Funnet av de nye artene i Stillehavet har gitt forskerne mulighet til å foreta nye gentester. For første gang har de også hatt mulighet til å filme disse havskapningene.

Forskerne har altså funnet ut at Xenoturbella hører til blant de tidligste livsformene og at det er et dyr av det helt primitive slaget.

Nytt mysterium Men et stort mysterium gjenstår å løse:

- Vi har aldri sett dyret spise, sier Rouse og leger til:

- Vi finner Xenoturbella der det er mollusker, og når vi tester, så finner vi molluskenes DNA inni dyret. Men når vi åpner det opp, er det likevel ingenting der. Det er tomt. Det er fremdeles et stort og uløst mysterium hvordan Xenoturbella spiser.