LYD: I tillegg til en høy strømregning, hadde lærerne over lengre tid hørt en mystisk lyd, dag og natt. En surrelyd, som fra en vifte eller et apparat. Så skjønte de etter hvert hva som var kilden. Foto: Myndighetene i Hunan / Weibo
LYD: I tillegg til en høy strømregning, hadde lærerne over lengre tid hørt en mystisk lyd, dag og natt. En surrelyd, som fra en vifte eller et apparat. Så skjønte de etter hvert hva som var kilden. Foto: Myndighetene i Hunan / WeiboVis mer

Mystisk lyd gikk dag og natt. Så fant de det hemmelige systemet

Strømregningene var unormalt høye. Da lærerne fant det hemmelige rigget, skjønte de straks hvorfor.

Da læreren ved en skole i Hunan-provinsen i sørøstlige Kina så den unormalt høye strømregninga, marsjerte vedkommende rett til rektoren på skolen for å si fra.

Han var enig, strømregninga var unormalt høy. Det skyldtes nok overforbruk av airconditionanlegg og varmeapparater, svarte rektoren til læreren, ifølge South China Morning Post.

Men rektoren visste godt at det ikke var årsaken.

Digital gruvedrift

Mistankene hos lærerne, gikk ikke bort. I tillegg til den høye regninga, hadde lærerne over lengre tid hørt en mystisk lyd, dag og natt. En surrelyd, som fra en vifte eller et apparat, skriver BBC.

Kilden til lyden ble etter hvert oppdaget på skolens datarom. Men det var ikke de stasjonære PC-ene til skolen som sto på, det var rektorens digitale gruvedrift som surret og gikk.

Rektoren hadde nemlig gått til anskaffelse av åtte datasystemer som drev såkalt digital gruvedrift etter kryptovalutaen Ethereum, en konkurrent til den mer kjente Bitcoin.

I bytte mot å tilby datakraft til systemet som håndterer handelen av kryptovalutaen, blir eierne av datasystemene belønnet med ny-generert Ethereum-valuta.

Disse kan selges for tradisjonell valuta, skriver BBC. Beskjeftigelsen kan potensielt være lukrativ i storskala.

Men systemene er kostbare å kjøpe og drive, blant annet på grunn av strømforbruket.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Kjøpte flere systemer

Rektoren kjøpte sitt første datasystem for å drive med den digitale gruvedriften i juni 2017, ifølge South China Morning Post. Systemet brukte 21 kilowattimer (kWh) hver dag.

For å spare penger på strømregninga, bestemte rektoren seg for å flytte systemet til skolen. Den neste tida kjøpte han ytterligere sju nye datasystemer, og installerte alle på skolen.

Regningen for strømforbruket var på 14 700 yuan, cirka 17 811 kroner, ifølge BBC.

Men rektoren var ikke den eneste som forsøkte å tjene penger på skolens regning.

Lokale medier melder også, ifølge BBC, at selv viserektoren var med på geskjeften. Han hadde riktignok bare ett datasystem.

I tillegg til å trekke mye strøm, skal datasystemene, fordi de også brukte skolens nettverk, ha lagt en demper på hastigheten og derfor ført til «forstyrrelse» i undervisningen.

Mistet jobbene

Nå har rektoren mista jobben som følge av hendelsen, og viserektoren har fått en formell advarsel.

De lokale myndighetene med ansvar for «disiplin» har også konfiskert pengene rektoren og viserektoren tjente på opplegget.

Men myndighetene har ikke ønsket å gå ut med hvor mye penger de to tjente på den digitale gruvedriften, ifølge South China Morning Post.

Det som er klart, er at verdien på Ethereum har falt med 70 prosent siden det nådde en verditopp i februar, skriver avisa.

Nå er verdien på kryptovalutaen om lag 210 amerikanske dollar, om lag 1800 norske kroner.

Det er uvisst om politiet vil ta fatt i saken.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer