DØDE: Elgkua Svea fødte fredag for to uker siden disse to kalvene. Dagen etter døde hun av samme bakterie som også har kostet to andre voksne dyr livet i Langedrag naturpark. Foto: Gro Saugerud / Langedrag naturpark
DØDE: Elgkua Svea fødte fredag for to uker siden disse to kalvene. Dagen etter døde hun av samme bakterie som også har kostet to andre voksne dyr livet i Langedrag naturpark. Foto: Gro Saugerud / Langedrag naturparkVis mer

Mystisk massedød på Langedrag: - Det er vanskelig å finne et eksakt svar på hvorfor

- Det har vært en traumatisk periode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langedrag Naturpark i Nore og Uvdal i Buskerud har den siste tida opplevd en mystisk massedød hos sine dyr.

For to uker siden ble elgkua Elgvin funnet død, og forrige lørdag døde plutselig elgen Svea, etter å ha født to kalver dagen før. Dagen etter finner de ansatte i parken rådyret Ronja død inne i hegnet. Naturparken mistet også tre kalver uten forvarsel i løpet av få dager.

Etter å ha gjort flere undersøkelser, fant naturparken ut at det har vært en overoppblomstring av bakterien clostridium perfringens, som har gitt giftstoffer i tarmen, som førte til dødsfallene. Naturparken vet imidlertid ikke hvordan dyrene har blitt syke, skriver NRK.

Mystisk - Det er vanskelig å finne et eksakt svar på hvorfor dette skjedde. Bakterien finnes i miljøet vårt og vannfloraen, men det har vært en oppblomstring som har produsert et giftstoff. Vi må finne et svar på hva som er kilden til dette og hvorfor det har skjedd, sier daglig leder ved Langedrag naturpark, Tuva Thorson til Dagbladet.

Begge kalvene til elgkua Svea har overlevd på tross av morens plutselige død. De to sover nå inne hos dyreansvarlig i parken, Anne Grete Lindvik. Der deler de sengeplass med hunden Arja.

 Rådyret Ronjas to kalver klarte seg ikke uten melka fra moren, og døde kort tid etter mora. I tillegg har en av kalvene til elgkua Elgvita - som også ble akutt syk av bakterien, men overlevde - ikke klart seg. Alle de tre kalvene døde som en konsekvens av foreldrenes plutselig sykdom.

- Det har vært en traumatisk periode for oss. Det er en sorgprosess, for vi bli veldig glad i disse dyra. De har en enorm personlighet og har vært med på mye av det vi har bygget opp her, sier Thorson til Dagbladet.

Selv om bakterien så langt har ført til døden for tre voksne dyr, er det ikke aktuelt for parken å stenge.

- Vi tok forholdsregler i starten, men vi har kommet fram til at dette har skjedd lokalt i deres vannflora. Det kan ikke være fôret de får og dette er heller ikke smittsomt. Vi venter foreløpig på en konklusjon, sier hun.

Naturparken jobber nå både med Norges veterinærinstitutt og Mattilsynet for å få svar på elgdødsfallene.

Aldri hatt en syk elg Den første elgen som måtte bøte med livet, var storoksen Elgvin. Han har vært i naturparken helt fra de fikk elger.

- Da vi fant ham, kunne vi nesten ikke tro hva vi så. Han var frisk, sterk og rask dagen før, sier hun.

Hun forteller at så også var tilfellet med de andre dyra som døde. Da de hadde blitt sjekket til dagen før de ble funnet døde, virket alle friske og raske.

- Vi føler et stort ansvar for dette. Vi har aldri hatt en syk elg før, forteller hun.

Den tredje elgen som ble syk, Elgvita, var i svært dårlig stand.

- Jeg tok ut alt gresset hun fikk, og ga henne bare kvister. Hun har blitt stelt hver tredje-fjerde time, og vi fikk sugd ut noe av giften. Det har ført til at vi fikk reddet henne, sier Thorson.

Det er dermed tre kalver og elgkua Elgvita igjen i parken. Nylig sendte parken fire elger til et prosjekt i Slovakia. Det skjer samtidig som Langedrag går i gang med en stor elgsatsing. Blant annet bygger de nå en elgstall for fôring.

- Vi vurderer om vi skal få tak i en voksen elgokse. Det er en stor opplevelse for folk å få kontakt med selve skogens konge. Samtidig har vi fått satt opp en elgokse i tre som et landemerke for elgproduktet vårt, sier hun.

MATMOR: Daglig leder ved Langedrag naturpark, Tuva Thorsen.  Foto: Ole Chr. H. Thomassen / Dagbladet
MATMOR: Daglig leder ved Langedrag naturpark, Tuva Thorsen. Foto: Ole Chr. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer