Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk fly lammet Gardermoen

Forvillet seg inn i feil luftrom, Gardermoen stengt i 90 minutter.

NY TID, NY TID, NY TID: Store forsinkelser etter at en luftfarkost forvillet seg inn i luftrommet til Oslo lufthavn Gardermoen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY TID, NY TID, NY TID: Store forsinkelser etter at en luftfarkost forvillet seg inn i luftrommet til Oslo lufthavn Gardermoen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYGGE/GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Det hersket fullt kaos i luftrommet over Oslo etter at en SAS-kaptein observerte noen som fløy i 8000 fots (ca. 2400 meter) høyde i området rundt Sørkedalen. 

All trafikk på Oslo lufthavn Gardermoen (OSL) ble stanset i 90 minutter på grunn av dette bruddet i luftrommet ved innflygningen til hovedflyplassen.

Med en trafikk på 60 fly i timen er et stort antall avganger og ankomster berørt. Flytrafikken er nå så smått i gang, opplyser informasjonssjef Jo Kobro ved OSL til Dagbladet i 17.50-tida, men det er ventet kraftige forskinkelser utover kvelden.

- I første omgang må vi prioritere flyene som ble omdirigert til Rygge, Kjevik, Torp og Fagernes. De får fly inn først. Vi starter med å ta de inn på en lav rate på 15 landinger i timen. Deretter øker vi til 32 som er det normale, sier Kobro.

Mystisk fly Én person har altså alene sørget for å lamme en av Nordens travleste flyplasser, ved å bryte forbudet og bevege seg inn i OSLs luftrom. Nøyaktig hva slags farkost det er snakk om, og hvem som har ført det, er foreløpig uklart.

Seilfly og mikrofly er blant alternativene. Det er også meldt at det kan ha vært en hangglider.

- Vi antar at det er et lite enseters personfly av noe slag. De har begrensninger på hvor lenge de kan være oppe om gangen, og derfor har vi regnet ut at det skal være borte nå, sier Kobro.

Informasjonssjefen, som sier han aldri før har opplevd en liknende hendelse, opplyser at de ser svært alvorlig på grensebruddet i luftrommet, men at det kan vise seg vanskelig å få noen stilt til ansvar.

- Vi må se om vi greier å spore opp personen, eventuelt at vedkommende melder seg selv når [han eller hun] innser hvilket oppstuss som ble forårsaket av dette, sier Kobro.

- Hvordan kan dette ha skjedd?

- Dette blir bare spekulasjoner og gjetninger fra min side, men det har vært kraftig vind. Det kan ha vært en medvirkende årsak, sier Kobro.

- Nåla i høystakken Vaktleder og førstebetjent Morten Undlien ved Gardermoen politistasjon sier jakta på gjerningspersonen er som «å finne nåla i høystakken». Et stort antall politidistrikt er satt inn i saken.

- Både Søndre og Nordre Buskerud, Asker og Bærum, Oslo og Romerike har undersøkt mulige plasser hvor et seil- eller mikrofly kan lande eller lette, som islagte vann eller jorder, men resultatet er så langt negativt, sier Undlien til Dagbladet.

- Vi vet ikke hvor det har kommet fra, lettet eller landet. Det er slik det står nå. Og det som er veldig spesielt, er høyden på 8000 fot. Etter det jeg får opplyst blir et seil- eller mikrofly vanskelig å manøvrere så høyt oppe. Så denne personen hadde tydeligvis ikke høydeskrekk, sier Undlien.

- 20 fly sirklet samtidig Dagbladets reporter Line Brustad befant seg om bord et av de mange passasjerflyene som sirklet OSL før de ble omdirigert.

- Kapteinen sa det var 20 andre som sirklet, på grunn av et seilfly over Grefsenkollen, sier Brustad.

Passasjer Nils Fiske, som var på vei fra Milano til Gardermoen, sier de «sirklet fem ganger rundt Tønsberg» før de landet på Rygge.

- Jeg skulle egentlig ha landet på Gardermoen klokka 16.15, men endte her klokka 17.00 i stedet. Nå blir det satt opp tog videre, sier Fiske på telefon til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media