Mysteriet om hvorfor «undervannsfolket» kan holde pusten lenge kan være løst

Kan dykke ned til 70 meter og holde pusten i flere minutter.

LENGE UNDER VANN: Bajau-folket, som lever i Sørøst-Asia, kan være under vann i flere minutter. Der jakter de fisk og skalldyr. Foto: NTB scanpix
LENGE UNDER VANN: Bajau-folket, som lever i Sørøst-Asia, kan være under vann i flere minutter. Der jakter de fisk og skalldyr. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En studie viser at livsstilen til det såkalte undervannsfolket som lever på Fillipinene, i Indonesia og i Malaysia har endret genene deres.

For første gang har en gruppe forskere undersøkt hvorfor «sjønomadene», som de også blir kalt, kan holde pusten mye lengre enn deg og meg.

«Undervannsfolket»

Siden portugiseren Ferdinand Magellan ledet det første seilaset fra Europa til Asia på 1500-tallet, har man kjent til Baju-folket, som er navnet på de opprinnelige sjøfarende folkegruppene i Indonesia, skriver Videnskab.dk.

Baju-folket har gjennom hele historien levd av å dykke etter fisk og skalldyr. Det gjør de fortsatt, selv om mange bor i landsbyer i dag.

Med bare en dykkemaske og et spyd kan de dykke ned til 70 meter og mange har en evne til å være under vann i mer enn fem minutter, ifølge Vitenskab.dk.

Stor milt

Forskere fra Universitetet i Berkeley i USA og Universitetet i København har i flere måneder undersøkt hvorfor de har denne evnen. Resultatet ble nylig publisert i det akademiske tidsskriftet Cell.

Forskningen viser at evolusjonen gjennom tusenvis av år har gjort Bajau-folket til bedre dykkere, blant annet ved at milten har blitt forstørret, noe som gir mer oksygen i blodet under dykking, skriver Vitenskab.dk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer