KLIMAENDRINGER: Forskere tror de kan ha funnet grunnen til massedødeligheten blant saiga-antilopene. Foto: Victor Tyakht / Shutterstock / NTB scanpix
KLIMAENDRINGER: Forskere tror de kan ha funnet grunnen til massedødeligheten blant saiga-antilopene. Foto: Victor Tyakht / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Mystisk fenomen fører til massedød blant antiloper

Forskere har fryktet for antilopens framtid i flere år. Nå kan de ha funnet ut hvorfor arten til stadighet dør i hopetall.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Forskere over hele verden slår full alarm om saiga-antilopens framtid. I Sentral-Asia dør dyrene nemlig som fluer, og ingen har til nå hatt noen anelse om hvorfor.

Det var The Guardian som først omtalte saken om de titusenvis av saiga-antiloper som våren 2015 lå strødd utover Kasakhstans stepper, så langt øyet kunne se. Avisa betegner synet av tragedien som bibelsk.

Saiga-antilopen er på vandring store deler av året. For å kunne beskytte seg mot sultne ulver og krypskyttere, løper dyrene raskere enn 60 kilometer i timen. En gang i året setter de derimot bevegelsen på pause for å forberede seg på kalvingsesongen.

Ifølge avisa hadde noen av de avdøde antilopene vandret gjennom villmarka for å forberede seg på nettopp kalvingen. Andre hadde akkurat kommet til verden, da alle, både voksne dyr og kalver, døde mens de beitet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn