Mystisk kjempeblekksprut skaper undring

Marinbiologer klør seg i hodet over oppdagelsen av en helt ny type kjempeblekksprut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- De er et skikkelig mysterium. De oppfører seg merkelig og ser utrolig rare ut, sier Michael Vecchione fra USAs National Marine Fisheries Service til nyhetsbyrået Reuters.

Den mystiske kjempeblekkspruten har ti armer, kan bli 7 meter lang og lever 1000 meter under havorverflaten. Den har blitt observert av forskere i dypvannsfartøyer både i Mexico-gulfen, Altanterhavet, Stillehavet og det Indiske hav. Foreløpig er det ikke fanget noen eksemplarer, og arten her derfor heller ikke fått noe navn.

- Dette noe langt mer enn en helt ny rase, dem går det tretten på dusinet av. Dette en noe fundamentalt annerledes, sier Vecchione.

Kjempepblekkspruten ser annerledes ut, og ligger nesten helt stille i vannet, med armene flytende utover. Vanlige blekkspruter beveger seg gjerne raskt. At den har ti helt like utvekster, alle like lange og veldig tynne, er også uvanlig. Vanlige blekkspruter har åtte tentakler og to armer.

- Jeg har aldri noensinne sett maken. Den bare fløt der og stirret på oss, som o m ikke det at «Alvin» (undervannsfartøyet, red. anm) fløt opp som en hval med lykter på var noe å bry seg med i det hele tatt, sier oseanografen William Sager, som traff på vesenet under en dypvannsekspedisjon i Mexico-gulfen.

En av de mystiske blekksprutene satt seg faktisk fast i et dypvannsfartøy.

- Jeg tror de lange utvekstene er ganske klebrige, sier Vecchione, som antar at vesenet ikke jakter aktivt, men venter på at byttet driver inn i det klebrige nettet av armer - som en edderkoppvev.

Et høyst uvanlig vesen med andre ord. Men det begynner dypvannsforskerne å bli vant til. De dype havområdene er lite utforsket, og det er mye nytt å finne.

- Jeg tror det er mange virkelig snåle ting der nede. Hver gang noen drar ned finner de alltid noe skikkelig rart. Det er eureka hver gang, sier Vecchione.

KLEBRIG KJEMPE: Den kan bli over sju meter lang, har ti tentakler som antas å være klebrige, og liker å flyte rolig på 1000 meters dyp. Her er den fortsatt navnløse arten fotografert utenfor Oahu i mai i år. Dette eksemplaret er målt til å være litt over fem meter langt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer