Mystisk lys klokka 12

Johannes Vik Seljebotn gjorde sine første funn i Hardanger for en måned siden, og oppdaget det spesielle solspillet tidligere denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FYKSE I HARDANGER (Dagbladet): Hobbyarkeologen tror ikke det er tilfeldig at dette skjer ved sommersolverv. Nå har han rapportert funnene til Universitetet i Bergen.

Katedral

Dagbladet er blitt med ned under jorda, gjennom en åpning og inn i et stort og høyt rom som kan minne om en katedral. Grotta er funnet på gården Storastovo i Nordetun på Fykse i Hardanger.

Lyset er konsentrert. I løpet av en halvtime beveger det seg rundt 60 centimeter, inn mot en stein - så er det borte. Litt bortenfor ligger en annen stein med fire halve ringer uthogd på siden. De kan ha vært laget for å ta imot solstrålene for at riktig tid skulle bli registrert. Innerst og midt i rommet ligger en stor stein, som ender i en spiss opp mot taket.

-  Det kan ha vært et alter. Sol, måne og stjerner hadde stor symbolsk betydning. Menneskene kan ha fått utfolde sin naturreligion her inne, sier Vik Seljebotn.

Sollaboratorium?

Ved solnedgang kommer to solstråler inn i grotta. Det har sannsynligvis vært tre stråler opprinnelig. De kommer inn fra åpningen til grotta, men ender opp i et område midt i rommet der den andre solstrålen åpenbarer seg presis klokka 12.00.

-  Dette kan ha vært et sollaboratorium, mener Vik Seljebotn.

Flere kulturminner

Svein Indrelid, professor i arkeologi ved Universitetet i Bergen, er interessert i det siste funnet til Johannes Vik Seljebotn.

-  Vi er ganske sikre på at det finnes flere kulturminner i dette området. Tidligere er det bare gjort overflatiske registreringer flere steder i Kvam kommune. Nå kan Vik Seljebotn ha gitt oss viktig hjelp i å komme videre. Vi har diskutert funnet av et mulig sollaboratorium og spesielle solkonstruksjoner. Det kan være vanskelig å bevise, men like krevende å motbevise, sier Indrelid.

Sist vinter ble han gjort oppmerksom på et annet interessant funn, også gjort av Vik Seljebotn. Det var flere store bautasteiner som kan ha markert en gravplass eller et offersted nær Lund gard i Øystese. Det kan også stamme fra jernalderen.

«Hellig land»

Arne Fykse er bonden som eier jorda her. Han er blitt like entusiastisk som Vik Seljebotn. De siste dagene har han blant annet studert gamle kart der gamle kulturminner er registrert. Han tar utgangspunkt i en stor stein som ligger nede ved fjorden. Den har hatt navnet helgesteinen, noe som betyr at alt land innenfor steinen er hellig land. Fra den går linja rett gjennom grotta og videre til en stor stein med form som en pil oppe i fjellet.Enda en stor stein ligger ved ei seter enda lenger oppe i fjellet.

-  De aller fleste fortidsminner ligger på ei linje i forhold til der sola går ned ved sommersolverv. Slik er det også her, sier Vik Seljebotn. Og han forventer å finne flere fortidsminner i det samme området rundt Fyksesund bru.

-  Jeg føler meg trygg på at jeg har funnet selve senteret for de andre boplassene her. Nå er det bare å tegne linjer og bruke kompass. Jeg er spent på hva vi finner i tida som kommer, sier han.

Det finnes mange gravplasser og steinkonsentrasjoner i området.

-  Det har gått mange sagn her inne. Med hjelp av kunnskapene til Johannes Vik Seljebotn kan vi kanskje få bekreftet at mennesker har levd og arbeidet her i flere tusen år før oss. Det vil styrke identiteten vår, sier Arne Fykse.

-  Det kan ligge veldig store perspektiver i dette funnet. Mysteriet er bruken av de klare linjene i forhold til solvervet. Pyramidene ble bygd etter samme system. Jeg ønsker å finne de fysiske bevisene, så må fagfolkene hjelpe oss med å løse mysteriet, sier Vik Seljebotn.

Han har selv en del kunnskap om geologi og arkeologi og har reist for å lære i Egypt, Marokko, Kambodsja, Peru og Mexico. Nå oppfordrer han Dagbladets lesere til å finne fram kompass, kart og linjal og kontakte ham hvis de finner noe interessant.

SPENNENDE: Johannes Vik Seljebotn har med seg bonde Arne Fykse og sønnen Ola Fykse for å se solstrålen som åpenbarer seg på bakken i grotta presis klokka 12.00. Ved solnedgang kommer også en solstråle til inn i grotta. Vik Seljebotn antar at stedet var brukt av mennesker for 1500- 2000 år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer