Mystisk bukk herjer med Bjørn Tores geiter: - Den er så kåt at den holder på å sprekke

Hvem eier denne geitebukken?

LUSKER: Denne bukken kom seg inn i det inngjerda beiteområdet til Bjørn Tore Espevik. Nå har han blitt nødt til å låse inne sine egne dyr på grunn av den ville geita. Foto: Bjørn Tore Espevik
LUSKER: Denne bukken kom seg inn i det inngjerda beiteområdet til Bjørn Tore Espevik. Nå har han blitt nødt til å låse inne sine egne dyr på grunn av den ville geita. Foto: Bjørn Tore EspevikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et mysterium av en geitebukk har dukket opp på Onarheim i Tysnes kommune i Hordaland.

Bukken er ukastrert og dermed ikke harmløs. Det siste halvannet døgnet har den herjet med de fire kastrerte bukkene til Bjørn Tore Espevik, og han har måttet låse dem inne.

- Den kom seg inn på beite med mine geiter. Jeg har fire bukker som går rundt og rydder kulturlandskapet. Bukken skal ta de andre, og stanger og jager dem rundt. Jeg er ikke interessert i å betale dyrlege dersom denne skader mine geiter, og har måttet låse dem inne, sier Espevik til Dagbladet.

VIL HA KONTAKT: Bjørn Tore Espevik er ikke interessert i å ha bukken, og håper på å finne dens rettmessige eier. Foto: Elin Anita Erstad
VIL HA KONTAKT: Bjørn Tore Espevik er ikke interessert i å ha bukken, og håper på å finne dens rettmessige eier. Foto: Elin Anita Erstad Vis mer

Etter at bukken kom seg inn på det inngjerda beiteområdet har den blitt der, og foreløpig ikke funnet noen vei ut.

Lar seg ikke fange Han har et lite småbruk i bygda og jobber til vanlig som montør i Tysnes kraftlag. Han kjenner de fleste som har dyr i området, men har foreløpig ikke klart å spore opp dens rettmessige eier.

- Denne har nok sprunget løs lenge. Jeg har prøvd å få tak i den og tatt kontakt med dem jeg vet har geiter. Mattilsynet har også undersøkt, foreløpig uten hell, sier han.

Espevik har også tatt kontakt med politiet i Hordaland, som nå ser på saken.

- Denne geita er enormt viril og kåt. Det går utover hans geiter. Den er så kåt at den holder på å sprekke, og forgriper seg på geitene. Vi får håpe noen melder seg, så vi får kjølt ned denne geita, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt Morten Kronen til Dagbladet.

- Dette er en knallhard bukk. Vi får se om ikke lensmannskontoret må ta seg en tur opp i morgen, få fanget denne geita og gitt den til mattilsynet slik at noen kan hjelpe, sier Kronen.

Alvorlig Espevik forklarer at geita er i langt bedre form enn hans egne geiter, og herjer rundt med dem. Han har imidlertid ennå ikke fått med seg at mysteriebukken har foregrepet seg på småbrukerens buskap.

- Det er jo litt vanskelig å få til, men kommer han inn på beite til folk som har skikkelig geitehold med avl, kan det bli veldig alvorlig. Jeg håper noen henter den, hvis ingen vil ha den må den trolig avlives, sier han.

Han mener det er kritikkverdig at bukken ikke er øremerket.

- Den har bjeller, men altså ikke øremerker. Den skal den ha, hvis den kommer på vidvanke sånn som her, så man kan få kontakt med eier. Hadde det vært ei geit eller kastrert bukk, hadde det ikke vært så ille, men denne bukken kan skape store konsekvenser, sier han.