Mystisk massedød:
- Apokalyptisk

Tusenvis av krabber, hummer og andre skalldyr skylte opp på britiske strender høsten 2021. Nå tror ekspertene de har funnet løsningen bak mysteriet.

SKALLDYR-APOKALYPSE: Et ekspertpanel mener de nå vet grunnen til at tusenvis av skalldyr har skylt opp på britiske strender. Her vises en strand i East Yorkshire i 2018. Foto: NTB/Yorkshire Wildlife Trust/REX
SKALLDYR-APOKALYPSE: Et ekspertpanel mener de nå vet grunnen til at tusenvis av skalldyr har skylt opp på britiske strender. Her vises en strand i East Yorkshire i 2018. Foto: NTB/Yorkshire Wildlife Trust/REX Vis mer
Publisert

- Dette begynner å se apokalyptisk ut, skrev tidligere medlem av det britiske parlamentet, Anna Turley.

Uttalelsen kom etter at tusenvis av krabber, hummer og andre skalldyr begynte å skylle opp på engelske strender i oktober 2021.

Massedøden, som først ble omtalt av avisa The Independent, spredde seg over minst 70 km av Englands nordøstlige kyst og fortsatte fram til desember samme året. Flere liknende hendelser ble også registrert i 2022.

Klimaaktivister og lokale fiskere anklagde kommersielt industrifiske for hendelsene. Undersøkelser gjort av engelske forskere, støttet av engelsk fiskeindustri, hintet til at det forurensende middelet pyridin kunne være årsaken til massedød blant krabber.

Ny forskning sår nå tvil bak de tidligere funnene.

«Nytt patogen»

Et ekspertpanel satt sammen av forskere og eksperter fra fiskeindustrien har konkludert at et potensielt nytt patogen, en sykdom eller parasitt, kan være årsaken til at tusenvis av krabber og hummer døde. Dette kommer fram i en ny rapport:

«Et nytt patogen anses som den mest sannsynlige årsaken til massedøden. Slike patogen har forårsaket massedødelighets-hendelser og nedgang i krepsdyrpopulasjoner jorda rundt»

En av grunnene til at ekspertene mistenker en sykdom eller parasitt, var at krabbene lå med rykninger på strendene, noe som blir beskrevet som svært uvanlig:

«Det er patogen som er kjent for å forårsake liknende symptomer som de som ble observert i England, inkludert den uvanlige ryknings-atferden.»

I tvil

Likevel forteller ekspertene at de ikke har klart å identifisere en «klar og overbevisende enkeltårsak til den uvanlige dødeligheten av krepsdyr»

«Ingen signifikante patogen ble identifisert i de nordøstlige krabbene, men full molekylær screening ble ikke utført. Panelet mener det er like sannsynlig, som ikke, at et nytt patogen i britiske farvann forårsaket den uvanlige massedøden blant skalldyrene.»

Trolig ikke forurensing som er årsaken

Men rapporten konkluderer at det er «svært lite sannsynlig» at pyridin eller andre industrielle kjemikalier var den eneste årsaken.

«Tilstedeværelsen av et giftig stoff kan forklare rykningene, men ingen kilde til tilstrekkelig mengde av noe giftig materiale kunne identifiseres.»

«Selv om en rekke kjemikalier, inkludert pyridin, er kjent for å være giftige for krepsdyr, vil den store geografiske spredningen og lange varigheten av hendelsen kreve vedvarende utslipp av svært store volumer, noe som anses som en svært usannsynlig årsak.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer