Mystisk flyavgang vekker oppsikt

Kommer USAs president Donald Trump til å delta under Joe Bidens innsettelsesseremoni eller ikke? En mystisk flyavgang får spekulasjonene til å rase.

FLYAVGANG: Et passasjerfly fra det amerikanske flyvåpenet er ventet til Skottland 19. januar. Det får spekulasjonene til å rase om president Donald Trump kommer til å stikke av fra USA før Joe Biden blir innsatt som president dagen etter. Foto: Reuters / NTB
FLYAVGANG: Et passasjerfly fra det amerikanske flyvåpenet er ventet til Skottland 19. januar. Det får spekulasjonene til å rase om president Donald Trump kommer til å stikke av fra USA før Joe Biden blir innsatt som president dagen etter. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekspertene er delt i nei, ja og tja i spørsmålet om USAs avtroppende president Donald Trump kommer til, som tradisjonen tilsier, å delta under seremonien som offisielt innsetter Joe Biden som president 20. januar.

Ei avis i Skottland har gjort et oppsiktsvekkende funn, som kanskje ikke endelig besvarer spørsmålet, men som får spekulasjonene til å rase ytterligere.

For på den 19. januar har Prestwick flyplass i Skottland fått beskjed om å vente et passasjerfly fra ingen ringere enn det amerikanske flyvåpenet.

Trumps skotske golfklubb

Så hvorfor kan det bety noe?

Prestwick flyplass er den flyplassen som er nærmest Trumps fasjonable golfklubb Turnberry i Skottland. Flyplassen er blitt bedt om å vente en Boeing 757 den 19. januar, men har ikke blitt fortalt hvor mange eller hvem som kommer til å være om bord, skriver skotske Sunday Post.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

757-typen er smalere enn de to Boeing 747-200B-flyene, som vanligvis smykker seg med tittelen «Air Force One» - en rullerende tittel båret av flyet hvor den amerikanske presidenten er passasjer.

Men det spesifikke 757-flyet er også blitt brukt til det formålet flere ganger - også av Trump selv, ifølge The Guardian. Det brukes vanligvis av visepresidenten eller USAs førstedame når hun reiser alene.

Og som alltid er det piloter fra det amerikanske flyvåpenet som sitter bak spakene når presidenten er om bord.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

Observert over Turnberry

Verken Det hvite hus eller Prestwick flyplass ønsker å kommentere saken overfor The Guardian.

Men spekulasjonene har fått ytterligere bein å stå på etter at det også ble kjent at overvåkningsfly fra det amerikanske flyvåpenet sirklet rundt golfklubben Turnberry i november.

Da var det aktuelle flyet stasjonert på Prestwick i ei uke, og gjennomførte mange flyginger i luftrommet over golfklubben.

Sunday Post mener det kan ha dreid seg om 3D-kartlegging av klubben og området rundt, nettopp for å gjøre forberedelser for et Trump-besøk, som er amerikansk president helt fram til klokka 12.00 20. januar.

Flyturen til Skottland den 19. januar vil da også være gratis for Trump, gjør både The Guardian og Sunday Post et poeng ut av.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Den fjerde noensinne

Som Dagbladet skrev i slutten av november, vil Trump få medlemskap i en historisk liten klubb hvis han bestemmer seg for ikke å delta i sin etterfølgers innsettelsesseremoni.

Bare noen få presidenter før ham har nektet å delta i sin etterfølgers innsettelsesseremonier den 20. januar, året etter valget, ifølge Hilmar Mjelde.

- Trump vil i så fall være den fjerde presidenten som ikke deltar. John Adams i 1801, John Quincy Adams i 1829 og Andrew Johnson i 1869 deltok heller ikke på innsettelsen til etterfølgeren, sa Mjelde til Dagbladet i november.

Richard Nixon var heller ikke til stede da hans visepresident Gerald Ford ble tatt i ed i Det hvite hus i 1974, etter at Nixon gikk av som president, men da var det heller ingen offentlig innsettelsesseremoni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer