Mystisk hudsykdom kveler organer og dreper i Vietnam

Nå advarer innbyggere andre ved å legge grener foran hus med smittede medlemmer.

FRYKT BLANT BEFOLKNINGEN:  I fjellprovinsen Quang Ngai er over 170 smittet og 19 personer døde etter at en mystisk hudsykdom har brutt ut. Bildet av arbeidere i provinsen har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Kham / Reuters / Scanpix
FRYKT BLANT BEFOLKNINGEN: I fjellprovinsen Quang Ngai er over 170 smittet og 19 personer døde etter at en mystisk hudsykdom har brutt ut. Bildet av arbeidere i provinsen har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Kham / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ukjent hudsykdom har allerede tatt livet av 19 personer i Vietnam. I tillegg har flere enn 170 personer fått symptomer på sykdommen i provinsen Quang Ngai, melder BBC.

Sykdommen kjennetegnes ved at den fører til utslett på både hender og føtter før personen så får leverproblemer og organsvikt.

Internasjonal hjelp Helse- og omsorgsdepartementet i Vietnam har nå slått alarm etter at de ikke har funnet årsaken eller noen kur mot sykdommen. De har sagt at ønsker å be Verdens helseorganisasjon (WHO) og Det amerikanske senteret for infeksjonskontroll og forebygging om hjelp.

- Hvis det bare er en hudsykdom forstår vi ikke hvorfor den fører til svikt i organene. Denne sykdommen er utfordrende siden vi ikke vet hvordan den oppstår og smitter, sa assisterende helseminister, Thanh Long fredag.

De første rapportene om sykdommen kom mellom april og desember i fjor. Helsearbeidere rapporterer om at sykdommen trekker seg tilbake ved tidlig behandling, men at det er vanskelig å gjøre noe når den virkelig har brutt ut.

Sammensatt bilde Overlege og spesialist i hud og veneriske sykdommer ved Oslo universitetssykehus, Per Helsing, mener det ikke finnes mange ukjente hudsykdommer.

- De må prøve å finne ut av hva slags sykdom det er. Det finner de vel ut av etterhvert, sier han til Dagbladet.

Det er mange sykdommer som både gir symptomer på hud og i andre organer, opplyser han.

- Dette ville bare blitt spekulasjoner, men en ren hudsykdom høres det ikke ut som.

Grener i veien I de fjellrike Quang Ngai-områdene har de fattige innbyggerne lagt grener over veiene til husene for å advare mot smittede personer. Hittil har de ikke lyktes i å isolere utbruddet.

- Vi må stoppe pasienter fra å spre sykdom, sa Pham Van, en beboer til vietnamesisk TV ifølge BBC.

Van sa videre at han og flere er nødt til å stole på «bønner og ritualer» siden de ikke vet årsaken til sykdommen.
Flere er sendt til et sykehus i nabodistriktet Binh Dinh.

- En person døde forrige uke men få kom i begravelser fordi de var redde for at et spøkelse ville smitte dem med sykdommen, sa beboer Pham Van Khiem til Topnews.

Han rapporterte om at innbyggerne var svært redde for sykdommen.

Det spekulerer i om tilstanden er forårsaket kjemikalier, og helsedepartementenet håper de har oppklarende resultater innen ti dager.