Mystisk havfenomen kan kjøle ned Norge

Ny forskning: Is-smelting på Grønland kan bremse Golfstrømmen.

OPPVARMING: Golfstrømmen frakter varmt vann fra Mexicogolfen til Nord-Europa og dette varme vannet gjør at vi har levlige temperaturer i blant annet Norge.  Illustrasjon: RedAndr/Wikipedia
OPPVARMING: Golfstrømmen frakter varmt vann fra Mexicogolfen til Nord-Europa og dette varme vannet gjør at vi har levlige temperaturer i blant annet Norge. Illustrasjon: RedAndr/Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av jordas viktigste klimamekanismer er Golfstrømmen, som frakter varmt vann fra Mexico-gulfen til havområdene nord i Europa, og kaldt vann fra Arktis sørover. Det varme vannet gjør at temperaturene i Nord-Europa er langt høyere enn de er på samme breddegrader ellers på kloden.

Nå viser ny forskning til tyske, danske og amerikanske forskere at den viktige strømmen er i ferd med å svekkes. Forskningen er nylig publisert i det vitenskaplige tidsskriftet Nature Climate Change.

- Foruroligende, sier forsker Bjørn Samset ved klimaforskningsinstituttet Cicero.

Mystisk flekk Han forteller at forskere i lang tid har forsøkt å finne forklaringen på et merkelig fenomen, nemlig at det midt i strømmen er et lite havområde som er betydelig kaldere enn vannet rundt. Området ligger i Atlanterhavet mellom Island, Grønland og Irland.

- Det de har gjort er å skaffe seg en idé om hvordan golfstrømmen var 1000 år tilbake i tid. Det er veldig imponerende. De har blant annet studert koraller og havbunnen. Da kan de se hvor varm havoverflaten var på forskjellige tidspunkter. Små organismer som er avhengig av en viss temperatur dør og faller til bunnen. Der avsetter de seg der og kan leses av omtrent som årringer i et tre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer