Mystisk lyd i Oslofjorden

Noen personer skal ha hørt en svak summende basslyd fra flere områder rundt Oslofjorden.

«THE HUM»: Noen få personer har de siste åra hørt en svak basslyd ved Oslofjorden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
«THE HUM»: Noen få personer har de siste åra hørt en svak basslyd ved Oslofjorden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du en av dem som plutselig har begynt å høre en uforklarlig summende basslyd i nærheten av Oslofjorden?

Da kan det være at du er en av ytterst få som kan høre lyden. Det er nemlig bare to til fire prosent av befolkningen som hører den.

Hege Børresen Leiang (35), som bor nord for Drøbak, er en av dem. I starten trodde hun bare at det var en anleggsmaskin som sto på tomgang i nærheten av huset hennes, sier hun til NRK.

Sommeren 2021 satt hun inne i huset sitt med verandadøra åpen på natta. Da hun hørte lyden, trodde hun at det var noen som drev med gravearbeid.

Men da hun gikk ut for å sjekke, så hun ingen maskiner i nærheten. Samboeren hadde heller ikke hørt lyden.

«The Oslofjord Hum»

Hun sier til NRK at hun først trodde at det var noe alvorlig galt med seg selv. Så kom hun i tanke på lydfenomenet «The Hum».

Da hun begynte å høre lyden, sier hun til NRK at hun fikk et sterkt behov for å også finne andre som hørte lyden. Derfor opprettet hun Facebook-gruppa «The Oslofjord Hum», som i skrivende stund har over 450 medlemmer.

Når de fleste ikke kan høre lyden, er det ikke alltid lett å overbevise andre om at lyden er der. Men Leiang sier at hun ofte blir trodd når hun forteller om «The Hum». Det hjelper også at flere andre i området har liknende opplevelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.