RS-virus i New Zealand

Mystisk barnetrend: 1000 smittet

New Zealand har registrert mer enn 1000 tilfeller av RS-viruset de siste fem ukene. Nå slår leger alarm om at coronatiltak kan hindre småbarn i å utvikle immunitet mot andre virus. De kaller det «immunitetsgjeld».

BLE SMITTET: 6 uker gamle Beau i Ilinois, USA, ble smittet av viruset som nå sprer seg utenfor sesongtid. Foto: LaRanda St. John via AP / NTB
BLE SMITTET: 6 uker gamle Beau i Ilinois, USA, ble smittet av viruset som nå sprer seg utenfor sesongtid. Foto: LaRanda St. John via AP / NTB Vis mer
Publisert

Forrige vinter opplevde New Zealand en nedgang i vanlige forkjølelsestilfeller på 99,9 prosent som følge av smitteverntiltak - og en reduksjon i tilfeller av det såkalte RS-viruset på 98 prosent.

I løpet av de siste fem ukene har landet registrert nesten 1000 tilfeller av RS-viruset, ifølge Institute of Environmental Science and Research (ESR). Til sammenlikning registrerer New Zealand i gjennomsnitt 1743 tilfeller i løpet av den 29 uker lange vintersesongen, ifølge The Guardian.

RS-virus, eller respiratorisk syncytialvirus, er en hyppig årsak til lungebetennelse blant spedbarn og små barn. Fredag skrev Dagbladet at en rekke tilfeller av viruset får amerikanske leger til å stusse - da RS-virussesongen til vanlig strekker seg fra november til mai.

Også i Norge er RS-viruset på agendaen som følge den økte forekomsten i flere land.

- Vi holder på med en risikovurdering om blant annet RS-virus, sa FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl til Dagbladet seinere samme dag.

«Immunitetsgjeld»

Årsaken til oppblomstringen antas å være at RS-viruset ikke har sirkulert som vanlig denne vinteren på grunn av sterkt smittevern under coronapandemien.

På grunn av dette kan spedbarn og små barn ha «større risiko for å utvikle alvorlig sykdom nå, dersom de smittes», skriver det amerikanske folkehelseinstituttet CDC.

Fenomenet fikk et navn allerede i mai, da en gruppe franske forskere publiserte en artikkel i tidsskriftet Infectious Diseases Now.

De kaller det «immunitetsgjeld». Smitteverntiltak, argumenterer de, har bremset spredningen av coronavirus - men også andre virus- og bakterieinfeksjoner. Dette kan igjen ha hindret barn i å utvikle immunitet mot sykdommer de ellers ville vært beskyttet fra.

«Jo lengre disse periodene med lav eksponering for virus og bakterier varer, jo større en sannsynligheten for framtidige epidemier», skriver forskerne.

New Zealand registrerer nå et oppsiktsvekkende antall luftveisinfeksjoner, flere av dem forårsaket av RS-viruset. I hovedstaden Wellington var 46 barn innlagt med luftveissykdom torsdag - flere av dem på grunn av RS-viruset, og to på intensivavdeling.

- Utsatte barn

«Immunitetsgjelden» gjør seg nå gjeldende på New Zealand. Epidemiolog og professor ved Universitetet i Otago, Michael Baker, forklarer at de fleste vil eksponeres for viruset i løpet av sitt første leveår.

- Fjerner du denne eksponeringen, ender du opp med en større ansamling utsatte barn, og dermed - som vi nå ser - kan et mye større utbrudd finne sted når de omsider utsettes for viruset, sier han til The Guardian.

Baker understreker imidlertid at toppen av RS-virussmitte landet opplever, ikke nødvendigvis vil medføre flere smittetilfeller enn vanlig, totalt sett. Han utelukker ikke at det simpelthen kan være snakk om en opphopning av smittetilfeller som ellers ville vært fordelt over lengre tid.

Opphopningen kan likevel by på problemer:

- En smittetopp kan overbelaste helsevesenet, eller sette det under vesentlig press. Det ser vi nå med RS-viruset, sier han.

Belastningen på helsevesenet merkes blant annet ved Middlemore-sykehuset i Auckland, hvor et lekerom har måtte omdannes til et provisorisk sykerom med elleve sengeplasser for spedbarn.

Tilfellene begynte å skyte i været i juni, ifølge The New Zealand Herald. ESR-virolog Sue Huang opplyser til avisa at mer enn 500 tilfeller var registrert innen 27. juni.

I slutten av mai var det var det totalt bare meldt om 20 tilfeller.

- Den eksponensielle økningen er veldig skarp, sier Huang til avisa.

KJEMPEHAI: 22 år gamle Brynjar Mosseng møtte verdens nest største hai i Lofoten. Selv ble han kun litt nervøs. Video: Brynjar Mosseng. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Vis mer

Dette er symptomene

Symptomer på RS-infeksjon inkluderer blant annet følgende, ifølge Folkehelseinstituttet: hoste, feber, seinere rask respirasjon, forlenget hvesende ekspirium (utpust, journ.anm.), slapphet, utmattelse og problemer med å hoste opp slim. Cirka 20 prosent får ørebetennelser.

I Norge utvikler bare et fåtall alvorlige symptomer og må legges inn på sykehus. Viruset utgjør likevel en viktig grunn til innleggelse blant små barn, skriver instituttet.

Tall fra USA viser at 1,7 prosent av barn under 6 måneder blir innlagt på sykehus på grunn av RS-virus, og 60 til 70 prosent av alle barn har i løpet av første leveår gjennomgått RS-virusinfeksjon med en topp mellom to til fem måneders alder. Sykdommen er en viktig årsak til barnedødelighet i utviklingsland.

Herjer i flere land

New Zealand er ikke alene om å oppleve en oppblomstring av viruset.

I USA har det statlige smittekontroll-organet CDC varslet om økt forekomst av RS-viruset sør i landet, og anbefalt utvidet testing av pasienter med akutte pusteproblemer som ikke har fått påvist corona.

- Jeg har aldri sett noe liknende, sa medisinsk direktør Kate Dutkiewicz ved Beacon Childrens Hospital i South Bend i Indiana til nyhetsbyrået AP torsdag - kort tid etter at hun hadde behandlet to RS-smittede barn som trengte oksygentilførsel.

Fredag meldte også den danske avisa BT om økende forekomst av viruset i Danmark.

«I uke 26 ble det registrert 49 tilfeller av RS-virus i Danmark. Tallet har vært stigende siden uke 20, og i alt har 112 dansker blitt rammet av sykdommen i den perioden», skriver avisa, med henvisning til tall fra Statens Serum Institut (SSI).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer