RS-virus i New Zealand

Mystisk barnetrend: 1000 smittet

New Zealand har registrert mer enn 1000 tilfeller av RS-viruset de siste fem ukene. Nå slår leger alarm om at coronatiltak kan hindre småbarn i å utvikle immunitet mot andre virus. De kaller det «immunitetsgjeld».

BLE SMITTET: 6 uker gamle Beau i Ilinois, USA, ble smittet av viruset som nå sprer seg utenfor sesongtid. Foto: LaRanda St. John via AP / NTB
BLE SMITTET: 6 uker gamle Beau i Ilinois, USA, ble smittet av viruset som nå sprer seg utenfor sesongtid. Foto: LaRanda St. John via AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forrige vinter opplevde New Zealand en nedgang i vanlige forkjølelsestilfeller på 99,9 prosent som følge av smitteverntiltak - og en reduksjon i tilfeller av det såkalte RS-viruset på 98 prosent.

I løpet av de siste fem ukene har landet registrert nesten 1000 tilfeller av RS-viruset, ifølge Institute of Environmental Science and Research (ESR). Til sammenlikning registrerer New Zealand i gjennomsnitt 1743 tilfeller i løpet av den 29 uker lange vintersesongen, ifølge The Guardian.

RS-virus, eller respiratorisk syncytialvirus, er en hyppig årsak til lungebetennelse blant spedbarn og små barn. Fredag skrev Dagbladet at en rekke tilfeller av viruset får amerikanske leger til å stusse - da RS-virussesongen til vanlig strekker seg fra november til mai.

Også i Norge er RS-viruset på agendaen som følge den økte forekomsten i flere land.

- Vi holder på med en risikovurdering om blant annet RS-virus, sa FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl til Dagbladet seinere samme dag.

«Immunitetsgjeld»

Årsaken til oppblomstringen antas å være at RS-viruset ikke har sirkulert som vanlig denne vinteren på grunn av sterkt smittevern under coronapandemien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer