Mystisk last på katastrofeferja «Estonia»

Militært utstyrt ble to ganger lastet om bord i «Estonia» i ukene før den svensk-estiske østersjøferja forliste i 1994. Utstyret var trolig russisk elektronikk, meldte svensk fjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lars Borgnäs, som har gransket saken for programmet «Uppdrag Granskning», sier dette er så mistenkelig at etterforskningen av forliset bør gjenopptas. Til sammen 858 mennesker omkom da «Estonia» gikk ned i et voldsomt uvær natt til 28. september 1994.

I det minste bør dykkere gå inn på bildekket for å undersøke hvilken last kjøretøyene om bord hadde, sier Borgnäs. Ifølge «Uppdrag Granskning» kan svensk etterretning ha vært innblandet i transporten av det militære utstyret.

Det skulle i så fall dreie seg om elektronikk som russerne etterlot seg da de trakk seg ut av Baltikum, og som svenskene ville kikke nøyere på. Kilden for disse opplysningene er tidligere tollinspektør Lennart Henrikson i Stockholm..

Henriksson har vært tynget av vissheten om at han etter direkte ordre lot være å tollundersøke to svenske kjøretøy som kom til Stockholm med «Estonia» i ukene før forliset. Den daværende svenske forsvarssjefen Owe Wiktorin vil ikke kommentere saken. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer