Mystisk lys klokka 12

Johannes Vik Seljebotn gjorde sine første funn i Hardanger for en måned siden, og oppdaget det spesielle solspillet tidligere denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FYKSE I HARDANGER (Dagbladet): Hobbyarkeologen tror ikke det er tilfeldig at dette skjer ved sommersolverv. Nå har han rapportert funnene til Universitetet i Bergen.

Katedral

Dagbladet er blitt med ned under jorda, gjennom en åpning og inn i et stort og høyt rom som kan minne om en katedral. Grotta er funnet på gården Storastovo i Nordetun på Fykse i Hardanger.

Lyset er konsentrert. I løpet av en halvtime beveger det seg rundt 60 centimeter, inn mot en stein - så er det borte. Litt bortenfor ligger en annen stein med fire halve ringer uthogd på siden. De kan ha vært laget for å ta imot solstrålene for at riktig tid skulle bli registrert. Innerst og midt i rommet ligger en stor stein, som ender i en spiss opp mot taket.

-  Det kan ha vært et alter. Sol, måne og stjerner hadde stor symbolsk betydning. Menneskene kan ha fått utfolde sin naturreligion her inne, sier Vik Seljebotn.

Sollaboratorium?

Ved solnedgang kommer to solstråler inn i grotta. Det har sannsynligvis vært tre stråler opprinnelig. De kommer inn fra åpningen til grotta, men ender opp i et område midt i rommet der den andre solstrålen åpenbarer seg presis klokka 12.00.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.