Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store masser langs kysten:

Mystisk fiskedød i Nordsjøen

Tyske myndigheter vet ikke hva fiskedøden skyldes. Flere miljøorganisasjoner krever en stopp på elvearbeidet i området så lenge årsaken er ukjent.

UKJENT ÅRSAK: Store mengder død fisk har blitt skylt inn mot Tysklands nordkyst de siste dagene. Bildet er tatt i den populære badebyen St Peter-Ording. Foto: Rainer Schulz, Schutzstation Wattenmeer
UKJENT ÅRSAK: Store mengder død fisk har blitt skylt inn mot Tysklands nordkyst de siste dagene. Bildet er tatt i den populære badebyen St Peter-Ording. Foto: Rainer Schulz, Schutzstation Wattenmeer Vis mer

Store fiskemasser har blitt skylt inn mot land langs Tysklands nordkyst i løpet av de siste dagene. Det er foreløpig ikke kjent hva dette skyldes. Dette skriver tyske Die Welt.

Sild, stør og ål er blant fiskeartene som på mystisk vis har drevet inn mot flere tyske havnebyer.

Gjort undersøkelser

Naturvernforeningen Schutzstation Wattenmeer holder til i den tyske byen Husum. Også her stusses det over årsaken til massedøden.

MASSEDØD: Nærmere 50 tonn død fisk er hentet opp av innsjøen Cajitlaan vest i Mexico. Lokale fiskere skylder på forurensning. Det undersøkes nå om gjørmeutslipp fra kloakkrenseanlegg i nærheten kan ligge bak. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

- Temperaturen i sjøvannet ligger på rundt 20 grader, og sild beveger seg vanligvis i dypere vann for å unngå overoppheting, sier biologen Rainer Borcherding til Die Welt.

Det har blitt gjort undersøkelser rundt de mystiske fiskedødsfallene i området, og resultatene er forventet å komme i løpet av et par dager.

Skylder på elvearbeid

LAGER REDER AV SØPPEL: Flere fuglearter på øya Runde lever blant flere tonn med søppel. Det er blant annet fiskebåtene som har etterlatt det maritime avfallet. Foto: Roger Brendhagen. Video: Bjørn Larsen. Video av Roger: Eilif Stene Vis mer

Miljøorganisasjonene BUND, NABU og WWF hevder at fiskedøden skyldes arbeid relatert til utvidelsen av elva Elbe. De tre organisasjonene viser til at store mengder av den døde fisken har blitt funnet ved munningen av elven. De ber havnemyndighetene i Hamburg om å stoppe arbeidet så lenge årsaken til massedøden er ukjent.

De tre miljøorganisasjonene har tidligere forsøkt å stoppe utvidelsesarbeidet rundt elva. Utvidelsen skal gjøre det enklere for lastebåter å passere hverandre til og fra havnen i Hamburg.

Nå krever de at tyske myndigheter starter umiddelbar etterforskning for å avklare årsaken til fiskedøden.

Foreløpig mistenkes det at mudring i områdene ved elvas munning er årsaken til fiskedøden. Andre årsaker som forgiftning kan imidlertid ikke utelukkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!