Mystisk lys var trolig meteoritt

Et kraftig lys på himmelen over store deler av Nordland mandag kveld var etter alt å dømme en meteoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange var vitne til et helt spesielt lysfenomen i Nordland mandag kveld. Fra Lofoten i nord til Sandnessjøen i sør ble himmelen et kort øyeblikk opplyst som om det var klare dagen. Lyset varte i tre-fire sekunder, og noen har fortalt at de så lyset bevege seg over himmelen.

Sandkorn

- Observasjonene høres ut til å stemme på en prikk med det som skjer når en litt større meteoritt, eller en del av en satellitt, brenner opp i atmosfæren, sier førsteamanuensis Truls Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø til NTB.

De fleste meteoritter som brenner opp i jordens atmosfære, populært kalt stjerneskudd, er på størrelse med et sandkorn. Jo større partikkelen er, jo kraftigere blir lyset.

Noen hekto

- Observasjonene tyder på at dette var en større stein, kanskje med en vekt på noen hekto. Da kan det bli lyst som dagen i noen sekunder, og fenomenet vil være synlig over et området på flere hundre kilometer, sier Hansen.

Partikler som kommer inn i jordens atmosfære brenner opp på grunn av friksjonsvarmen i 60-90 kilometers høyde (stjerneskudd). Bare større biter klarer seg gjennom atmosfæren og havner på bakken. Det er de som egentlig kalles meteoritter. De fleste er umerkelig små, men kjemper på flere tonn ramler også ned fra tid til annen.

(NTB)