Mysteriet Salah Abdeslam: - Jeg tror han ombestemte seg i siste sekund

Har snudd Brussel på hodet i jakten på Paris-terroristen.

JAKTES AV POLITIET:  Salah Abdelslam (26) er mistenkt for å være en av terroristene bak angrepet i Paris. Han er fortsatt på frifot, og politiet i Brussel har den siste uka slått til mot utallige adresser i håp om å få tak i ham. Bildet til høyre viser en politiaksjon i Molenbeek i går kveld. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB Scanpix
JAKTES AV POLITIET: Salah Abdelslam (26) er mistenkt for å være en av terroristene bak angrepet i Paris. Han er fortsatt på frifot, og politiet i Brussel har den siste uka slått til mot utallige adresser i håp om å få tak i ham. Bildet til høyre viser en politiaksjon i Molenbeek i går kveld. Foto: Olivier Hoslet / EPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter broren hans hadde sprengt seg selv i lufta utenfor en kafé , og hans terroristvenner hadde massakrert over 89 mennesker inne på Bataclan, rømte franske Salah Abdelslam (26) til Belgia.

Han er den eneste av Paris-terroristene som overlevde angrepet - og belgisk politi har den siste uka snudd hele Brussel på hodet for å få tak i ham. Også i dag er alle skoler og T-baner stengt. 

10 dager etter angrepet, er Salah Abdelslam fortsatt på frifot.

- Tror han ombestemte seg Paris-terroristene slo til i tre ulike team, og drepte til sammen over 129 personer på ulike steder i Paris. Salah Abdelslam skal ifølge AFP ha kjørt bilen til ett av teamene, muligens en Renault Clio som fraktet tre selvmordsbombere til Stade de France.

Han hadde også leid bilen som ble funnet full av våpen etter Bataclan-angrepet.

Men i motsetning til de sju andre terroristene, overlevde Salah. De andre sprengte seg selv i lufta og prøvde å ta sivile franskmenn med seg i døden. Salah rømte.

Renault Clioen ble funnet hasteparkert på et fotgjengerfelt i Paris' 18. distrikt.

- Jeg tror han ombestemte seg i siste sekund. Han så eller hørte sikkert noe han ikke hadde ventet seg, og bestemte seg for å ikke gjennomføre det han hadde hatt lyst til å gjøre, sa Salahs bror Mohammed til CNN.

Senest i går kveld skal politiet ha observert Salah Abdelslam i byen Liege i Øst-Belgia, mot grensa til Tyskland.

Brødre til angrep Brødrene Ibrahim og Salah Abdelslam var begge franskmenn bosatt i Molenbeek utenfor Brussel. Bydelen omtales som Europas «terror-reir», stedet hvor flere unge menn har vokst opp til å bli Europas farligste og mest ettersøkte terrorister.

Storebror Ibrahim (31) hadde et rulleblad og politiet mener at han kan ha møtt «hjernen» bak Paris-angrepet, Abdelhamid Abaaoud, så tidlig som i 2010. Som med brødrene som angrep Charlie Hebdo i januar i år, mener politiet at Ibrahim Abdelslam kan ha blitt radikalisert i fengsel.

Nå er hans bror Salah, 1,75 høy med brune øyne, Frankrikes og Belgias mest ettersøkte mann.

- Vi ble veldig overrasket over at Salah var involvert. Ibrahim var annerledes. Vi så at han hadde blitt radikalisert, i alle fall delvis. Men ikke så mye at vi noensinne hadde trodd at han ville begå en slik forbrytelse, har et familiemedlem fortalt til The Telegraph

- Hadde han ikke mot til å fullføre? Storebroren Ibrahim Abdelslam (31) sprengte seg selv i lufta utenfor kafeen Comptoire Voltaire, sør for Bataclan, samtidig som de andre terroristene gikk til angrep mot konserthuset. Lillebror Salah Abdelslam ble observert utenfor Bataclan, men greide å komme seg unna.

Salah ble hentet i Paris av to belgiske statsborgere natt til lørdag i femtiden på morgenen og kjørt til Brussel. I den franske byen Cambra fikk han passere veisperringene etter å ha blitt sjekket av politiet. Dette var etter at Frankrike hadde stengt grensene.

- Det er noen hypoteser vi må se på: Var han en del av terroristgruppa? Var han logistisk støtte? Skulle han sprenge seg selv i lufta? Skulle han gjøre det, men hadde ikke motet til å fullføre? Vi vet ikke, sier advokaten til en av de to som hentet Salah, Carine Couquelet, til franske LCI.

Politijakt i Brussel i dag I ettertid har politiet utført omfattende antiterroraksjoner i Molenbeek og Ibrahim og Salahs bror Mohammed ble tidlig arrestert av politiet. Han ble løslatt etter kort tid.

Også i dag er hele Brussel snudd på hodet i jakten på Abdelslam. T-banen er stengt, konserter er avlyst, barn blir ikke sendt på skolen og væpnet politiet slår jevnlig til mot adresser over hele byen.

Dette er terroristene
«Hjernen»: Den 27 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud ble pekt ut som hjernen bak operasjonen. Han ble drept da politiet slo til mot en leilighet i Saint-Denis i Paris onsdag morgen.

Omar Ismail Mostefai, 29 år gammel fransk statsborger. Døde i konsertlokalet Bataclan, ble identifisert ved hjelp av en fingertupp som politiet fant. Mostefai forlot kone og barn for å dra til Syria, så ble han terrorist.

Bilal Hadfi. Bosatt i Belgia.

Samy Amimour (født i 15. oktober 1987 i Paris. Familie bosatt i Paris-forstaden Bobigny. Sprengte seg selv i konsertlokalet Bataclan. Kjent for politiet og ble siktet for terroranklager i 2012. Han skal ha reist til Syria for to år siden. Her bodde Samy Amimour.

Mohammad Al-Ahmad, født 10. september 1990 i Idlib i Syria. Det skal ha blitt funnet et syrisk pass på mannen utenfor Stade de France, som franske myndigheter ikke har klart å verifisere. Ankom Hellas i oktober med dette passet. Sprengte seg selv utenfor fotballstadion.

Ibrahim Abdeslam, 31 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia.

Salah Abdeslam, 26 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia. Broren til Ibrahim Abdeslam. På flukt.