Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyene i Barcelona

Mystisk gruppe bak Barcelona-demonstrasjonene

Ingen vet hvem som står bak bevegelsen Tsunami Democràtic, som selv hevder de er «ikke-voldelige».

Tsunami Democràtic: Mystisk gruppe bak demonstrasjonene i Barcelona. Ingen vet hvem som står bak bevegelsen, som selv hevder de er «ikke-voldelige». Video: CNN

Vis mer

Demonstrasjonene har herjet i Barcelona helt siden mandag. Da ble det kjent at ni katalanske politikere ble dømt til mellom 9 og 13 års fengsel for sitt forsøk på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017, og tusenvis av demonstranter møtte opp på flyplassen El Prat i Barcelona.

Ytterligere 200 skadd - 128 pågrepet

Helt siden mandag har rasende demonstranter satt sitt preg på Barcelona, og fredag toppet protestene seg idet titusener av marsjerende katalanere nådde fram til regionhovedstaden.

208 POLTIBETJENTER SKADD: Den femte dagen med protester i Barcelona, skulle vise seg å bli den mest kaotiske. Foto; Bernat Armangue / AP / NTB Scanpix
208 POLTIBETJENTER SKADD: Den femte dagen med protester i Barcelona, skulle vise seg å bli den mest kaotiske. Foto; Bernat Armangue / AP / NTB Scanpix Vis mer

Politiet anslo at over 525 000 mennesker hadde samlet seg i den fredelige demonstrasjonen, men innen mørket falt på, hadde Barcelona nok en kveld blitt åsted for voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter som satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber.

Etter flere timer med opptøyer, meldte nyhetsbyrået AFP om stadig mer kaotiske scener.

GUMMIKULER: Politiet brukte fredag gummikuler mot demonstrantene i Barcelona. Foto: AP / NTB Scanpix
GUMMIKULER: Politiet brukte fredag gummikuler mot demonstrantene i Barcelona. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska opplyste fredag kveld at 128 personer er pågrepet og 207 politifolk skadd i forbindelse med protester i Barcelona så langt denne uka.

Ytterligere 200 andre er også skadd siden mandag.

POPULÆR TURISTBY: Ingenting er som det pleier å være i den populære turistbyen Barcelona. Her tar en kvinne seg gjennom gatene i den ellers så idylliske storbyen fredag kveld, etter nok en dag med kraftige opptøyer og demonstrasjoner. Foto: AP / NTB Scanpix
POPULÆR TURISTBY: Ingenting er som det pleier å være i den populære turistbyen Barcelona. Her tar en kvinne seg gjennom gatene i den ellers så idylliske storbyen fredag kveld, etter nok en dag med kraftige opptøyer og demonstrasjoner. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Mens politiet brukte tåregass og gummikuler for å få bukt med opptøyer i Barcelona, sa ministeren til pressen i Madrid at den spanske staten vil «bruke straffeloven i all sin kraft mot voldelige separatister».

KASTER STEINER MOT POLITIET: Demonstrasjonene i Barcelona vil ingen ende ta etter at ni katalanske politikerne ble dømt til mellom 9 og 13 års fengsel mandag denne uka. Foto: AP / NTB Scanpix
KASTER STEINER MOT POLITIET: Demonstrasjonene i Barcelona vil ingen ende ta etter at ni katalanske politikerne ble dømt til mellom 9 og 13 års fengsel mandag denne uka. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Mytisk og mystisk

Demonstrasjonene startet på oppfordring fra grasrotbevegelsen som kaller seg Tsunami Democràtic.

Gruppen blir etterforsket har Spanias fungerende innenriksminister Fernando Grande-Marlaska forsikret om, men hvem som står bak bevegelsen, er foreløpig et mysterium.

Bevegelsen presenterte seg selv for verden for første gang 2.september i år på Twitter.

«Vi er ikke en ny organisasjon, vi er en fortsettelse og en utrettelig bevegelse. Vi kan slå tilbake. Det er en strategi. En ny bølge starter og du kan være hovedpersonen. Du er tsunamien», lød beskjeden fra Tsunami Democràtic.

TAR I BRUK ALLE MIDLER: Demonstrant med sprettert fant veien ut i Barcelonas gater fredag kveld. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
TAR I BRUK ALLE MIDLER: Demonstrant med sprettert fant veien ut i Barcelonas gater fredag kveld. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer

Catalonia-kjenner Jostein Moen forteller til Dagbladet at han ikke har inngående kunnskap om Tsunami Democràtic.

- De framstår som litt mytisk og mystisk.

Omfavnes av Puigdemont

Heller ikke Spania-ekspert ved Universitetet i Oslo, José Maria Izquierdo, har mye kjennskap til Tsunami Democràtic.

- Det er ikke så rart at dette har dukket opp. Det som er spesielt er at det har blitt en ganske voldelig bevegelse. Dette er ikke det samme som nasjonalismen vi har opplevd før, dette er noe nytt, sier han til Dagbladet.

Han tror Tsunami Democràtic kan ha et nært forhold til Catalonias tidligere regionspresident Carles Puigdemont, uten at han kan si det sikkert.

- For noen uker eller en måned siden, under et møte i Waterloo i Belgia, snakket han og andre om at det ville komme en tsunami. Ingen vet om det var inspirasjon for Tsunami Democràtic eller om det er et direkte forhold mellom det Puigdemont sa og det som skjer nå.

TÅREGASS: Katalanske demonstranter gaster politiets tåregass tilbake i Barcelonas gater. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB Scanpix
TÅREGASS: Katalanske demonstranter gaster politiets tåregass tilbake i Barcelonas gater. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Puigdemont var i alle tilfeller raskt ute med å omfavne bevegelsen, selv om han fredag avviste han at han har noen tilknytning til gruppen.

- Jeg har absolutt ingen anelse om hvem som står bak, sier han, ifølge Reuters.

- Ikke-vold er den vinnende strategien

Samme ettermiddag stengte myndighetene ned nettsidene og appen til Tsunami Democràtic, men på Twitter publiserte bevegelsen en løsning for å omgå blokkeringen.

De laget et nytt domenenavn, og publiserte en oppfordring om å følge bevegelsen på deres kanal på den krypterte meldingstjenesten Telegram. Ved midnatt fredag kveld hadde kanalen deres nesten 350.000 abonnenter.

Selv om de siste dagers demonstrasjoner har endt i voldsomheter og voldshendelser, er de selv mot å bruke vold, skriver bevegelsen i en epost til The Guardian.

- Vi ser aldri vold som en mulighet, først og fremst fordi det leder oss bort fra våre mål. Ikke-vold er den vinnende strategien og det er derfor vi følger den, skriver de.

Bevegelsen sier de har tre mål: at katalanerne skal ha rett til å utøve selvbestemmelse, frihet for de fengslede og de som lever i eksil og full utøvelse av grunnleggende rettigheter.

- Når det gjelder å nå disse målene, er kravet vårt enkelt og direkte: Spania, sitt ned og snakk.

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Fredag ettermiddag ble det kamp mellom demonstrantene og politiet. Foto: AP Vis mer

Gode på formidling

Spania-ekspert Izquierdo tror offentligheten etterhvert kommer til å få vite hvem som står bak bevegelsen. Når man setter informasjon på en server, vil man til slutt bli avslørt, påpeker han.

På sin nettside beskriver Tsunami Democràtic seg som en plattform for koordinasjon av fredelige aksjoner for sivil ulydighet. Likevel har mange blitt skadd.

- Når du organiserer en stor og fredelig demonstrasjon, kan alt skje. Det er bare fem-seks personer som er interessert i å provosere som skal til.

BARCELONA: Caroline Moløkken Elstad og Liva Kalve befinner seg i Barcelona, hvor det nå er store opptøyer. Slik opplever de situasjonen. Video: Privat Vis mer

Izquierdo forteller at den katalanske bevegelsen kan mye om kommunikasjon og formidling.

- Det å presentere informasjon på en tiltrekkende måte. Det er ganske mye design involvert, plakater, flagg og denne appen.

Tsunami Democràtic: Gruppa som står bak og maner til demonstrasjoner er Tsunami Democràtic. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
Tsunami Democràtic: Gruppa som står bak og maner til demonstrasjoner er Tsunami Democràtic. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Myndighetene stengte appen og nettsiden til Tsunami Democràtic. Mener de at gruppa driver med oppvilgeri?

- Ja, selvfølgelig. Det er ekstremt farlig, for vold produserer vold. Det er vanskelig å stoppe det, og volden er alltid udemokratisk.

- Det var ikke sånn før, de provoserte ikke vold på denne måten. Nå starter volden i alle disse bevegelsene. Det er ekstremt farlig fordi det kan provosere en reaksjon fra politiets side, eller skape konfrontasjoner mellom facistiske grupper og nasjonalistiske demonstranter. Dette kan bli en kjempestor katastrofe.

- Kan provosere en katastrofe

- Tror du katalanerne kommer noen vei med demonstrasjonene?

- Nei, det tror jeg ikke. Men det er viktig å markere den spesielle konteksten Spania er i nå. 10. november er det valg i Spania, dermed også i Catalonia. Jeg tror at det kommer til å være demonstrasjoner konstant fram til valget. I noen tilfeller vil de være fredelige, i andre tilfeller vil de være voldelige. Jeg tror at de som er bak voldelige demonstrasjoner kan provosere en katastrofe. At politiet reagerer på en uproposjonal måte eller at noen dør. Da starter maskineriet om at katalanere blir ofret eller undertrykket av Spania, hele sulamitten. Og det er ikke sant akkurat nå.

image: Mystisk gruppe bak Barcelona-demonstrasjonene

Også Moen trekker også fram valget om tre uker, og bemerker at det som nå skjer kan påvirke valget.

- Slike demonstrasjoner handler i mine øyne om kampen om sympati. I 2017 støttet hele verden Catalonia, fordi politiet gikk for hardt til verks.

Forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017 førte til at det spanske opprørspolitiet tvang seg inn i valglokalene med makt og gikk brutalt løs på mange som ville delta i folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

- Den sympatien katalanerne er litt avhengig av, kan de være i ferd med å miste hvis man ikke får kontroll i gatene.

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Foto: @albamoraroce/Twitter og @CatalansForYes/Twitter Vis mer

- PR-folk står bak

Han viser til den store demonstrasjonen på mandag, og forteller at mange bar plakater der det stod «til flyplassen».

- Det stod på en spansk avis at Tsunami Democratic hadde trykket opp falske boardingkort for å komme seg gjennom politisperrene på veien til flyplassen. Da er de ganske smarte.

Videre peker han på plasseringen. 108 flygninger ble innstilt som følge av opptøyene. Mange ble strandet i terminalbygningen, og kom seg ikke ut. Aksjonister stanset også tog ved å legge brennende bildekk og trebiter på jernbanespor. Også noen veier ble sperret.

- Den voldelige demonstrasjonen startet på flyplassen. Hvorfor? PR-messig er det veldig interessant. De var garantert store oppslag. Alle land har fly til Barcelona, alle redaksjoner er opptatt av det. Og de visste det til slutt ble vold. Det er PR-folk som har planlagt dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media