Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mysteriet om Tutankhamons dolk har vært uløst i 90 år. Stammer fra verdensrommet

Nye analysemetoder har løst nytt gravkammer-mysterium.

LEGENDARISK: Tutankhamon er fortsatt i gullsarkofagen sin i gravkammeret i Kongenes dal. Graven hans var svært godt bevart og hadde unngått plyndring da den ble oppdaget i 1922. Noen av de over 2000 gjenstandene som ble funnet i kammeret, har forbløffet mer enn andre. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/NTB scanpix
LEGENDARISK: Tutankhamon er fortsatt i gullsarkofagen sin i gravkammeret i Kongenes dal. Graven hans var svært godt bevart og hadde unngått plyndring da den ble oppdaget i 1922. Noen av de over 2000 gjenstandene som ble funnet i kammeret, har forbløffet mer enn andre. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kjente egyptiske faraoen Tutankhamon døde bare 19 år gammel i år 1424 før vår tidsregning.

Tutankhamons gravkammer, som ble oppdaget i Kongenes dal i 1922, var det mest intakte faraokammeret forskerne noensinne hadde funnet. Over 2000 intakte objekter ble funnet og katalogisert, en oppgave som tok ni år.

Blant de fineste skatter gull og andre edle metaller i den eventyrlige graven, er det imidlertid ett av funnene som har vært særlig gjenstand for debatt.

Meteorittdolk I 1925 fant gravkammer-oppdageren Howard Carter to dolker inntil Tutankhamons kropp, innenfor lintøyet den unge faraoen var pakket inn i.

Den ene dolken var av gull - et metall det var overflod av i faraoens grav. Den andre dolken, med et gullhåndtak og et jernblad, har imidlertid forbløffet forskerne. Jernarbeid var ikke utbredt i oldtidas Egypt, og metallet på dolken hadde ikke rustet, skriver The Guardian.

Men ikke alle mysterier forblir ubesvarte til all tid. Italienske og egyptiske forskere har skannet metallet for å finne ut av dens kjemiske sammensetning. Funnene er publisert i siste utgave av tidsskriftet «Meteoritics and Planetary Science».

Der slår forskerne fast at jernbladet på dolken stammer fra en meteoritt.

Ifølge forskerne har teorien om at jernbladet stammer fra metall fra verdensrommet blitt lansert flere ganger. De mener imidlertid at deres analyse betyr at man nå kan slå det fast en gang for alle.

- Helt sikkert Årsaken til at disse undersøkelsene først er gjort nå, er at de dyrebare dolkene ville blitt ødelagt ved bruk av gamle undersøkelsesmetoder, skriver Discover Magazine.

Nå trengte ikke engang forskerne å røre dolkene. De mener det høye innholdet nikkel og kobolt i metallet i stor grad peker mot at materialet på dolket har utenomjordisk opprinnelse.

- Finner du et stykke gammelt metall med nikkel i det, er det et hint om at det kan være en meteoritt. Hvis du deretter analyserer kobolten og finner lik fordeling av kobolt og nikkel som de gjorde i dette tilfelle, er det helt sikkert at det er en meteoritt, sier meteorforsker Derek Sear hos NASA, som ikke var involvert i studien, til magasinet.

Dolkene er for tida stilt ut ved Det egyptiske museet i Kairo.

Enda eldre Forskerne har deretter sammenliknet sammensetning av meteorittdolken med kjente meteoritter innenfor en radius på 2000 kilometer rundt Rødehavet. De fant samme nivåer i meteoritten Kharga, som ble funnet 240 kilometer vest for Alexandria.

Studien viser at egypterne så på meteoritter som svært verdifulle i produksjonen av dyrebare objekter, og at de muligens så på objektene som guddommelige gjenstander. 

Selv om Tutankhamon døde for 3500 år siden, finnes det enda eldre bearbeidede meteorittgjenstander i Egypt. De ble funnet i et gravkammer og er datert til år 3200 før vår tidsregning.

Legendarisk farao Tutankhamon kom til makta allerede som niåring. Han regnes som en barnekonge fordi han ble farao før han var gammel nok til å regjere på egen hånd. Likevel hadde han status og stilling som en farao, til tross for at makten hans var begrenset.

Noe av årsaken til hans legendestatus, er den store mystikken som er knyttet til gravkammeret hans. Både fordi det tok lang tid å finne graven og fordi den - i motsetning til de fleste andre kongegraver - hadde stått urørt fra gravplyndreres herjinger.

I tillegg har dødsårsaken til den 19-årige faraoen vært heftig debattert. Teorier som epilepsi, slangebitt, TBC, malaria eller at kongen ble drept, er blitt lansert.

Det er også blitt funnet et skjult gravkammer bak Tutankhamons grav. Den tror forskerne inneholder gravplassen til den vakre dronninga Nefertiti.

DOLKENE: Her er de to dolkene som ble funnet med farao Tutankhamon. Forskere har nå påvist at en av dem er laget av en meteoritt. Foto: NTB scanpix
DOLKENE: Her er de to dolkene som ble funnet med farao Tutankhamon. Forskere har nå påvist at en av dem er laget av en meteoritt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!