Fryktet kugalskap:

Mystisk hjernesykdom oppdaget i Canada

- Det er et mystisk sykdomsforløp, sier norsk nevrolog.

MYSTISK HJERNESYKDOM: Det er nå registrert 43 pasienter med en ukjent hjernesykdom, og det undersøkes om sykdommen er noe som forekommer lokalt. Foto: NTB
MYSTISK HJERNESYKDOM: Det er nå registrert 43 pasienter med en ukjent hjernesykdom, og det undersøkes om sykdommen er noe som forekommer lokalt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Bekymringene sprer seg nå etter at 43 pasienter i Acadian-regionen i New Brunswick-provinsen har fått påvist symptomer med spasmer, hukommelsestap og hallusinasjoner, skriver avisa The Guardian.

Hva som har forårsaket de plutselige tilfellene av den mystiske hjernesykdommen, er ennå ikke kjent. Ekspertene i landet leter fortsatt etter svar, og de ber befolkningen om å ikke få panikk.

I over et år har de offisielle helsemyndighetene i Canada sporet opp 43 tilfeller av den nevrologiske sykdommen. Pasientene har både utviklet kognitiv tilbakegang, spasmer og skremmende hallusinasjoner.

Politikere i New Brunswick håper nå sårt på at de snart kan få svar på hva som kan ha utløst hjernesykdommen.

Mistenkte kugalskap

Offentligheten ble først oppmerksom på undersøkelsen av sykdomstilfellene i forrige uke, da et lukket notat fra New Brunswick folkehelsebyrå ble lekket.

«Vi samarbeider med forskjellige nasjonale grupper og eksperter; det er imidlertid ikke identifisert noen klare årsaker på dette tidspunktet», sto det i notatet som ble lekket fra folkehelsebyrået.

I notatet ba de leger om å være på utkikk etter symptomer som kan likne på Creutzfeldt-Jakobs sykdom (CJD), en menneskelig form av kugalskap, som er en sjelden og dødelig hjernesykdom som forårsakes av misdannede proteiner i hjernen, også kalt prioner.

Symptomer som hukommelsestap, synsproblemer og ukontrollerte spasmer gjorde at ekspertene først trodde at pasientene led av CJD. Tross likheter i symptomene, avslørte skanningene at det likevel ikke var tegn på prionsykdommen CJD.

«Vi har ikke bevis som tyder på at det er en prionsykdom», uttalte doktor Alier Marrero som er den ledene nevrologen i New Brunswick-granskingen, ifølge The Guardian.

Nå er teamet av forskere i gang med å avgjøre om du har å gjøre med en tidligere ukjent nevrologisk sykdom, eller en rekke av ikke-relaterte tidligere kjente plager som kan behandles.

- Mystisk sykdomsforløp

Nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved universitetssykehuset (OUS) Rikshospitalet, sier til Dagbladet at det kan virke som om hjernesykdommen frambyr en rekke omfattende nevrologiske symptomer.

- Det er et mystisk sykdomsforløp. Det spesielle med denne sykdommen er at det er dukket opp over 40 liknende tilfeller i et avgrenset geografisk område i Canada med et klinisk bilde der man ikke har lyktes å finne årsaken, sier Aamodt.

HJERNEFORSKER: Nevrolog og overlege ved universitetssykehuset (OUS) Rikshospitalet, Anne Hege Aamodt, forklarer at det kan være krevende å gjennomføre prøver på hjernen. Foto: Oslo Universitetssykehus.Click to add image caption
HJERNEFORSKER: Nevrolog og overlege ved universitetssykehuset (OUS) Rikshospitalet, Anne Hege Aamodt, forklarer at det kan være krevende å gjennomføre prøver på hjernen. Foto: Oslo Universitetssykehus.Click to add image caption Vis mer

Hun påpeker at de som er rammet virker å ha en del fellestrekk med omfattende nevrologiske symptomer med blant annet hukommelsestap, koordinasjonsvansker og hallusinasjoner.

- Det er påvist hjerneatrofi - altså hjernesvinn - med omfattende skader som ikke lett lar seg reparere. Så langt har man ikke påvist årsaken.

Forskerne tenkte at sykdomsbildet kunne se ut til å være CJD, noe som de trolig har utelukket gjennom en spesifikk test. Hun påpeker også at CJD er en sykdom som er langt mer dødelig enn det ser ut til å være med denne hjernesykdommen.

I tillegg forklarer Aamodt at det er krevende å gjennomføre prøver på hjernen, fordi det kan gjøre skade på pasienten.

- I noen tilfeller kan man ta vevsprøve av hjernen for å finne mer ut om årsaken. Men da er man avhengig av at det er forandringer på steder som kan ta prøve i områder som ikke gir nevrologiske utfall, sier hun og legger til at ytterligere måter å undersøke hjernen, kan blant annet bestå av radiologiske bildeundersøkelser som MR, EEG-undersøkelse, blodprøver og analyse ryggmargsvæske.

HJERNESKADET: Da Malin Bromander Sandén (34) fødte sønnen Elton for tre år siden smittet hun ham med herpes. Infeksjonen han fikk spredte seg til hjernen og har ført til store komplikasjoner. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Ikke sett liknende

Marrero har også uttalt at de første symptomene hos pasientene var uforklarte smerter, spasmer og endret atferd. Derfor kunne tilfellene ved første øyekast likne på diagnoser som angst og depresjon. Etter 18 til 36 måneder seinere begynte pasientene derimot å oppleve mer alvorlige symptomer.

Likevel påpeker Marrero at de ikke enda vet hva som har forårsaket tilfellene av den mystiske hjernesykdommen i Canada.

I 2015 ble det mistenkt bare ett enkelt tilfelle av den mystiske sykdommen, men i 2019 ble det registrert 11 tilfeller og 24 i 2020. Ekspertene mistenker at fem personer allerede har dødd av sykdommen.

«Vi har ikke sett en liknende klynge av diagnosebestandig nevrologisk sykdom som denne i løpet av de siste 20 pluss- åra», sa Michael Coulthart, leder av Canadas CJD- overvåkningsnettverk.

Kan skyldes miljø

For å forstå hva som kan ha forårsaket mysteriesykdommen, er eksperter fra flere forskningsfelt satt på saken. Blant annet ser forskerne nå på om sykdomstilfellene kan ha en sammenheng med miljømessige årsaker, som vannkilder, insekter og planter.

De fleste tilfellene som til nå er registrert, er knyttet til den kanadiske halvøya i New Brunswick- provinsen. Antallet tilfeller av hjernesykdommen er fortsatt lav, men New Brunswick har en befolkning på færre enn 800 000 mennesker.

Nyheten om den ukjente hjernesykdommen har før til bekymring i Canada. Likevel har ekspertene advart mot å trekke for tidlige konklusjoner.

Nevrolog Anne Hege Aamodt mener det kan virke som om de leter etter svaret på årsaken lokalt. Med et tverrfaglig team av forskere, undersøker de om hjernesykdommen kan ha forekommet på bakgrunn av lokale årsaker.

- Denne hjernesykdommen trenger ikke å være bekymrende for nordmenn. Man ser at de tilfellene som er oppdaget i stor grad er funnet i et geografisk område langt nord ved kysten i provinsen i New Brunswick, Canada, sier Aamodt.

Hun legger til at det ser ut til at de er i full gang med å gjøre en bra jobb for å finne ut av hva som kan være årsaken for hjernesykdommen.

- Vi kommer nok til å få en bedre oversikt når de etter hvert kommer fram til noen resultater, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer