Mystisk lyd i Oslofjorden

Noen personer skal ha hørt en svak summende basslyd fra flere områder rundt Oslofjorden.

«THE HUM»: Noen få personer har de siste åra hørt en svak basslyd ved Oslofjorden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
«THE HUM»: Noen få personer har de siste åra hørt en svak basslyd ved Oslofjorden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Er du en av dem som plutselig har begynt å høre en uforklarlig summende basslyd i nærheten av Oslofjorden?

Da kan det være at du er en av ytterst få som kan høre lyden. Det er nemlig bare to til fire prosent av befolkningen som hører den.

Hege Børresen Leiang (35), som bor nord for Drøbak, er en av dem. I starten trodde hun bare at det var en anleggsmaskin som sto på tomgang i nærheten av huset hennes, sier hun til NRK.

Sommeren 2021 satt hun inne i huset sitt med verandadøra åpen på natta. Da hun hørte lyden, trodde hun at det var noen som drev med gravearbeid.

Men da hun gikk ut for å sjekke, så hun ingen maskiner i nærheten. Samboeren hadde heller ikke hørt lyden.

«The Oslofjord Hum»

Hun sier til NRK at hun først trodde at det var noe alvorlig galt med seg selv. Så kom hun i tanke på lydfenomenet «The Hum».

Da hun begynte å høre lyden, sier hun til NRK at hun fikk et sterkt behov for å også finne andre som hørte lyden. Derfor opprettet hun Facebook-gruppa «The Oslofjord Hum», som i skrivende stund har over 450 medlemmer.

Når de fleste ikke kan høre lyden, er det ikke alltid lett å overbevise andre om at lyden er der. Men Leiang sier at hun ofte blir trodd når hun forteller om «The Hum». Det hjelper også at flere andre i området har liknende opplevelser.

- Men folk som ikke hører, kan ikke relatere seg til det. Det er ikke bare en vanlig lyd. Det er vibrasjoner i øret, forklarer hun overfor NRK.

«The Hum»

Folk over hele verden har i flere tiår rapportert om en ubehagelig brummende lyd, kjent under navnet «The Hum».

Det er mange ulike forklaringer på lydfenomenet, og det kan komme fra flere ulike lydkilder. I byer der lydfenomenet er forsket på, oppgir bare to til fire prosent at de kan høre lyden. Samtidig kan lyden ofte høres i et større geografisk område.

Felles for lydfenomenet er at det nesten også er umulig å finne lydkilden. Men i de aller fleste tilfeller dreier det seg om industrielle kilder.

Et eksempel på en kjent lavfrekvent lyd er lyden som var i byen Windsor i Canada, kjent som «The Windsor Hum».

Siden 2011 var det flere av innbyggerne i den kanadiske byen som var plaget av den uforklarlige støyen på natta. Det var mange ulike teorier om hva som var lydkilden, men ingen fant ut av hva det var.

Under coronapandemien i 2020 var det et smelteverk i Detroit, på andre siden av grensa, som måtte stenge dørene. Dermed forsvant også lyden, og den har ikke kommet tilbake siden, ifølge det kanadiske mediet CBC.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 08.05.2015 3D-PRINTING ER FRAMTIDEN: For seende er ultralyden en sjanse til å få et tidlig bilde av sitt ufødte barn. Men når man er blind, er det en annen sak. Her får en blind mor et møte med babyen før fødselen ved hjelp av 3D-printing. Video: Huggies Vis mer

Målte lyden

Lavfrekvent lyd har lange lydbølger som lett kan flytte seg over lange avstander. Når lyder nærmer seg 20Hz, kalles det for infralyd. Normalt er det ikke mulig å høre disse lydene for mennesker, med mindre lyden er på minst 80 desibel.

Pål Jensen, Seniorrådgiver i Norsk forening mot støy, sier til Dagbladet at han selv har tatt turen for å måle lyden rundt Oslofjorden.

- Jeg tok turen ned til Slemmestad. Nede ved Bryggeveien kunne jeg høre en lavfrekvent humring som kom og gikk. Da målte jeg lyden til å være på rundt 50 desibel, sier han.

Jensen forklarer at det er en lavfrekvent dur som er preget av en basslyd.

- Det kan også være infralyd, som vanligvis ikke er hørbar for de fleste, sier han.

- Store forskjeller

Men hvis det er så få personer som kan høre «The Hum» — er den da ekte?

Lydforsker Tron Vedul Tronstad mener at det er en sannsynlighet for at den er det.

- Det er store forskjeller på hørselen til mennesker, og det er ikke utenkelig at noen få hører en lavfrekvent lyd som andre ikke hører. Det er også store forskjeller på hvor oppmerksomme man er på lyder. Noen «hører» ikke det de egentlig hører heller, spesielt når lyden blir svak, sier Tronstad, som er lydforsker ved forskningskonsernet SINTEF, til Dagbladet.

Selv har han forsket på høyfrekvente lyder, eller ultralyd, det motsatte av infralyd. Han opplyser at flere studier viser at det er noen personer som hører lydfrekvenser som andre ikke hører.

REDDER LIV: Slik finner man ut av hvilken lyd mennesker finner aller mest irriterende - og slik lages den. Årsaken bak det hele er til syvende og sist å redde liv. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Kan være psykologisk

Tronstad mener at det ikke er utenkelig at det er industrielle kilder til lyden som noen kan høre i nærheten av Oslofjorden.

- Luften absorberer ulike frekvenser forskjellig, og infralyd blir mindre dempet enn høyere frekvenser. Det betyr at lavfrekvent lyd (infralyd) kan forplante seg over store avstander. Kilden kan derfor befinne seg langt unna, sier han til Dagbladet.

Han påpeker imidlertid at lyd også noen ganger kan være psykologisk.

- I Danmark gjennomførte de en forskning på lyden av vindturbiner. De som opplyste at de var plaget av lyden, var også dem som var imot driften. Derfor kan det også tenkes at det kan være psykologisk, lydforskeren.

Likevel tror han det er mindre sannsynlig at innstillingen til lyden skal ha noe å si, siden «The Hum» ikke har noen kjent lydkilde.

- Hvis de hadde visst at lyden kunne komme fra en fabrikk de ikke ønsket å ha der, ville dette være en mer sannsynlig årsak, sier Tronstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer