- Mystisk likvideringsmetode svært viktig i Irak-krigen

Det hvite hus bekrefter topphemmelig program - men ikke hva det går ut på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forfatter og redaktør Bob Woodward skriver i sin nye bok at de amerikanske militære styrkene i Irak har nye, oppsiktsvekkende metoder for å drepe lokale terrorist- og opprørsledere.

Woodward, kjent for å ha svært gode kilder både i Det hvite hus og Pentagon, mener det hittil helt ukjente og topphemmelige programmet har svært mye av æren for USAs framgang i Irak-krigen det siste drøye året.

CNNs Larry King Live i går gikk forfatteren inn på omfanget av likvideringen.

- Det er utrolig hva man kan gjøre med dette. Noen sammenligner det med Manhattan-prosjektet (som utviklet atombomben, red. anm.), sier den høyt respekterte journalisten.

- Likvideringer stoppet angrep
Han tilskriver programmet, som er i bruk akkurat nå, «en stor del av suksessen» i Irak og antyder at det dreier seg om en helt spesiell metode for å finne sentrale enkeltpersoner for så å ta dem av dage.

- Dette er målrettede drap som har resultert i at omfanget av volden i Irak har stupt i løpet av noen måneder og blitt halvert, mener Woodward, som skriver at framgangen ikke kunne ha skjedd uten de hemmelige operasjonene.


Til tross for at han oppgir å sitte på svært detaljerte opplysninger, har forfatteren valgt å ikke gå ut med noen nærmere beskrivelse av den mystiske nyvinningen.

- Jeg satt med en firestjerners general og fortalte ham hva jeg visste om dette, og jeg har sjelden sett blodet tappes ut av noens ansikt på den måten. Han sa: Du kan bare ikke skrive om dette. Og jeg skjønner hvorfor. Alle mine instinkter som reporter tilsier at jeg skal fortelle om det jeg vet, men jeg har fått klar beskjed om at folk vil bli drept om jeg skriver om det, sier Woodward til CNN.

TØFFE TAK: Det er foreløpig ikke kjent hva slags metoder Bob Woodward sikter til i sin nye bok, men de skal ha vært svært effektive for å drepe opprørsledere i Irak. Foto: DAVID FURST / AFP / SCANPIX
TØFFE TAK: Det er foreløpig ikke kjent hva slags metoder Bob Woodward sikter til i sin nye bok, men de skal ha vært svært effektive for å drepe opprørsledere i Irak. Foto: DAVID FURST / AFP / SCANPIX Vis mer

Han sørger for å pirre folks nysgjerrighet maksimalt i forbindelse med boklanseringen, og har gitt konspirasjonsteoretikere nok å henge fingrene i for ei stund framover.

- På et punkt i historen vil disse topphemmelige operasjonene bli beskrevet, til folkets forbløffelse, tror Woodward.

«Nylig utviklede operasjoner»

Bush-administrasjonen har hele tiden framstilt det som at det var den kraftige økningen av antallet soldater med rundt 30 000 fram mot juni i fjor som alene er årsaken til den positive utviklingen i Irak. Det hvite hus bekrefter imidlertid nå Woodwards opplysninger, samtidig som det toner ned betydningen av det mystiske programmet isolert sett.

- Det var «The Surge» (opptrappingen) som ga mer ressurser og en sikkerhetskontekst som kunne gi grunnalget for nylig utviklede teknikker og operasjoner, sier presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley til CNN.

Debatten rundt den på mange punkter vellykkede opptrappingen i Irak har vært sentral også i valgkampen mellom Barack Obama og John McCain. Republikanerne framstiller McCain som modig da han i fjor støttet den på det tidspunktet upopulære Bush-avgjørelsen, mens Obama i hovedsak var imot.

Obama på sin side vektlegger at han utøvde upopulær motstand mot krigen helt fra starten av.

- Spionerte på statsministerens kontor

- Mystisk likvideringsmetode svært viktig i Irak-krigen

Bob Woodward var journalisten som sammen med Washington Post-kollega Carl Bernstein felte president Richard Nixon i 1974 ved å avdekke Watergate-skandalen i en lang rekke avisartikler. Woodward har fortsatt med gravejournalistikken som forfatter og redaktør, og \'The War Within: Secret White House History 2006-2008\' er hans fjerde bok om Bush-administrasjonens planlegging og håndtering av Irak-krigen.

I boka skildres de interne stridighetene rundt krigshandlingene de siste to åra, og igjen får George W. Bush dårlige skussmål. Blant annet mener Woodward administrasjonen nærmest var beslutningsudyktig da det blodige sunni-opprøret pågikk på sitt verste i 2006.

«De var lammet av uenighet mellom presidentens rådgivere, forsinket av politiske kalkuleringer og undergravd av en stadig større og bitter kløft i forholdet mellom sivile og militære myndigheter», heter det i boka, som beskriver fra innsiden hvordan illsinte generaler skal ha blitt forbigått av Bush-lojalister i Pentagon og en president som bare lyttet til de han allerede delte oppfatninger med.

I forrige uke ble det kjent at Woodward også skriver at Bush-administrasjonen i flere år skal ha spionert på sine irakiske allierte, blant andre statsminister Nouri al-maliki og hans stab. Overvåkningen skal ha vært systematisk og ga trolig amerikanerne svært god oversikt over myndighetenes ikke-offentlige planer og møter.

- Vi vet alt om hva Maliki sier, sa en anonym kilde til Woodward tidligere i år, noe som allerede har forverret forholdet mellom USA og den irakiske regjeringen.

<B>OVERVÅKET:</B> Iraks statsminister Al-Maliki, her med USAs visepresident Dick Cheney, skal ha blitt spionert på konstant av amerikanske etterretningsfolk.
<B>VELINFORMERT:</B> Woodward er kjent for å ha svært gode kilder blant beslutningstagerne i Washington.