STUPTE: Ingen kan helt forklare hvorfor pundet stupte til laveste nivå på 31 år sammenliknet med amerikanske dollar etter panikksalg i Asia. Foto: NTB Scanpix
STUPTE: Ingen kan helt forklare hvorfor pundet stupte til laveste nivå på 31 år sammenliknet med amerikanske dollar etter panikksalg i Asia. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mysterium: Pundet stupte etter sinnssyk panikkhandel 

Ingen logisk forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en «sinnssyk» tidlighandel i Asia fredag, stupte det britiske pundet til det laveste nivået på tre tiår, skriver The Guardian.

Nå undres analytikerne på hvorfor, for de finner ingen logisk forklaring.

Det finnes nemlig ingen nyhetshendelse eller svingninger i markedet som skulle tilsi et dropp på nær ti prosent for britenes stolte valuta.

Ti tommeltotter

Det spekuleres i om en mekler kan ha vært uheldig med sine ti tommeltotter - altså om det var utslag av en menneskelig feil.

En annen teori er at det kraftige kursfallet kan tilskrives en automatisert, datastyrt kjedereaksjon, muligens utløst av nye advarsler om betydningen av at Storbritannia har valgt å gå ut av EU.

Spørsmålene forblir ubesvarte, men sannheten er at pundet sank mer under dette panikksalget enn det gjorde da nyheten om Brexit sprakk.

Ifølge BBC, kunne man notere den laveste verdien på pundet på 31 år, sammenliknet med amerikanske dollar.

På det laveste, tilsvarte ett britisk pund 1.1378 amerikanske dollar, eller 9,14 kroner - en nedgang på nær ti prosent.

- Sinnssykt «flash crash»

Ettersom markedet fikk summet seg, steg pundet igjen, men stabiliserte seg på et nivå som innebærer en nedgang på 1,5 prosent målt mot dollar.

- Vi hadde et sinnssykt «flash crash», i en størrelsesorden og i en fart som virkelig forteller deg hvor lavt valuta faktisk kan synke, sier ledende markedsanalytiker Naeem Aslam i Think Markets, ifølge Bloomberg.

En mekler i en europeisk bank i Tokyo uttalte følgende:

- Vi opplevde en enda større nedgang enn den vi så etter Brexit, og det var nesten ingen tilbud eller bud da dette skjedde.

Andre har spekulert i om kursfallet kan skyldes et algoritmedrevet krakk, utløst av at den franske presidenten François Hollande har uttalt til Financial Times at Storbritannia må lide for sin beslutning om å forlate EU.

- Nedgangen sammenfaller med at Hollande går ut i Financial Times og krever tøffe Brexit-forhandlinger, sier Su-Lin Ong, seniorøkonom ved RBC Capital Markets i Sydney.

Pundet har falt 13 prosent mot dollar siden Storbritannia i slutten av mai besluttet å forlate EU.