Banebrytende:

Mystisk funn på Mount Everest

Forskere har gjort et bemerkelsesverdig funn på verdens høyeste fjell: - Helt fenomenalt.

BOR PÅ VERDENS HØYESTE FJELL: Denne noe spesielle «katten» lever på Mount Everest. Foto: NTB/Scanpix
BOR PÅ VERDENS HØYESTE FJELL: Denne noe spesielle «katten» lever på Mount Everest. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Amerikanske forskere er henrykte over å ha gjort spektakulære funn på Mount Everest.

De har over tid samlet DNA fra vann- og jordprøver for å dokumentere bredden av høyalpint biologisk mangfold.

Nå viser det seg at det bor to katter på verdens høyeste fjell.

- Det er helt fenomenalt: Å oppdage en så sjelden og bemerkelsesverdig art - også på verdens høyeste fjell!, sier Dr. Tracie Seimon, lederen av forskerteamet bak funnet, til National Geographic.

Kattene, som nærmere bestemt tilhører arten pallaskatt, eller steppekatt, er en rovdyrart i kattefamilien, ifølge Store norske leksikon.

Pallaskattene er omtrent på størrelse med en vanlig huskatt, har avrundede ører, kompakte overkropper - og en gretten mine.

Viktigste ekspedisjonen i historien

I 2019 gikk National Geographic og Rolex sammen om å støtte banebrytende vitenskapelig forskning og ekspedisjoner.

Flere forskerteam ble altså sendt høyt til fjells og dypt til sjøs. Ideen var å øke folks forståelse av naturkatastrofer og trusler mot planeten - men også å undersøke det biologiske mangfoldet.

Fra april til mai i 2019, ledet dermed Tracie Seimon fra Wildlife Conservation Societys Zoological Health Program et team av forskere opp Mount Everest for å ta miljøprøver fra to ulike punkt.

Ifølge Newsroom WCS er det den mest omfattende fjellekspedisjonen gjort i verdenshistorien.

PRØVETAKING: Tracie Seimon tok prøver blant vann, jord og stein oppe i fjellene. Foto: National Geographic/Anton Seimon.
PRØVETAKING: Tracie Seimon tok prøver blant vann, jord og stein oppe i fjellene. Foto: National Geographic/Anton Seimon. Vis mer

- Unik oppdagelse

Dr. Seimon har ved flere anledninger stilt til intervju om ekspedisjonen. Hun sier den fire uker lange turen var ekstremt givende - ikke bare forskerteamet, men for jorda vår:

- At vi nå vet at pallaskatter lever på Mount Everest, lyser opp det rike biologiske mangfoldet i dette fjerntliggende, høyalpine økosystemet, sier hun til National Geographic.

DNA-analysen av avføringsprøvene samlet fra begge punktene på Everest-fjellene, viser nå at det altså bor to pallaskatter i fjellsiden - og at territoriumet deres grenser til et territorium for rødrever.

SJELDEN: Pallaskatten er en sjelden art, ifølge Seimon. Foto: NTB/Scanpix.
SJELDEN: Pallaskatten er en sjelden art, ifølge Seimon. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Dr. Anton Seimon, som også var en del av forskerteamet på Everest, understreker hvor supert det er å vite at pallaskattene trasker i den høye fjellheimen.

- Det er en unik oppdagelse. Banebrytende! Disse kattene er fredet, siden det er så få av dem. Nå vet vi at de lever trygt og godt der oppe, med god tilgang til maten de trenger, kommenterer han videre til National Geographic.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer