Coronaviruset

Mystisk Kina-funn forbløffer

Etter at pandemien var slått hardt ned i kinesiske Wuhan, identifiserte forskere 300 covid-19-syke uten symptomer. De var ikke smittsomme.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruspandemien, som fremdeles preger en hel verden, startet i Kina mot slutten av 2019.

Storbyen Wuhan, med rundt 11 millioner innbyggere, var dermed aller først ute i kampen mot det da navnløse og ukjente viruset SARS-CoV-2, som til nå ført til nær 1,5 millioner covid-19-dødsfall på verdensbasis.

Wuhan møtte utbruddet med en særdeles streng nedstengning som varte i 76 dager. Det viste seg å være svært effektivt, skriver det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet.

Per 4. oktober 2020 hadde folkerike Kina 90 604 påviste tilfeller av coronavirussykdom og 4739 dødsfall.

Til sammenlikning hadde USA registrert 7 382 194 smittetilfeller og 209 382 dødsfall på samme tidspunkt.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Til tross for at Storbritannia har en befolkning som er 20 ganger mindre enn Kinas, har landet fem ganger så mange påviste smittetilfeller og nesten ti ganger så mange dødsfall som Kina.

Oppsiktsvekkende

I en fersk studie fra Wuhan, publisert i tidsskriftet Nature Communications, har forskerne gjort et forbløffende funn som kan ha sammenheng med den harde og effektive nedstengningen av samfunnet i den kinesiske byen.

Et massescreeningsprogram, som omfattet mer enn 10 millioner innbyggere i Wuhan etter at virusutbruddet var bragt under kontroll, identifiserte 300 såkalte asymptomatiske tilfeller av covid-19.

Ingen av dem var smittsomme.

Dette funnet er såvidt oppsiktsvekkende at det ledende medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) denne uka har løftet det opp og diskutert det i en nyhetsartikkel.

Forskerne fant ikke tegn til levedyktig virus i prøver fra disse covid-19-pasientene som ikke hadde noen symptomer på coronavirussykdom.

Absolutt ingen av i alt 1174 nærkontakter til de 300 asymptomatiske covid-19-tilfellene ble smittet.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad gjestet Dagbladet TV for å svare på corona-spørsmål fra leserne. Vis mer

Advarer

Forskerne advarer likevel mot å tolke funnet dithen at virusinfiserte mennesker uten symptomer ikke kan smitte viruset videre.

De mener det ikke er overførbart til land som ikke har lykkes med å bringe virusutbruddet under kontroll, slik tilfellet er i Wuhan.

- De asymptomatiske tilfellene som ble identifisert i screeningprogrammet var virkelig asymptomatiske, da ingen av dem viste kliniske symptomer. Likevel er det mange tidligere bevis for at personer smittet med covid-19 kan være midlertidig asymptomatiske og smittsomme før de utvikler symptomer, sier Fujian Song ved UEAs Norwich Medical School, ifølge BMJ.

Song har samarbeidet med kolleger i Wuhan om forskningen.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å ta en coronatest før jul uten symptomer. Vis mer

- Interessant

Professor og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener at dersom disse asymptomatiske personene med covid-19 i Wuhan hadde blitt testet tidlig nok i forløpet, så ville man mest sannsynlig ha funnet at de var smittebærende.

Man ville også trolig ha sett at de smittet viruset videre til nærkontakter i noen grad.

- Dette er en interessant studie, men uten stor betydning for smittevern. Det er en del studier som tilsier at virusbelastningen er den samme for de symptomatiske og asymptomatiske pasientene, spesielt i den tidlige fasen. Kanskje fra den andre uka og utover, vil det faktisk være annerledes. Problemet med asymptomatiske mennesker er alltid at du ikke vet om du tester i den tidlige fasen av infeksjonen, påpeker Klein.

Smitteverneksperten understreker at det for lekfolk ikke er en enkel sak å skille mellom det å være asymptomatisk og symptomatisk.

- De fleste symptomer er subjektive, og kan ikke objektiviseres. Det finnes objektive symptomer som kan påvises for alle, som feber. Subjektive symptomer, som tap av smaksans, kommer veldig an på opplevelsen hos den enkelte. Dermed avhenger det veldig av om pasientene rapporterer om dette eller i hvilken grad dette etterspørres, sier Klein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer