Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk lyd gjorde ansatte på Cuba syke – mistenker samme lydangrep i Kina

En ansatt ved et amerikansk konsulat skal ha fått en mild traumatisk hjerneskade som følge av en mystisk lyd.

UBEHAGELIG LYD: Den amerikanske marinen undersøker nå lydopptaket som høres inne på den amerikanske ambassaden i USA. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 20 ansatte ved den amerikanske ambassaden på Cuba ble i fjor syke etter å ha blitt utsatt for antatte «soniske angrep», hvilket vil si lyder som ikke oppfattes av det menneskelige øre.

De ansatte måtte gå til behandling, og det ble etter hvert oppdaget flere og flere tilfeller. Det førte til at det ble satt i gang et arbeid med å finne svar på hvor lyden kom fra og hvorfor den var der.

Oppfordrer til legehjelp

Nå ser det ut til at amerikanske myndigheter må bruke mer ressurser på mysteriet, for nå skal også en ansatt ved et amerikansk konsulat i Kina ha blitt rammet av en mistenkelig lyd, skriver The New York Times.

HJERNESKADE: Ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou, som ligger i Sør-Kina, skal en ansatt ha fått en mild form for traumatisk hjerneskade. Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet
HJERNESKADE: Ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou, som ligger i Sør-Kina, skal en ansatt ha fått en mild form for traumatisk hjerneskade. Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet Vis mer

Utenriksdepartementet i USA har sendt en e-post til samtlige amerikanske statsborgere i Kina der de forteller om den mystiske lyden. Ifølge departementet er det en ansatt ved konsulatet i Guangzhou som har blitt syk som følge av en mystisk lyd.

I e-posten forteller departementet at den ansatte har hørt «subtile og vage, men unormale lyder», skriver avisa. Amerikanske statsborgere blir bedt om å ta kontakt med medisinsk fagpersonell dersom noen opplever «uvanlige lyder».

– Vi vet for øyeblikket hva som er årsaken til hendelsen, og vi er ikke klar over noen liknende situasjoner i Kina, verken innenfor eller utenfor det diplomatiske samfunnet, sier den amerikanske ambassaden i Beijing i en uttalelse.

Hjerneskade

Enkelte ved den amerikanske ambassaden på Cuba skal ha fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre skal ha fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Jinnie Lee, talsperson for den amerikanske ambassaden i Beijing, forteller at den ansatte skal ha begynt å bli syk fra slutten av 2017 til april i år. Personen skal ha noen av de samme symptomene som de ansatte ved ambassaden på Cuba.

– Ambassaden ble informert om at de kliniske undersøkelsene viste mild traumatisk hjerneskade, sier Lee til New York Times.

Også kinesiske myndigheter undersøker om det faktisk er «soniske angrep» den ansatte har blitt utsatt for. Nesten 2000 amerikanske ansatte er stasjonert i landet.

– Utenriksdepartementet tar denne hendelsen veldig alvorlig og jobber med å undersøke årsaken til hendelsen. Den kinesiske regjeringen har forsikret oss om at de også undersøker saken og gjør eventuelle tiltak, sier departementet i en uttalelse.

Svimmelhet og hørselsproblemer

I mars kunne amerikanske forskere fortelle at de hadde funnet svaret på mysteriet ved ambassaden på Cuba, eller i hvert fall deler av det.

Ifølge forskere ved Universitetet i Michigan, kan to ultralydkilder – som lytteapparater – ha vært plassert nærme hverandre, og med det generere den intense lyden som de ansatte tidligere har beskrevet.

Selv om forskerne ved Universitetet i Michigan har sin forklaring på hva som var en mulig årsak til lydene, har FBI kunngjort at de har noen bevis på at de ansatte ved ambassaden på Cuba har blitt utsatt for «soniske angrep». Det samme gjelder for situasjonen i Kina. Heller ikke der vet de kan som er årsaken, selv om de mistenker samme lyd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media