Atlanterhavet:

Mystisk funn forbløffer forskere

Forskerne klør seg i hodet over det mystiske funnet. Nå tyr de til publikum for hjelp.

MYSTISK: Forskerne brukte en undervannsdrone for å kartlegge havbunnen, da de oppdaget de mystiske hullene. Foto: NOAA
MYSTISK: Forskerne brukte en undervannsdrone for å kartlegge havbunnen, da de oppdaget de mystiske hullene. Foto: NOAA Vis mer
Publisert

Forskere har gjort en mystisk oppdagelse på bunnen av Atlanterhavet.

Oppdagelsen ble gjort lørdag 23. juli i år, opplyser den offentlige amerikanske organisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)Facebook.

Det de fant på bunnen av havet, får forskerne til å klø seg i hodet. Nå har de delt bildene fra ekspedisjonen, med en klar oppfordring til publikum:

- Ok, facebookere, på tide å finne fram forskerhatten!

- Et mysterium

Organisasjonen, som jobber med hav- og atmosfæreforskning, forteller at de har observert flere av disse hullene i sanden på havbunnen.

- Vi har også tidligere fått inn rapporter om slike hull i denne regionen, men det er fremdeles et mysterium hvor de kommer fra, skriver de.

Hullene ble oppdaget under ekspedisjonen «Voyage to the Ridge 2022», hvor de bruker fjernstyrte undervannsdroner kalt ROV til å samle inn informasjon om uutforskede dypvannsområder vi vet lite om.

NÆRBILDE: Etter en dykketur ble det observert mystiske avtrykk på havbunnen. Foto: NOAA
NÆRBILDE: Etter en dykketur ble det observert mystiske avtrykk på havbunnen. Foto: NOAA Vis mer

Dronene er i stand til å dykke ned mellom 250 og 6000 meter.

- Hullene ser nærmest menneskeskapte ut, men de små sandhaugene rundt dem får det til å virke som om de ble gravd ut av … noe. Hva er din hypotese?, skriver organisasjonen på Facebook.

- Uutforsket

Under ekspedisjonen har NOAA blant annet satt seg fore å undersøke den midtatlantiske ryggen nærmere, skriver de på sine nettsider.

Den midtatlantiske ryggen er den lengste fjellkjeden i verden, og strekker seg 16 000 kilometer fra nord til sør i Atlanterhavet.

- Hoveddelen av kjeden befinner seg under vann, og er derfor i stor grad uutforsket, skriver de.

Forskerne skriver at området ofte er utsatt for jordskjelv, der «spektakulære» hydrotermiske undervannskilder kan danne seg.

- Hydrotermiske undervannskilder er mineralrikt varmt saltvann og gasser som strømmer ut av sprekker i vulkanske områder på havbunnen i randsonen mellom kontinentalplater, skriver Store norske leksikon.

- Det er aliens

Der nede er forholdene ekstreme. Det finnes ikke lys, og det er høyt trykk og enten høy eller lav temperatur, ifølge leksikonet.

På slike steder kan man finne frittlevende bakterier og dyr som lever i symbiose med andre bakterier.

- Man vet lite om hva som skjer med det som lever på disse stedene dersom undervannskildene blir utryddet, eller hva slags type liv som ligger bortenfor kildene, enda lenger vekk fra riftsonen, skriver NOAA.

SPESIELT: Forskere har nylig gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse i Rødehavet. Video: OceanX Vis mer

Flere har engasjert seg i kommentarfeltet med forslag til hva (eller hvem) som kan ha laget de mystiske hullene.

- Jeg vil ikke si at det er aliens, men det er aliens, skriver én.

- Jeg ville sagt ei sjøstjerne som har slått hjul, skriver en annen.

Flere teorier

Flere skriver at det ser ut som «noe» har landet på havbunnen, mens andre mener at hullene tyder på at det ligger noe under sandlaget.

En tredje har flere teorier om de merkelige hullene, og rangerer de fra «den minst trolige til den mest trolige»:

- En uidentifisert ubåt som bruker disse hullene til å forankre seg til havbunnen. Noe som ligger igjen etter Atlantis. Eller en ukjent form for liv som bor på havbunnen, og som lager disse hullene for å sirkulere vann, for å kunne «puste».

NOAA har også lagt ut et galleri med bilder fra ekspedisjonen, for dem som skulle ha lyst til å kikke på omgivelsene dypt nede i det blå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer