Mystisk havfenomen kan kjøle ned Norge

Ny forskning: Is-smelting på Grønland kan bremse Golfstrømmen.

OPPVARMING: Golfstrømmen frakter varmt vann fra Mexicogolfen til Nord-Europa og dette varme vannet gjør at vi har levlige temperaturer i blant annet Norge.  Illustrasjon: RedAndr/Wikipedia
OPPVARMING: Golfstrømmen frakter varmt vann fra Mexicogolfen til Nord-Europa og dette varme vannet gjør at vi har levlige temperaturer i blant annet Norge. Illustrasjon: RedAndr/Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av jordas viktigste klimamekanismer er Golfstrømmen, som frakter varmt vann fra Mexico-gulfen til havområdene nord i Europa, og kaldt vann fra Arktis sørover. Det varme vannet gjør at temperaturene i Nord-Europa er langt høyere enn de er på samme breddegrader ellers på kloden.

Nå viser ny forskning til tyske, danske og amerikanske forskere at den viktige strømmen er i ferd med å svekkes. Forskningen er nylig publisert i det vitenskaplige tidsskriftet Nature Climate Change.

- Foruroligende, sier forsker Bjørn Samset ved klimaforskningsinstituttet Cicero.

Mystisk flekk Han forteller at forskere i lang tid har forsøkt å finne forklaringen på et merkelig fenomen, nemlig at det midt i strømmen er et lite havområde som er betydelig kaldere enn vannet rundt. Området ligger i Atlanterhavet mellom Island, Grønland og Irland.

- Det de har gjort er å skaffe seg en idé om hvordan golfstrømmen var 1000 år tilbake i tid. Det er veldig imponerende. De har blant annet studert koraller og havbunnen. Da kan de se hvor varm havoverflaten var på forskjellige tidspunkter. Små organismer som er avhengig av en viss temperatur dør og faller til bunnen. Der avsetter de seg der og kan leses av omtrent som årringer i et tre.

Den nye undersøkelsen viser at temperaturen i dette havområdet var stabil i 900 år før den plutselig begynte å synke i 1950.

-  Temperaturen i dette havbassenget burde følge temperaturen på resten av den nordlige halvkule. Hvis den ikke gjør det så må det være en grunn til det. Deres teori er at det er smeltet is på Grønnland som renner ut i havet som kaldt ferskvann. Den kalde havflekken skyldes at ferskvannet hindrer vannet i å forsvinne ned i dypet. Dermed kan heller ikke det varme vannet flyte inn østfra, sier Samset.

En redusert Golfstrøm kan få store konsekvenser for alt liv i Nord-Europa.

- Effekten av en svekket golfstrøm har vi virkelig ikke peiling på. I «The day after tomorrow» spekulerte de i hva som ville skje om golfstrømmen stoppet opp. Det eneste vi vet er at det ikke blir som i den filmen. Vi tror at det er fiskene som vi merke dette først. Golfstrømmen tar med seg mye næringsstoffer og et bortfall av dette vil torskebestanden merke.

Istid - Hvis det ikke var for den menneskeskapte drivhuseffekten, ville endringene i de nordatlantiske havstrømmene være nok til at vi gikk inn i en ny istid, sier professor Jason Box fra de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til nettstedet videnskap.dk.

Samset mener Box går alt for langt når han snakker om mulighetene for en ny istid.

- Dette er et spennende studium. All ære til at de har gått i gang med et så vanskelig prosjekt. Hvis konklusjonene deres holder så er dette skummelt. Vi har vært bekymret for golfstrømmen i mange år, sier Samset.

Katastrofefilm: The Day After Tomorrow beskrev effektene av at Golfstrømmen stanser opp. - Det eneste vi vet er at det ikke blir som i denne filmen, sier Ciceroforsker Bjørn Samset 
Foto: Filmweb
Katastrofefilm: The Day After Tomorrow beskrev effektene av at Golfstrømmen stanser opp. - Det eneste vi vet er at det ikke blir som i denne filmen, sier Ciceroforsker Bjørn Samset Foto: Filmweb Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer