Mystisk brev knytter IMF-sjefen til milliardutbetalingene

Hevder hun ikke visste om brevet med sin egen underskrift.

BETENT: Korrupsjonssaken der både Christine Lagarde (t.v.), sjef for Det internasjonale pengefondet, og den franske forretningsmannen Bernard Tapie er involvert, har rystet fransk samfunnsliv. Foto: AFP / NTB scanpix
BETENT: Korrupsjonssaken der både Christine Lagarde (t.v.), sjef for Det internasjonale pengefondet, og den franske forretningsmannen Bernard Tapie er involvert, har rystet fransk samfunnsliv. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christine Lagarde (58), sjef for Det internasjonale pengefondet og en av verdens mektigste kvinner, raser mot korrupsjonsanklagene mot henne som verden våknet opp til i dag.

Lagarde er siktet for å ha utvist uaktsomhet i forbindelse med en omstridt utbetaling til forretningsmannen Bernard Tapie - kjent blant annet som eier av fotballklubben Olympique Marseille - i 2007. Utbetalingen skjedde da hun var finansminister i regjeringen til Nicolas Sarkozy.

Grillet i 15 timer For å få avsluttet en årelang feide mellom den franske staten og Tapie, støttespiller for daværende president Nicolas Sarkozy, fikk Tapie utbetalt et beløp tilsvarende drøyt tre milliarder kroner.

Christine Lagarde nekter plent å gå av som leder for IMF, og har via sine advokater i dag avvist anklagene blankt. Hun satt i går i et 15 timers langt avhør med fransk politi, sitt fjerde avhør totalt i saken - men hevder sin uskyld.

Lagarde skal ha godkjent utbetalingen av totalt 403 millioner euro - drøyt 3,2 milliarder kroner - til Tapie. Utbetalingen skulle avslutte en langvarig og voldsom strid som oppsto da Tapie skulle selge sine andeler i Adidas ved hjelp av den da statseide banken Credit Lyonnais.

Den nå nedlagte banken skal ha lurt Tapie trill rundt, og Tapie stapte store penger. Dette ble altså til slutt løst ved at Tapie fikk utbetalt en voksen kompensasjon.

Ble advart Tapie hadde tapt saken i det franske rettssystemet - men anket - da Lagarde skal ha grepet inn. Lagarde skal ha blitt advart av kolleger da hun grep inn i saken. Likevel opprettet hun voldgiftspanelet som skulle mekle i saken, og banken skal ha blitt presset til å delta i panelet.

Nederst på brevet finnes Lagardes stemplede underskrift - men den hevder Lagarde at det ikke er hun selv som har påført brevet. IMF-sjefen hevdet nemlig i avhør at hun ikke ante noe om innholdet i brevet.

Daværende finansminister Lagarde anklages ikke for selv å ha tjent personlig på saken, men for mulig urettmessig bruk av offentlige midler da Tapie fikk utbetalt sine milliarder.

Spørsmålet er nemlig om utbetalingen til Tapie også var motivert av at den svært mektige forretningsmannen ga sin støtte til Sarkozy ved det franske presidentvalget som fant sted samme år, der Sarkozy slo Ségolène Royal.

Mystisk brev Sentralt i saken står et brev datert 23. oktober 2007:

Brevet er ifølge Le Monde et av få skriftlige beviser i saken som kan kobles til Christine Lagarde. Brevet dreide seg om hvorvidt Tapie-saken i det hele tatt skulle behandles av et voldgiftspanel.

Hun påsto at det var hennes tidligere Stephane Richard som har undertegnet brevet - med hennes stempel - og at Richard aldri informerte henne om hva som står i brevet.

Richards innblanding er pikant i seg selv: Han er toppsjef for telegiganten Orange, og hadde en høytstående stilling i finansdepartementet i 2007.

Nå er også Richard siktet i korrupsjonssaken, men som Christine Lagard nekter også han straffskyld.

STEMPLET HAN BREVET? Christine Lagarde hevder at det var hennes tidligere kollega Stephane Richard som har stemplet et brev - som er et sentralt bevis i saken - med hennes stempel. Foto: AFP / NTB scanpix
STEMPLET HAN BREVET? Christine Lagarde hevder at det var hennes tidligere kollega Stephane Richard som har stemplet et brev - som er et sentralt bevis i saken - med hennes stempel. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer