Mystisk fugledød: - Trist

Holmestrands «mest kjente svanefamilie» har mistet seks av sju medlemmer, ifølge Jarlsberg avis. I tillegg har flere andre fugler mistet livet.

SVANEFAMILIE: Svanemora og svaneungene avbildet 4. juni. Foto: Privat
SVANEFAMILIE: Svanemora og svaneungene avbildet 4. juni. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Fem svaneunger og mora har dødd denne helga. De har ingen ytre skader, og to av svanene er sendt til Mattilsynet, ifølge fallviltnemnda i kommunen.

- Nå er vi alle kjempelei oss, sier Aud Randi Næss, som bor i en av blokkene rett ved der svanefamilien oppholdt seg.

DØR: Etter at flere ulike fugler har dødd i Holmestrand er det mistanke om fugleinfluensa. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Passet på dem

Det vakte oppsikt da svaneparet slo seg ned på stranda Dulpen i Holmestrand sentrum. Mange ble bekymret da de la reiret sitt tett innpå Kyststien nedenfor hotellet, skriver Jarlsberg avis.

- De la reir rett ved brygga og gangveien, ved et hotell og tre blokker. Vi har også badebrygge og strand der. Det var spesielt. Vi i blokkene har passet på dem, forteller Næss til Dagbladet.

Hun har fulgt med siden eggene kom, og husker til og med datoen; 20. april.

- Det var så hyggelig for hele byen. Når eggene begynte å klekke, fulgte vi selvfølgelig med.

Det var opprinnelig sju egg. Ett forsvant, mens ett ikke klekket. Men svaneparet fikk fem svaneunger, som tilsynelatende var helt friske.

SVANER PÅ TUR: Togene i Storbrittania er ofte forsinket, men denne gangen er det en litt spesiell grunn. Video: Newsflare. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Svaneungene døde

Ifølge Næss startet det på fredag forrige uke.

- Jeg sto i vinduet og så på dem. Den ene ungen så litt rar ut. Den skalv og ristet. Så kastet den seg på ryggen og sprellet med beina. Så var den død.

Næss forteller at hun ikke tenkte så mye mer over det. Det er kanskje ikke så uvanlig at en unge ikke klarer seg, tenkte hun.

- Vi var ute og spiste lørdag kveld. På vei tilbake møter vi et ungt par som sitter på bakken med en andunge på et teppe. De var så fortvila. De fant den i vannkanten. Den hadde samme reaksjon som svaneungen.

Næss ringte politiet, som satte henne i kontakt med viltnemnda. Det var Rune Norhall ved fallviltnemnda i Holmestrand kommune som tok turen ned. Han forteller til Dagbladet at han er enig i beskrivelsen av andas tilstand.

Så kom søndagen, og Næss ser en svaneunge som ligger død i vannkanten.

- Plutselig var det bare en unge igjen. Den lå mellom foreldrene og skalv. Jeg skjønte den kom til å dø den også.

Hun beskriver det samme sykdomsforløpet. Svanen fikk kramper og døde etterhvert.

- Mandag fikk jeg beskjed om at også svanemor er død, sier Næss.

SLÅTT TIL BLODS: - Reagerte med å ta tak i halsen dens. Video: Privat Vis mer

Hentet av Mattilsynet

Norhall ved fallviltnemnda bekrefter at fem svaneunger og moren har dødd på kort tid denne helga.

- Er dette uvanlig?

- Jeg har ikke vært borti dette før, svarer han.

Han forteller at Mattilsynet har hentet en svaneunge og mora.

- Det blir tatt prøver for fugleinfluensa, også kommer de til å bli obdusert etterhvert. Hvis dette fortsetter å skje med flere, vil det nok bli litt fortgang på det, sier han.

Flere fugler

Det er ikke bare svaner som har mistet livet i vannet. Mandag måtte Norhall på ny rykke ut til havnebassenget, da en ærfugl hadde blitt observert med spasmer i området.

- Jeg fikk tak i fuglen og avlivet den. Den er også blitt sendt inn til Mattilsynet for å få svar på testene.

Norhall bekrefter også at noen andunger har blitt funnet døde i samme området, men han er ikke sikker på antallet.

- Det er mistanke om fugleinfluensa. Eller så har de fått i seg noe de ikke har tålt. Jeg synes ikke man skal spekulere noe mer i det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer