Mysteriet Putin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  To passasjerfly tar av fra samme flyplass samtidig. De eksploderer med fire minutters mellomrom, og detter ned blant sjokkerte øyenvitner som ikke er i tvil om hva de så: en eksplosjon. Og etterforskerne i et land som de siste åra har vært rystet av terror, nekter i utgangspunktet å ha terror som hovedteori for ulykkene. Igjen lukter det av Vladimir Putins Russland. Det lukter lummert og lukket.
  •  Mens flaggene hang på halv stang, og lett underholdning var fjernet fra TV-stasjonenes sendeflater, spurte Russland seg i går: hva er det som skjer? Svaret som de håpet på, får de neppe fra den viktigste kilden. Innholdet i de svarte boksene gir ikke noen svar, sa etterforskere i går. Imens inviteres verden til å lure på hvorfor det logiske hovedsporet i etterforskningen - terror - i utgangspunktet var skjøvet bort på et sidespor?
  •  Vi vet at Vladimir Putin og regjeringen ikke har godt av en ny runde med terror. Tsjetsjenske terrorister har slått til og tatt gisler i teatre, på sykehus, og på cruiseskip i Svartehavet. De har sendt kvinnelige selvmordsbombere på tokt med sprengstoff rundt livet. De har sprengt tog, undergrunnsbaner, idrettsbaner, rockekonserter, og trolig boligblokker i lufta. De har utvist en kreativitet i kalkulert faenskap mot uskyldige sivile som ingen andre før dem.
  •  Til tross for at Putin sjelden mister en sjanse til å minne om at krigen i Tsjetsjenia er vunnet og over, så vet folk flest bedre. Tsjetsjenia er en stadig trussel som når som helst kan ramme dem, i teatre, på sykehus, til sjøs, på bar, på et jernbanespor, eller hjemme, så hvorfor ikke i lufta? Det er denne innsikt apparatet rundt presidenten har forsøkt å manipulere med ikke i utgangspunktet å gjøre terror til et hovedspor i etterforskingen. Putins etterforskere fra sikkerhetsorganene, som Putin kjenner som sin egen bukselomme, har hatt politiske motiver for å lete etter andre spor enn terrorsporet. Det lukter.