Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mystisk lyd skal ha gjort diplomater syke - nå kan forskere ha funnet svaret

Amerikanske forskere mener å ha klart å gjenskape lyden som skal ha gjort over 20 diplomater ved den amerikanske ambassaden på Cuba syke.

MYSTERIUM: Over 20 amerikanske diplomater og ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havanna ble på mystisk vis syke. Det hevdes at de skal ha blitt utsatt for såkalte «soniske angrep». Nå kan en del av mysteriet være løst. FOTO: NTB Scanpix / AFP PHOTO / YAMIL LAGE
MYSTERIUM: Over 20 amerikanske diplomater og ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havanna ble på mystisk vis syke. Det hevdes at de skal ha blitt utsatt for såkalte «soniske angrep». Nå kan en del av mysteriet være løst. FOTO: NTB Scanpix / AFP PHOTO / YAMIL LAGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det i fjor ble kjent at flere diplomater ved den amerikanske ambassaden på Cuba fikk helseproblemer etter antatte «soniske angrep», lyder som ikke oppfattes av det menneskelige øre, ble det satt i gang et arbeid om å finne ut hvor lyden kom fra.

Nå hevder forskere å ha funnet svaret på mysteriet ved ambassaden, i hvert fall deler av mysteriet, skriver Miami Herald.

Ifølge professor Kevin Fu og hans kolleger i forskningsgruppen for sikkerhet og personvern ved Universitetet i Michigan, kan to ultralydkilder - som lytteapparater - ha vært plassert nærme hverandre, og med det generere den intense lyden som de ansatte tidligere har beskrevet, skriver avisa.

UBEHAGELIG LYD: Dette er lyden som forskerne nå har gjennomført en såkalt AM-modulasjon på. Resultatet beskrives som lyden fra et F1-fly. Video: AP. Vis mer Vis mer Vis mer

«Laget» liknende lyd

Miami Herald skriver at Fu og hans kollegaer brukte et lydopptak gjort av nyhetsbyrået Associated Press og reverserte det for å gjenskape lyden som diplomatene skal ha hørt. Gjennom å kombinere forskjellige ultralydsignal, oppdaget de at lyden de hadde laget liknet på det som AP hadde opptak av.

- Først trodde vi noen spøkte med oss, siden vi ikke hørte noe i opptaket, sier forskerne i rapporten.

Men etter å ha gjennomført noe kalt en «AM-modulasjon», beskriver de lyden som kom som fra motoren som fra et F1-fly.

24 syke

De mystiske lyd-hendelsene fant sted mellom november 2016 og august 2017 og skal ha gjort til sammen 24 amerikanere syke, som alle enten jobbet eller var i familie med dem som jobbet på den amerikanske ambassaden.

Enkelte har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre har fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser. De fleste av ofrene skal også ha opplyst om at de hørte en skingrende lyd like før de skal ha opplevd å få vondt.

Også kanadiske diplomater og deres familier skal ha opplevd liknende symptomer.

Lyden skal ifølge AP ikke være skadelig når den lyttes til via telefoner eller datamaskiner. Hvilke enheter lyden har blitt spilt gjennom i Cuba, er ukjent. Det er heller ikke kjent om denne lyden og de fysiske skadene amerikanerne har blitt påført, har en sammenheng. Ifølge ansatte ble lyden spilt av på et ekstremt høyt volum.

Selv om flere mistenker at helseproblemene som de ansatte plutselig står overfor skyldes soniske angrep, er amerikanske myndigheter forsiktige med å bruke uttrykket. Lydene kan nemlig ha vært et biprodukt av noe annet, som i stedet kan ha påført de ansatte skadene.

Både fysikere, FBI og USAs etterretningsfellesskap har i flere måneder forsøkt å komme til bunns i det de kaller «et målrettet angrep». De er fremdeles usikre på hvem som står bak.

Fortsatt et mysterium

Selv om forskerne ved Universitetet i Michigan tror de vet hvordan lyden har oppstått, er det fortsatt et mysterium hvor det kommer fra og eventuelt hvem som står bak.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier til Miami Herald at de fortsatt ikke vet hva som står bak angrepene, og at de fortsatt undersøker saken.

Cuba på sin side har også nektet for å ha noe med saken å gjøre, og har kalt det hele for «science fiction».

Rapporten til forskerne lite om hvem som eventuelt står bak angrepene. Den tidligere diplomaten i Cuba, James Cason, har fulgt saken nøye. Han er likevel overbevist om hvem som står bak:

- Utstyret cubanerne har installert kan ha ført til problemer de ikke ante ville skje. Og om dette løser mysteriet om de soniske angrepene, vil de sikkert aldri innrømme det. Da må de innrømme at de har overvåkningsutstyr overalt, og det vil de aldri gjøre, sier Cason.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!