Ivan Golunov:

Mystisk artikkel kan være årsaken bak narkosiktelsen

Europarådets generalsekretær uttrykker bekymring over politiets behandling av gravejournalisten Ivan Golunov, som ble sendt til sykehus etter at han ble pågrepet.

FENGSLINGSMØTE: Lørdag kveld ble den russiske gravejournalisten Ivan Golunov brakt fra sykehus til et fengslingsmøte. Der nektet Golunov alle anklager. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY / NTB Scanpix
FENGSLINGSMØTE: Lørdag kveld ble den russiske gravejournalisten Ivan Golunov brakt fra sykehus til et fengslingsmøte. Der nektet Golunov alle anklager. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY / NTB ScanpixVis mer

Den russiske gravejournalisten Ivan Golunov (36) var på vei for å møte en kollega da han torsdag ble stoppet av politiet, tilsynelatende helt ut av det blå. I sekken hans hevder politiet at de fant narkotika.

Under et fengslingsmøte lørdag kveld ble det klart at Golunov må sitte i husarrest fram til august.

Golunovs advokat Pavel Tsjikov mener stoffet var plantet av politiet. Også arbeidsgiver, den uavhengige nettavisen Meduza, mener det er grunn til å tro at han blir rettsforfulgt som følge av sitt journalistiske arbeid.

Ifølge nettsida skal journalisten også ha mottatt trusler i forbindelse med en stor artikkel han jobbet med.

GRÅT: Journalisten brøt ut i tårer da han snakket med journalistkolleger fra buret han satt i i rettssalen. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva / NTB Scanpix
GRÅT: Journalisten brøt ut i tårer da han snakket med journalistkolleger fra buret han satt i i rettssalen. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva / NTB Scanpix Vis mer

Send til sykehus

Golunov ble pågrepet i Moskva og siktet for å være i besittelse av fem pakker med mefedron, et sentralstimulerende stoff som framstilles syntetisk. Politiet skal også ha funnet mer narkotika i leiligheten hans, i tillegg til noen vekter som skal indikere at Golunov drev med narkohandel, skriver BBC.

Tsjikov mener stoffet var plantet av politiet.

Ifølge Tsjikov ble Golunov formelt siktet lørdag morgen. Men like etter ble han sendt til sykehus. Advokaten sier til BBC at legen som undersøkte ham, påviste et mistenkt ribbeinsbrudd, hjernerystelse og blåmerker.

Nå har europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, tidligere leder av Arbeiderpartiet og statsminister, uttalt seg om saken.

- Jeg er veldig bekymret og trist over meldingene som kommer fra Moskva, som hevder at gravejournalisten Ivan Golunov ble utsatt for vold og ble skadet av politistyrker mens han satt i varetekt på en politistasjon i Moskva, sier han i en pressemelding.

- Øker mistanken

Jagland understreker at politivold under etterforskningsprosedyrer er forbudt i henhold til artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som Russland er en del av.

- Det faktum at Golunov hevder at bevisene mot ham har blitt manipulert, øker mistanken i den nåværende situasjonen, sier han.

Ifølge Meduza risikerer journalisten 10-20 år i fengsel.

EUROPARÅDET: Thorbjørn Jagland, Europarådets generalsekretær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
EUROPARÅDET: Thorbjørn Jagland, Europarådets generalsekretær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Generalsekretæren ber innenriksministeren i Russland, Vladimir Kolokoltsev, om å personlig håndtere saken.

- Jeg håper også at menneskerettighetskommissæren vil se over disse påstandene.

Jagland avslutter med å minne om at ytringsfrihet og retten til sikkerhet er grunnleggende i et demokratisk samfunn og rettshåndhevende organer må også forsvare disse verdiene.

Pressefrihet

Flere journalister har blitt drept i Russland, og noen av Putins mest kjente kritikere har endt opp døde eller i eksil.

Putins «verste fiende» Aleksej Navalnyj har blitt dømt for korrupsjon, noe hans støttespillere sier er politisk motivert. Han har også blitt pågrepet en rekke ganger, ofte i forbindelse med demonstrasjoner.

Organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) rangerer pressefriheten i verden. Mens Norge har tronet på toppen av lista siden 2017, har Russland stått på 149. plass siden 2016.

I sin begrunnelse skriver organisasjonen at presset på uavhengige medier har økt jevnt, og viser til strenge lover og nettsider som blokkeres. Myndighetene har enten tatt kontroll over de ledende, uavhengige mediene, eller stilnet disse.

TV-kanaler oversvømmer seerne med propaganda, og de som stiller spørsmål eller forsøker å opprettholde god kvalitetsjournalistikk, blir undertrykket, skriver RSF.

Ifølge organisasjonen sitter flere journalister i fengsel nå enn siden Sovjetunionens fall. Drap og fysiske angrep på journalister fortsetter, ustraffet, slår RSF fast.

- Ekstremt bekymret

Organisasjonen er også «ekstremt bekymret over den mistenkelige oppførselen til politiet som arresterte Golunov.»

- Mer enn 12 timer etter han ble pågrepet, nektet politiet å varsle hans advokat eller kolleger, skriver Reportere uten grenser på sin nettside.

Her kommer det også fram at politiet skal ha nektet å teste neglene hans eller sekken for å finne ut om han hadde vært i nærkontakt med stoffet.

- Denne ekstremt rare oppførselen er et tegn på at Ivan Golunov har blitt arrestert på bakgrunn av en falsk anklage. Hvorfor ville de ellers nekte ham tilgang til sin advokat og nekte å utføre avgjørende tester, spør Johann Bihr ved RSF.

- Om fabrikkert bevis virkelig har blitt brukt for å arrestere en journalist, som er så kjent i hele Russland, vil dette markere en signifikant eskalering i trakassering av landets uavhengige medier, sier Bihr videre.

Mystisk artikkel

Mange journalister samlet seg lørdag utenfor innenriksdepartementet i Moskva. Demonstrantene mener at russiske myndigheter egentlig ønsker å straffe Golunov fordi han har skrevet om korrupsjon blant samfunnstopper.

Meduzas ansvarlige direktør, Ivan Kolpakov, skrev i en uttalelse i går at avisa tror Golunov unngikk fengsling på grunn av oppmerksomheten saken har fått.

Samtidig som redaktøren takker for all støtte, forteller han at avisa er 100 prosent sikker på at siktelsen er koblet til Golunovs arbeid.

DEMONSTRERTE: Kolleger og venner av Ivan Golunov samlet seg utenfor innenriksdepartementet i Moskva. Foto: AP Photo / Francesca Ebel / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Kolleger og venner av Ivan Golunov samlet seg utenfor innenriksdepartementet i Moskva. Foto: AP Photo / Francesca Ebel / NTB scanpix Vis mer

Det kommer også fram at Golunov i løpet av de siste 13 månedene har mottatt trusler fra personer som omtales i en artikkel som ikke har blitt publisert ennå. Golunov overleverte teksten til sin redaktør bare timer før han ble pågrepet.

Avisa vil foreløpig ikke opplyse om hva saken handlet om eller hvem som er involvert, men lover at Golunovs arbeid skal bli publisert.

I skrivende stund har Meduza dedikert store deler av sin nettside til dekning av saken, i tillegg til å ha publisert flere av Golunovs avsløringer på nytt.