Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk brev fikk FBI til å gjenåpne Alcatraz-saken

Avsenderen hevdet å være en av de tre rømlingene fra 1962, som antas omkommet.

PAPPMASJÉ: Morris og Anglin-brødrene stakk av gjennom et hull i veggen og etterlot pappmasjémodeller av hodene sine i senga. I dag er Alcatraz museum, med permanent utstilling av rømlingenes celler. Foto: Noah Berger / Reuters / NTB Scanpix
PAPPMASJÉ: Morris og Anglin-brødrene stakk av gjennom et hull i veggen og etterlot pappmasjémodeller av hodene sine i senga. I dag er Alcatraz museum, med permanent utstilling av rømlingenes celler. Foto: Noah Berger / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter går ut fra at ingen klarte å gjennomføre en flukt fra fengselet Alcatraz utenfor San Francisco og komme levende fra det. Men denne uka ble det kjent at FBI i 2013 måtte gjenåpne den lenge nedlagte etterforskningen etter å ha fått et brev der avsenderen hevdet å være en av mennene fra det mest omtalte rømingsforsøket, i 1962, ifølge CBS SF Bay Area.

«Mitt navn er John Anglin. Jeg rømte fra Alcatraz i juni 1962 sammen med min bror Clarence samt Frank Morris. Jeg er 83 år gammel og i dårlig forfatning. Jeg har kreft. Ja, vi klarte oss, alle sammen den kvelden - men bare så vidt!» står det i det håndskrevne brevet, sendt til politiet i San Francisco.

SIMULERT ALDER: Bildene viser f.v. Frank Morris, Clarence Anglin og John Anglin - både slik de så ut da de flyktet i 1962, og hvordan de ville sett ut i dag. Foto: USAs justisdepartement / Reuters / NTB Scanpix
SIMULERT ALDER: Bildene viser f.v. Frank Morris, Clarence Anglin og John Anglin - både slik de så ut da de flyktet i 1962, og hvordan de ville sett ut i dag. Foto: USAs justisdepartement / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Dersom dere kunngjør på TV at jeg loves ikke å bli sendt i fengsel i mer enn ett år og få legebehandling, vil jeg skrive tilbake og si nøyaktig hvor jeg er. Dette er ingen spøk.»

Avsenderen skriver videre at Morris døde i 2008, mens Clarence Anglin døde tre år seinere.

Analysert

Brevet ble saumfart for fingeravtrykk, DNA, og håndskriften ble analysert - men granskingen ga ikke noe entydig resultat, og hva som skjedde med Anglin-brødrene og vennen Morris, forblir en gåte.

Rømningen er foreviget i filmen «Flukten fra Alcatraz» (1979) med Clint Eastwood, og var på mange måter spektakulær. De tre ranerne jobbet møysommelig i flere måneder med å utvide ventilasjonskanalen i Morris' celle med kvessede skjeer og brukte sagblader, for så å skjule arbeidet med malt papp.

De lagde også en improvisert drill av motoren fra en ødelagt støvsuger, og skjulte støyen ved at Morris spilte trekkspill.

Om kvelden 11. juni 1962 krøp de tre gjennom hullet i veggen og klatret opp på taket av fengselet, hvor de gled ned ei pipe. De la fra land på ei flåte laget av over 50 regnfrakker, blåst opp av en liten concertina (et lite trekkspill).

Morgenen etter, da vaktene sjekket cellene, fant de hodemodeller av de tre fangene under dynene, laget av pappmasjé og med menneskehår samlet inn fra fengselets frisør.

Åpen sak

De tre mennene kom aldri til rette, og ble antatt omkommet i på den 2000 meter lange havstrekningen mellom Alcatraz-øya og fastlandet, som er full av sterke strømmer.

FBI avsluttet sin etterforskning i 1979. U.S. Marshals har imidlertid formelt en åpen sak, og Anglin-brødrene og Morris er fremdeles etterlyst.

Alcatraz var åpent som føderalt fengsel i 29 år, mellom 1934 og 1963. I løpet av den tida huset det berømte fanger som mafiabossene Al Capone og Whitey Bulger.

FARLIG FARVANN: Det er 2000 meter fra Alcatraz til fastlandet - en strekning full av sterke havstrømmer. Foto: AP / NTB Scanpix
FARLIG FARVANN: Det er 2000 meter fra Alcatraz til fastlandet - en strekning full av sterke havstrømmer. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Fengselet skulle være fluktsikkert, fordi mange av de innsatte nettopp var kjent for gjentatte fluktforsøk. 36 fanger prøvde i åras løp å flykte i 14 forskjellige forsøk - 23 ble pågrepet på ny, 6 skutt og drept, 2 druknet, og 5 har status som savnet, inkludert Anglin-brødrene og Morris.

Julekort til moren

I åras løp har en rekke personer hevdet at de tre rømlingene overlevde flukten, blant dem Anglin-brødrenes familie. I 2015 uttalte to nevøer i en History Channel-dokumentar at brødrene slo seg ned i Brasil og i tre år sendte sin mor julekort. I tillegg viste de fram et bilde av det som skulle være John og Clarence på 70-tallet.

Håndskriften ble analysert og bekreftet å være deres - men julekortene kunne ikke dateres.

I 2014 lagde et nederlandsk forskerteam en datasimulering av værforholdene rømningskvelden. De slo fast at rømlingene kunne ha overlevd møtet med havstrømmene dersom de la til sjøs i et lite tidsvindu mellom klokka 23 og midnatt.

Kort tid etter flukten ble menneskebein funnet på stranda på fastlandet - men en DNA-analyse mot Anglin-brødrenes avdøde storebror avkreftet at beina tilhørte dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!