Mystisk angrep: Russere tatt

Lørdag kveld skal to vakter ved en militærbase og tidligere våpenfabrikk i Albania ha blitt angrepet av inntrengere. De mistenkes nå for å være spioner.

SKADD: De to soldatene skal ha opplevd synsforstyrrelser og fått skader i ansiktet etter å ha blitt angrepet med gass på en militærbase i Albania. To russere og en ukrainer er nå mistenkt. Foto: Albanias forsvar
SKADD: De to soldatene skal ha opplevd synsforstyrrelser og fått skader i ansiktet etter å ha blitt angrepet med gass på en militærbase i Albania. To russere og en ukrainer er nå mistenkt. Foto: Albanias forsvar Vis mer
Publisert

Tre personer, to med russisk pass og en med ukrainsk, er pågrepet i Nato-landet Albania etter en oppsiktsvekkende hendelse lørdag kveld.

Ifølge albanske myndigheter skal de tre personene ha gått til angrep på vaktene på stedet med en kjemisk gass.

To vakter på basen, som tidligere produserte sovjet-våpnene AK-47, ble skadd i hendelsen.

Bilder viser to soldater i sykesenga med bandasje foran øynene. Gassen de skal ha blitt angrepet med er ukjent, men skal ha blindet soldatene og påført dem brannskader i hendelsen, ifølge den albanske avisa Telegrafi.

De skal søndag ettermiddag ha blitt siktet for spionasje - med hensikt å gi militær informasjon til fremmed land, og for besittelse av nervegass, skriver avisa Koha.

PÅ BEDRINGENS VEI: Den ene soldaten, Ardian Xhaka, fikk besøk av forsvarsminister Niko Peleshi søndag, daget etter hendelsen. Foto: Albanias forsvar / AFP
PÅ BEDRINGENS VEI: Den ene soldaten, Ardian Xhaka, fikk besøk av forsvarsminister Niko Peleshi søndag, daget etter hendelsen. Foto: Albanias forsvar / AFP Vis mer

Russere og ukrainer tatt

En av dem ble først meldt hardt skadd i hendelsen, men begge vaktene er nå ved god helse.

De tre pågrepne skal være to russere og en ukrainer, der den ene med russisk pass er kvinne. Kvinnen er i begynnelsen av 30-åra og de to mennene i midten av 20-åra, ifølge den albanske avisa Telegrafi.

STARTSKUDD: Angrepet på Aleksandr Dugin og hans familie kan bare være begynnelsen, mener Dagbladets utenrikskommentator Morten Strand. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Albanias statsminister Edi Rama sier at de to soldatene skal ha blitt rammet av nervelammende gass, men at de tre personene kort tid etter ble pågrepet.

Rama sier også de tre er mistenkt for spionasje, uten å begrunne hvorfor.

- Bloggere

- ANGREPET: Også soldaten Aldo Bici ble utsatt for gassen. Foto: Albanias forsvar / AFP
- ANGREPET: Også soldaten Aldo Bici ble utsatt for gassen. Foto: Albanias forsvar / AFP Vis mer

De har selv en helt annen forklaring på hvorfor de var ved militærbasen.

De har fortalt albansk politi at de er fotografer og har egne blogger der de hovedsakelig viser bilder av tidligere militærbaser i tidligere Sovjet. De hevdet også at de stort sett tok bilder av områder som nå ikke lenger brukes av Forsvaret.

De tre skal ha reist på turistvisum i Albania.

De tre personene skal først ha blitt oppdaget rundt anlegget, hvorpå den ene ble pågrepet og sprayet de to soldatene. Deretter ble de to andre mistenkte inntrengerne og en bil oppdaget på stedet.

- Kan ikke avvises

Forsvarsminister Niko Peleshi sier søndag at albanske myndigheter ikke er sikre på motivet, men visste til den geopolitiske situasjonen.

ARRESTERT OG SPARKET: En høytstående tjenestemann i Aserbajdsjan er sparket og arrestert etter at denne videoen ble lekket. Video: Myndighetene i Aserbajdsjan. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Med tanke på den regionale og geopolitiske konteksten, kan ikke dette bare bli avvist som en vanlig sivil hendelse. Vi kan heller ikke ta forhastede konklusjoner, sier Peleshi etter å ha besøkt de to soldatene på sykehus, ifølge Reuters.

Militærbasen ligger i byen Gramsh sentralt i Albania. Den ble tidligere brukt som fabrikk for de beryktede sovjet-produserte Kalasjnikov-riflene og et sted hvor mindre våpen og ammunisjon ble tatt fra hverandre. Fabrikken brukes nå til produksjon av varer i forsvarsindustrien.

- Russland ikke informert

Albania har vært Nato-medlem siden 2009, og har i likhet med store deler av Vesten innført sanksjoner mot Moskva etter invasjonen av Russland.

Ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået RIA Novosti har albanske myndigheter ikke informert den russiske ambassaden om pågripelsen av russerne.

- Vi ser informasjon om den påståtte hendelsen bare i albanske medier, uttaler ambassaden til RIA Novosti.

Både antiterrorenheten og albansk etterretning skal delta i etterforskningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer