Mystisk bilde inn i rå maktkamp

Noen dager etter husbråket begynte bildet av det kjærlige paret å sirkulere. Nå står Boris Johnson og samboeren i en storm hvor anklager om «iscenesettelse» hagler.

«ISCENESATT»: Britiske tabloidaviser hevder at dette bildet, som viser Boris Johnson og kjæresten Carrie Symonds, er iscenesatt. De setter det i sammenheng med forrige ukes husbråk i parets hjem, da politiet ble tilkalt til stedet. Foto: Ukjent
«ISCENESATT»: Britiske tabloidaviser hevder at dette bildet, som viser Boris Johnson og kjæresten Carrie Symonds, er iscenesatt. De setter det i sammenheng med forrige ukes husbråk i parets hjem, da politiet ble tilkalt til stedet. Foto: UkjentVis mer

Han står midt i en rå maktkamp om å bli De konservatives neste partileder, og dermed statsminister i Storbritannia. Derfor var nok det siste Boris Johnson (55), brexit-general, tidligere London-ordfører og tidligere utenriksminister, trengte, negativ pressedekning om hans samboerskap med 31 år gamle Carrie Symonds.

Men det var nøyaktig det som skjedde fredag, etter at London-politiet ble tilkalt til adressen hvor Johnson og Symonds bor etter å ha fått flere meldinger fra naboene om høylytt krangling og skrik.

Britisk tabloidpresse mener å vite at det ikke er første gang paret har vært i høylytte og opphetede krangler de siste ukene.

Det var for å unngå flere slike overskrifter at britisk presse mener at paret har iscenesatt et mystisk bilde, som viser Johnson og Symonds som ser kjærlig inn i hverandres øyne.

Bildet begynte å sirkulere på nettet i helga.

«Iscenesatt»

En rekke medier, deriblant Mirror og Telegraph, mener bildet er iscenesatt, uten at de kan dokumentere påstanden.

Tidspunktet for publiseringen og at bildet har ukjent opphavsperson, er to av tingene som taler for en slik teori, mener tabloidavisene.

Uttalelser fra Boris Johnson har imidlertid gjort lite for å demme opp for spekulasjonene som nå raser i britiske avisspalter.

Tirsdag, under et radiointervju på britisk LBC, nektet han kategorisk å kommentere bildet, og nøyde seg ganske enkelt med å si at han hadde sett det.

Han ønsket ei heller å kommentere når det ble det tatt, og mente at den offentlige diskusjonen omkring bildet «begynner å bli en farse».

Johnson har også nektet å kommentere hva som var årsaken til at politiet kom til hans hjem sør i London.

«Når klipte du deg?»

Det er nemlig uklart når bildene ble tatt, og har ført til en diskusjon på Twitter hvorvidt håret til Boris Johnson nå ser likt ut som det gjør på bildet.

Politisk reporter i Sky, Sam Coates, skriver på Twitter mandag at bildet av Johnson og Symonds ble tatt søndag, og viser til anonyme kilder i apparatet rundt Boris Johnson.

«Her - utelukkende for tidsfordriv - er hvordan Johnsons hår så ut på lørdag, så alle kan sammenlikne», skriver han videre.

Og nettopp Johnsons hår ble tema i radiointervjuet på LBC tirsdag.

- Når klipte du deg sist, spurte programleder Nick Ferrari, ifølge Sky News, hvorpå svaret fra Johnson i bunn og grunn var at han ikke husket.

Paparazzifotograf: «amatøraktig»

STAKK AV: Utenriksministeren i Storbritannia, Boris Johnson, ville ikke si navnet til Sør-Koreas president under Sky News' direktesending. Han lurte på om dette var en slags pub-quiz. Videoen er fra 2016. Video: Sky News Vis mer

Den britiske avisa Telegraph har intervjuet en ikke-navngitt paparazzifotograf om bildet. Vedkommende mener bildet «åpenbart er iscenesatt».

- Det er skikkelig amatøraktig. Hvis du skulle ha gjort det skikkelig, ville du ha brukt en lang linse og hatt folk i veien sånn at det hadde sett mer autentisk ut, sier fotografen.

Det er også andre ting ved bildet som får paparazzifotografen til å mistenke at bildet har blitt iscenesatt.

- Hadde det blitt tatt av en ekte fotograf, ville de åpenbart ha tatt seg betalt for det. Det faktum at det ble publisert uten kreditering, uten betaling, forteller deg at dette var en innsidejobb, sier fotografen til Telegraph.

- En annen planet

Tidligere statssekretær og rådgiver for Kristin Halvorsen, og nå partner i firmaet Corporate Communications, Roger Sandum understreker at medievirkeligheten i England er en helt annen den vi har i Norge.

- Her snakker vi om en helt annen planet, sier han.

- I England er en politikers privatliv langt mer sentralt i politikken enn i Norge - og også en politikeres karakterbrist på det personlige plan, fortsetter han.

Hvorvidt bildet av Johnsen og kjæresten er iscenesatt, vet han ingenting om, men sier:

- Når mediene er så nådeløse på jakt etter de personlige historiene, får man mottrekk fra politikere, som vi kanskje ser et eksempel på her. Jeg har ingen forutsetning for å si om dette bildet er regissert eller ikke, men jeg vil tro at det ikke er tilfeldig at det kommer ut nå, og at det kan være et mottiltak mot en rykteflom.

- Hvilke råd ville du gitt Johnson i den situasjonen han har kommet i?

- Det avhenger av hva som er faktum, som jeg ikke kjenner i dette tilfellet, men jeg tenker det først og fremst må være å unngå å havne i situasjoner der han blir framstilt som en bråkebøtte, og dermed slippe å vurdere slike bilder.

Johnson favoritt

Det gjenstår bare to kandidater i kampen om å bli De konservatives neste partileder. Den som får partilederjobben, blir også britenes neste statsminister.

I førersetet sitter Boris Johnson, men etter nyheten om husbråket skal Johnsons ledelse ha krympet, ifølge en måling fra avisa Mail on Sunday.

Nå skal Hunt og Johnson drive valgkamp blant partiets medlemmer, som gjennom en uravstemning skal velge sin neste leder.

I løpet av uka 22. juli til 26. juli kunngjøres det hvem som har vunnet partiledervalget, og dermed også statsministerjobben.