Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uidentifisert kadaver

Mystisk kadaver dukket opp på strand i Indonesia: - Ikke en kjempeblekksprut

Noen hevder det er en kjempeblekksprut, men ekspertene sår tvil.

GIGANTISK: Et gedigent kadaver dukket opp utenfor en by i Indonesia forrige uke. Det uidentifiserte kadaveret har blitt omtalt som en gigantisk akkar og en kjempeblekksprut. Video: ViralHog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av forrige uke oppdaget en fisker i Maluku-provinsen i Indonesia et gigantisk kadaver. Asrul Tuanakota (37) skal først ha trodd han så en strandet båt, men da han nærmet seg beistet forstod han at det var et dødt dyr.

Etter at Tuanakota postet videoen av det uidentifiserte kadaveret på sosiale medier, har det dukket opp flere teorier om hva det mystiske kadaveret egentlig er.

Lokale fiskere hevdet det var en stor akkar, mens det Indonesiske nyhetsbyrået Jakarta Globe hevdet det var en kjempeblekksprut som lå og fløt.

Flere forskere er heller tvilsomme til teorien om at kadaveret stammer fra en kjempeblekksprut eller en akkar.

Se lokalbefolkningen rundt kadaveret i videoen øverst i saken.

Sannsynligvis en knølhval

Sjefsforsker ved Ocean Conservancy i USA, George Leonard, mener at videoen viser en død knølhval, ifølge Huffington Post.

Dette støtter Jon-Arne Sneli, marinbiolog og professor ved biologisk institutt, NTNU.

- Det er aldri lett å identifisere et kadaver ut fra bilder, men hvalkadaver som har ligget i sjøen en tid kan gjerne se ut som kadaveret på bildet. Det er ingen ting på bildene som tilsier at kadaveret skulle være en kjempeblekksprut, også fordi det er mye blod i sjøen. Jeg er enig i at kadaveret tilhører en eller annen bardehval, sannsynligvis en knølhval, sier Sneli til Dagbladet.

Ifølge professoren er det flere tegn som tyder på at kadaveret tilhører en bardehval:

- Man kan se litt av en flat hodefasong, en stor sveiv, kanskje noen barder og ryggrad. Om vinteren oppholder knølhvalen seg i varmere farvann, før den om sommeren vandrer til åtefeltene i nord og sør.

Dannes gass i hvalen

En av årsakene til at noen forskere, samt de lokale avisene omtalte kadaveret som en «kjempeblekksprut» skal ha vært at kadaveret ikke sank til bunns, men fløt i vannoverflaten:

- Det er riktig at døde, marine dyr synker til bunns, men under riktige omstendigheter dannes det gass i kadaveret som kan holde det flytende over tid. Gass dannes lettest i varmere strøk med god vanntemperatur, men vi har tilsvarende eksempler også fra norskekysten, sier Sneli til Dagbladet.

Lokalbefolkningen som holder til på øya der kadaveret ligger har nå bedt myndighetene om hjelp til å fjerne det. Etterhvert som dagene har gått har lukten blitt verre, og siden kadaveret flyter frykter de at metangass kan føre til en eksplosjon, skriver Huffington Post.

Hvalen eksploderte

I 2013 opplevde en marinbiolog på Færøyene nettopp at en hval eksploderte. Spermhvalen hadde grunnstøtt da den svømte for nære kysten, og forråtningsprossessen var allerede i gang. Marinbiologen Bjarni Mikkelsen skulle åpne buken på hvalen for å unngå at metangass samlet seg inni hvalen, fordi de fryktet det kunne føre til at hvalen ville eksplodere.

Det Mikkelsen og resten av marinbiologene ikke visste var at hvalen allerede var så full av metangass at i det øyeblikket de stakk hull på buken, eksploderte hvalen:

HVALEKSPLOSJON: Marinbiologen på Færøyene, Bjarni Mikkelsen, fikk seg en real overraskelse da han skulle åpne opp buken på den strandede spermhvalen. Video: KVF Vis mer Vis mer