Coronaviruset

Mystisk barnesyndrom: 125 nye tilfeller

I november ble det registrert 125 nye tilfeller av det farlige barnesyndromet MIS-C i USA. Siden starten av pandemien er 1288 barn og unge i USA rammet. 23 har dødd.

NYTT SYNDROM: I april ble en 14 år gammel gutt sykehusinnlagt i USA med mystiske symptomer. Foto: Progress in Pediatric Cardiology
NYTT SYNDROM: I april ble en 14 år gammel gutt sykehusinnlagt i USA med mystiske symptomer. Foto: Progress in Pediatric Cardiology Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemihøsten har vært røff i USA, og landet har slitt med å få bukt med smittespredningen.

Selv om barn er vesentlig mindre utsatt for å få alvorlig coronavirussykdom enn voksne, medfører likevel høyt smittetrykk at flere barn og unge vil bli rammet av et sjeldent og potensielt livstruende syndrom.

MIS-C er et nytt syndrom som kan oppstå hos barn og unge etter infeksjon med coronaviruset SARS-CoV-2.

Forkortelsen MIS-C er utledet av lidelsens navn på engelsk - «Multisystem Inflammatory Syndrom in Children».

På norsk er det fulle navnet «multiorgan inflammatorisk syndrom hos barn».

Sykdommen er forbundet med betennelsestilstand i flere organer som hud, slimhinner, hjerte, lunger, mage-tarmkanal, lever og nyrer etter gjennomgått covid-19-sykdom.

KJENNETEGN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har gode råd til deg som sliter med «juleallergi» og forklarer hvilke symptomer du bør være var på. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Nye tall

Siden midten av mai 2020 har det amerikanske smitteverninstituttet Centers for Desease Control and Prevention (CDC) fulgt nøye med på rapporterte tilfeller av det mystiske syndromet som kan være livstruende.

Ferske tall fra smitteverninstituttet viser at 44 delstater i USA har meldt om tilfeller.

Totalt er 1288 barn og unge rammet per 4. desember, mot 1163 ved forrige opptelling 30. oktober.

MIS-C krevde tre menneskeliv i november, og til nå har syndromet ført til 23 barnedødsfall i USA under coronapandemien.

«MIS-C er et nytt syndrom, og mange spørsmål står ubesvart om hvorfor noen barn og unge utvikler det etter covid-19-sykdom eller etter kontakt med noen som har covid-19, mens andre ikke gjør det», skriver CDC.

3. november understreket assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor Dagbladet at forekomsten er lav av dette syndromet, men at tilstanden likevel er alvorlig for de barna som rammes.

STRAMMER INN: Statsminister Boris Johnson har strammet inn på julefeiringen i hele landet, etter at en ny og mer smittsom variant av coronaviruset nå sprer seg. Video: AP Vis mer

99 prosent coronasmittet

De fleste rapporterte tilfeller av MIS-C er blant barn og ungdommer mellom 1 og 14 år, med en gjennomsnittsalder på 8 år.

Mer enn 75 prosent av rapporterte tilfeller har forekommet blant etniske minoriteter, opplyser CDC.

99 prosent av de rammede (1269) testet positivt for SARS CoV-2, viruset som forårsaker covid-19.

De resterende hadde vært i kontakt med noen med coronavirussykdom.

De fleste barn utviklet MIS-C to til fire uker etter infeksjon med SARS-CoV-2. Litt over halvparten (56 prosent) av de rapporterte tilfellene var gutter.

70 svenske tilfeller

Sverige har vært vesentlig hardere rammet av coronaviruspandemien enn Norge.

I september rapporterte SVT at MIS-C har rammet rundt 70 barn i Sverige.

Videre meldte SVT at svenske og italienske forskere har gjennomført den første kartleggingen av immunsystemet hos barn som er rammet av den alvorlige betennelsestilstanden som er utløst av covid-19.

Forskerne konstaterer at det faktisk er snakk om et nytt syndrom, i en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell.

- Det her er alvorlig syke barn. Alle må få spesialisert sykehusbehandling og rundt 15 til 20 barn har hatt behov for intensivbehandling. Intet barn har dødd i Sverige, sier barnelege Petter Brodin ved Karolinska Universitetssjukhuset och immunolog ved Karolinska institutet til SVT.

LEGE DØDE: Susan Moore døde etter å ha fått coronaviruset, og nå får videoer fra sykehuset som hun har postet på Facebook mye oppmerksomhet. Video: Facebook Vis mer

Norske tilfeller

Det er også kjente tilfeller av det farlige syndromet blant barn i Norge.

I august skrev Tidsskriftet for Den norske legeforening om et barn med hjertesvikt og truende multiorgansvikt etter infeksjon med sars-CoV-2.

«Dette er ikke covid-19, men en immunmediert seinreaksjon som kalles multiorgan inflammatorisk syndrom. Vi har behandlet flere barn for dette, og tilsvarende rapporteres internasjonalt», skriver Tidsskriftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer