Mystisk likfunn var kvinne som hadde vært død i 39 år

Det mistenkelige likfunnet på Ål kirkegård er en over 70 år gammel kvinne som har vært død siden 1963.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsmedisinere har etter et møysommelig arbeid funnet fram til at liket er identisk med en kvinne fra Ål som ble begravd i 1963. Dermed anser både kirken og politiet saken som løst.

- Saken skyldes trolig en feil i forhold til vanlig praksis ved gravferder, opplyser kirkeverge Kjellfred Dekko i Ål til NTB.

Det ble lenge spekulert i at kvinnen var drept, og rettsmedisinere anslo først at liket ikke var mer enn to til fem år gammelt.

- Min teori er at kvinnen ble gravlagt i plast, som var vanlig på den tiden, og at det er grunnen til at konsistensen på liket er som den er, forteller Stein Aa i Hallingdal gravferdsbyrå til NTB.

Kan ha blitt flyttet

Liket av kvinnen ble funnet av kirketjener Ivar O. Medgard 18. april da han skulle lage en ny grav med en minigravemaskin. Kvinnen lå mellom to graver, ikke mer enn 20 til 50 centimeter ned i jorda.

Hvorfor hun lå så høyt er og blir et mysterium, men en mulig forklaring kan være at kvinnen på et eller annet vis ble flyttet fra sin opprinnelige grav i forbindelse med en ny begravelse på det samme gravstedet i 1970.

- Begravelsen fant sted midt på vinteren mens det var tele i jorda. Graveren hadde ikke annet enn en spade å hjelpe seg med, og det kan ha skjedd noe ved denne anledninger, sier Aa. Han presiserer at dette kun er en teori han har.

Lensmann Sverre Mostue i Ål har heller ingen annen forklaring på mysteriet.

Gravlegges på nytt

Kvinnens familie ble mandag ettermiddag varslet om det som er skjedd.

- Hvordan har de stilt seg til dette?

- De er innforstått med at det er gjort en feil en gang i tiden, men er innstilt på å gjøre det beste ut av det. Deres reaksjon har betydd svært mye for oss, sier kirkeverge Dekko.

Den avdøde vil nå bli brakt tilbake til kirkegården på Ål og på nytt satt ned i vigslet jord.

Dekko mener kirken gjorde det rette da de meldte fra om funnet.

- Hadde vi havnet i en tilsvarende situasjon en gang til, ville vi gjort det samme. Vi sto overfor et lik som så veldig ferskt ut og måtte melde fra, sier han.

(NTB)

tormod.brenna@dagbladet.no