Mystisk gjenstand vekker oppsikt

Etter at bilde fra Nord Koreas missiloppskytning ble utgitt, er det blitt spekulert i hva «dingsen» på bordet er.

OPPSKYTNING: Nord Koreas diktator Kim Jong-un under missiloppskytingen onsdag 12. juli. Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/NTB
OPPSKYTNING: Nord Koreas diktator Kim Jong-un under missiloppskytingen onsdag 12. juli. Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Onsdag 12. juli meldte Nord-Korea at de gjennomførte en oppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil. Landets diktator Kim Jong-un deltok fra en «hemmelig plass» i Nord Korea.

Torsdag gir det statlige nyhetsbyrået KCNA ut bilder av hendelsen, og på bordet ligger det skinnende dubbeditt - nemlig en moderne klapptelefon.

Saken er omtalt i flere internasjonale medier, deriblant News.

Telefonen på bildet er påfallende lik Samsungs «Galaxy Z flip» eller Huawei «Pocket-S». Begge er modellene er av retrotypen smarte klapptelefoner.

Dette har utløst spekulasjoner om nettopp hvor telefonen kom fra.

TELEFON? Denne gjenstanden vekket oppsikt. Foto: KCNA / NTB
TELEFON? Denne gjenstanden vekket oppsikt. Foto: KCNA / NTB Vis mer

- Smuglet inn

Det er fordi i henhold til FN-sanksjoner har Nord-Korea forbud mot både å importere eller eksportere elektroniske enheter.

- Hvis gjenstanden på bildet er en klapptelefon, er det høyst sannsynlig at den er blitt smuglet inn i landet fra Kina, meldte den sørkoreanske avisa JoongAng Ilbo.

Det er ikke første gang Kim er blitt observert med «forbudt frukt». Til tross for forbudet har diktatoren blitt avbildet med det som tilsynelatende ser ut til å være Apple-produkter, som iPads og Macbooks.

CIAs World Factbook anslår at bare omkring 19 prosent av landets befolkning har tilgang på mobiltelefoner.

Møte i Sikkerhetsrådet

Missilet som ble skutt opp onsdag kveld var av typen Hwasong-18, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer KCNA. Ifølge meldingene fløy den interkontinentale ballistiske raketten i 1001 kilometer og nådde en høyde på 6648 kilometer, skrev NTB.

Storbritannia, som for tida har formannskapet i FNs sikkerhetsråd, opplyste natt til torsdag at Sikkerhetsrådet skal møtes i New York torsdag for å diskutere Nord-Koreas siste rakettest.

Onsdag fordømte USA, Sør-Korea og Japan den nordkoreanske rakettesten. Torsdag ettermiddag fordømte også Norge missiloppskytingen.

Dagene i forkant av missiloppskytingen kom Nord Korea med krass kritikk mot amerikansk millitæraktivitet. De anklaget blant annet USA for å ha krenket landets luftrom ved å sende spionfly inn i landets økonomiske sone.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer