Mystisk gjenstand: - Ikke rør den!

Kystvakta advarer etter at mystisk gjenstand skylte i land på stranda.

STRIPETE MYSTERIUM: Her ser du gjenstanden på nært hold. Hva tror du det kan være? Foto: Jam Press/Kystvakta i Falmouth
STRIPETE MYSTERIUM: Her ser du gjenstanden på nært hold. Hva tror du det kan være? Foto: Jam Press/Kystvakta i Falmouth Vis mer
Publisert

En mystisk, stripete gjenstand vekker oppsikt, etter at den skylte i land ved Castle Beach i Cornwall i Storbritannia den 21. november.

Det var en sjokkert forbipasserende som oppdaget den puteliknende gjenstanden, og som varslet kystvakta i Falmouth.

Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Ingen visste

Da kystvaktas utsendte ankom stranda, fant de en stor, firkantet, stripete og gummiaktig gjenstand. Ingen visste hva tingen kunne være.

- Alle elsker når det skylles i land mystiske gjenstander, skriver en talsperson for kystvakta i Falmouth på Facebook.

Dette funnet kommer bare én dag etter et annet mystisk - og potensielt farlig - funn i samme område:

- Vi ble kalt ut for å bistå kollegaer hos kystvakta i Mevagissey med å flytte en stor utdatert pyroteknisk gjenstand som skylte i land ved Pentewan, skriver kystvakta.

Kystvakta forteller at de tror hva gjenstanden er, men ber likevel om forslag fra kommentarfeltet.

STOR KLUMP: Et oversiktsbilde av gjenstanden gir ikke så mange hint om hva dette kan være. Foto: Jam Press/Kystvakta i Falmouth
STOR KLUMP: Et oversiktsbilde av gjenstanden gir ikke så mange hint om hva dette kan være. Foto: Jam Press/Kystvakta i Falmouth Vis mer

En av de lokale innbyggerne mener å vite hva gjenstanden er:

- Det er gummi. Jeg har sett det bli pakket på denne måten i Thailand. Den kan åpenbart flyte, og har beveget seg over lange avstander.

Hvalspekk?

En annen innbygger sier følgende:

- Er det en stabel med flak av naturlig gummi? Jeg tror jeg har sett at slike har blitt skylt i land tidligere.

Etter å ha googlet litt, mener en tredje også at det må dreie seg om en eller annen form for gummi. Men alle er ikke like sikre:

- Jeg aner ikke hva dette er, men det skulle jeg likt å visst!

En av følgerne synes klumpen likner på hvalkjøtt eller -spekk, mens en annen tenker i mer forhistoriske baner:

- Er det en mammuttann?

Mystiske gummiblokker

I 2013 skylte rundt 40 store blokker bestående av et gummiaktig stoff i land på flere europeiske strender. Man mistenkte at blokkene kom fra et gammelt skipshavari rundt 130 kilometer utafor Bretagne i Frankrike.

Gummien var under transport fra noen av Storbritannias daværende kolonier, og skulle brukes til å isolere telegrafkabler på havbunnen.

TETT PÅ: På kloss hold kan gjenstanden nesten se ut som noe organisk eller levende. Foto: Kystvakta i Falmouth
TETT PÅ: På kloss hold kan gjenstanden nesten se ut som noe organisk eller levende. Foto: Kystvakta i Falmouth Vis mer

Det ble funnet gummiblokker på strender både i Cornwall og Devon i Storbritannia, i nordlige Frankrike og i Nederland.

Opp gjennom åra har det vasket i land liknende gummiblokker flere andre steder i Storbritannia. Noen av dem har vært merket med ordet «Senawang», andre med «Tjipetir» - som BBC omtalte i 2014.

«Tjipetir»-mysteriet

De skriver at «Tjipetir»-gummiblokker har skylt i land på strender over hele Storbritannia og nord i Europa, og at de kan være over 100 år gamle.

Det har kommet rapporter om liknende funn ikke bare fra England og Wales, men også Shetland, Spania, Frankrike, Nederland, Sverige, Danmark - og Norge, skriver BBC.

FARLIG: Denne skilpadden ble skylt i land øst i Thailand. Bilder fra KameraOne. Vis mer

Man tror at blokkene kommer fra skipsvrak - og det har vært foreslått om de kan komme fra Titanic-forliset i 1912. Titanic skal ha fraktet både guttaperka og gummiblokker da det gikk under.

CASTLE BEACH: Det var her ved Castle Beach i Cornwall at gjenstanden ble funnet. Bildet viser kystvaktas bil. Foto: Kystvakta i Falmouth
CASTLE BEACH: Det var her ved Castle Beach i Cornwall at gjenstanden ble funnet. Bildet viser kystvaktas bil. Foto: Kystvakta i Falmouth Vis mer

«Tjipetir»-blokkene kan også komme fra et annet skip, som sank under første verdenskrig. Det japanske skipet Miyazaki Maru skal nemlig ha fraktet gummiblokker fra Tjipetir-plantasjen i Indonesia.

Plantasjen var i drift seint på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet.

Advarer pirkelystne!

Ifølge BBC består ikke «Tjipetir»-blokkene av bare gummi. De består trolig av guttaperka, gummien fra et tre som vokser i Malaysia og Malayhalvøya i Thailand.

DORIAN: Orkanen Dorian herjer, og langs Floridas kyst har det dukket opp mystiske gjenstander. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Om det mystiske funnet ved Castle Beach har noe med disse gummiblokkene å gjøre, gjenstår å se.

Kystvakta går nå ut med en klar beskjed til nysgjerrige om ikke å pirke borti gjenstander som skylles i land av bølgene:

- Med været vi har hatt i det siste, og kommer til å få, sier det seg selv at dersom du ser noe ukjent som er skylt i land, kontakter du kystvakta. Vi kan hjelpe til - og finne ut hva gjenstanden er, skriver de og advarer:

- Husk, enkelte ting kan være eksplosive. Ikke rør den! Ring nødtelefonen og spør om å få snakke med kystvakta. De som ringte oss gjorde det rette! Det er ikke bortkastet tid, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer