ISIL-MEDLEMMER: Medlemmer av ISIL jubler etter at de inntok Mosul. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix
ISIL-MEDLEMMER: Medlemmer av ISIL jubler etter at de inntok Mosul. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpixVis mer

Mystisk jihadist-Twitter-konto avslører ISILs indre liv

Brutale hemmeligheter og maktspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er så brutale at at selv al-Qaida har tatt avstand fra dem, og i løpet av kort tid har terrorgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak, som Mosul, samt angrepet viktige oljeanlegg.

De har på få år vokst fra en rufsete gjeng væpnede islamister, til å bli den antakelig rikeste opprørsbevegelsen i verden da de blant annet har sikret seg store inntekter fra oljefeltene øst i Syria, som de erobret i slutten av 2012.

Hemmeligheter Irak ber USA om å gå til luftangrep mot de militante ekstremistene, og president Barack Obama har sagt at de ikke utelukker noe i kampen mot gruppen. Men det er tilsynelatende også noen på innsiden som har satt seg som mål å bidra til å stoppe terrorgruppa. Daily Beast skriver at Twitter-kontoen @wikibaghdady siden 10. desember i fjor har avslørt en rekke hemmeligheter fra organisasjonens indre liv.

Twitter-kontoen, som nå har over 37 000 følgere, skal blant annet ha avslørt ISILs samarbeid med Saddam Husseins gamle parti, Ba'athpartiet, som de i utgangspunktet skal stå langt fra ideologisk. @wikibaghdady mener sentrale personer fra Saddams gamle parti nå er sentrale i operasjonen som er i gang, hvor ISIL har sagt de vil ta over kontrollen i landet. De mener de har inngått en avtale, der de sammen skal jobbe for at Ba'athpartiet skal få plass i en samlingsregjering i Irak, mot at ISIL får sentrale posisjoner seinere.

Avsløringer Ifølge Daily Beast var det også via @wikibaghdady at identiteten til ISILs mystiske leder Abu Bakr al-Bagdadi ble avslørt. Han blir nå kalt verdens farligste mann, og et av de få kjente bildene av ham skal ha kommet fra nettopp @wikibaghdady.

Hvem som står bak Twitter-kontoen er ukjent, men ifølge Daily Beast tyder ting på at den, eller de, som skriver befinner seg i et område i et ISIL-kontrollert område i Syria. Nettavisa skriver at det kan være noen som fortsatt er med i organisasjonen, eller at det kan være et eller flere tidligere medlemmer som har gått over til Al Nusra. Vedkommende ytrer seg fortsatt som en jihadist, mener Daily Beast. Eksperter nettavisa har snakket med, sier twittermeldingen gir troverdig informasjon fra innsiden av organisasjonen, men at noe av dem har vist seg å være lite nøyaktig og at det den kommer med må tas med en klype salt.

Samtidig er mannen (eller mennene) bak @wikibaghdady langt fra barmhjertige. Som Daily Beast bemerker: Vedkommende kan reagere på hvordan noen har blitt angrepet eller drept, ikke at de ble det.

ISIL sier de nå skal ta Bagdad, som et ledd i sitt mål om en islamsk stat på tvers av dagens etablerte landegrenser. Det er frykt for en humanitær krise i Irak.

ISIL-LEDER: Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP / Iraqi Interior Ministry / NTB scanpix
ISIL-LEDER: Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP / Iraqi Interior Ministry / NTB scanpix Vis mer