UNIK VEGETASJON: Øya er dekket av en leire, samtidig som det vokser vegetasjon der. Foto: Dan Slayback/NASA
UNIK VEGETASJON: Øya er dekket av en leire, samtidig som det vokser vegetasjon der. Foto: Dan Slayback/NASAVis mer

NASA-funn på en øy i Tonga

Mystisk leire forbløffer NASA

Forskere som besøkte en av verdens nyeste øyer seint i fjor, ble sjokkert over hvordan øya så ut.

I oktober i fjor besøkte forskere fra NASA for første gang en av verdens nyeste øyer. Øya dukket opp nærme øystaten Tonga i Oseania for tre år siden, skriver The Guardian. Den har uoffisielt fått navnet Hunga Tonga.

Det var NASA-forskeren Dan Slayback som ville utforske øya. På øya oppdaget han og kollegaene hans en mystisk lysfarget og klissete leire som dekket landmassene.

UVANLIG ØY: Den lille øya i Oseania er den første av sitt slag som forskere har oppdaget.
UVANLIG ØY: Den lille øya i Oseania er den første av sitt slag som forskere har oppdaget. Vis mer

Unik vegetasjon

Forskerne har fulgt med på øya lenge, men det var først da de besøkte den at de oppdaget den unike vegetasjonen, skriver CNN.

- Før vi landet på øya, hadde vi fulgt med på den fra satellitter. Her kunne vi se et lyst lag som dekket øya, men vi visste ikke hva det var før vi besøkte øya, sa Slayback til NASA.

HISTORISK: For første gang skal Nasa sende et romfartøy mot sola, men det blir ikke bare enkelt. Video: Nasa Vis mer

Vulkansk øy

Øya er en vulkansk øy, og forskerne er fortsatt sjokkert over hvor leiren kommer fra, fordi det ikke er aske.

Ifølge CNN ble øya til som følge av vulkansk aktivitet seint i desember 2014. NASA kan fortelle at øya er den første av sitt slag, etter at satellitter konstant begynte å ta bilder av Jorda så forskere kunne observere den. Forskere forutså at øya kom til å forsvinne etter et par måneder, men den har mot alle odds overlevd og nå tror de at den kan eksistere fra seks til 30 år fram i tid.

NASA ville besøke øya fordi forskere har lite kunnskap om hvorfor og hvordan nye øyer dukker opp. Øya er ifølge The Guardian bare én av tre øyer som har dukket opp de siste 150 åra, som ikke har forsvunnet etter noen få måneder.